Liikematkustus ei palaudu ennalleen vielä vuosiin

Liikematkustus palautuu ennalleen vasta vuonna 2025, arvioi Global Business Travel Association (GBTA).

Raportin mukaan Covid-19 alkoi vaikuttaa liikematkustukseen viime vuoden toisella vuosineljänneksellä ja vuoden loppuun mennessä liikematkustus oli tippunut noin 68 %.

Viime vuonna liikematkustuksen rahallinen arvo globaalisti tippui 52 %, ollen noin 694 miljardia Yhdysvaltain dollaria, kun se edellisvuonna oli 1,4 biljoonaa dollaria.

Liikematkustuksen raju väheneminen globaalisti on aiheuttanut sektorilla töiden menetyksen, joka vastaa 400 miljoonaa kokopäiväistä työpaikkaa hotelli-, lentoyhtiö-, lentokenttä-, maaliikenne-, ravintola- ja muissa palveluntarjoajien segmenteissä.

Viime vuoteen saakka liikematkustus kasvoi 10 peräkkäistä vuotta noin 5 prosentin vuosivauhtia.

Raportin mukaan koronalla on liikematkustukselle 10 kertaa suurempi negatiivinen vaikutus, kun mitä 9/11 tai vuoden 2008 lama aiheutti.

Raportin mukaan liikematkustus alkaa pikku hiljaa piristymään tämän vuoden lopulla, kun rokotettujen määrä globaalisti on jo mittava ja kuluttajien luottamus palautuu.

Liikematkamenojen vuotuisen kasvun odotetaan hidastuvan jonkin verran vuonna 2023, mutta sen ennustetaan pysyvän selvästi keskimääräisen 4,6 prosentin kasvuvauhdin yläpuolella.

Vuoden 2024 loppuun mennessä vuotuisten liikematkakustannusten ennustetaan nousevan noin 1,4 biljoonaan dollariin, mikä on lähes yhtä suuri kuin vuoden 2019 pandemiaa edeltävä liikevaihdon huippu, 1 433 biljoonaa USD.

Täydellisen elpymisen pandemiaa edeltävälle tasolle odotetaan tapahtuvan vuoteen 2025 mennessä.

 

Lähde: GBT

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X