Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Lontoon Heathrow’n lakot voivat vaikuttaa yli 5000 lentoon

Heathrow’n lentoaseman turvahenkilöstö on ilmoittanut toukokuussa järjestettävistä uusista lakoista, jotka saattavat häiritä tuhansia lentoja. Heathrow’n työntekijöiden palkkakiista on johtanut useisiin lakkoihin jo aiemmin, muun muassa pääsiäisen aikaan lentokentän toiminta häiriintyi lakkojen vuoksi.

Unite Union on ilmoittanut, että Lontoon Heathrow’n lentoasemalla järjestetään toukokuussa uusi kahdeksan päivän mittainen lakko. Lentoaseman turvallisuushenkilöstö valmistautuu työtaisteluun 4.-6., 9.-10. ja 25.-27. toukokuuta.
Noin 1 400 Heathrow’n henkilökunnan odotetaan osallistuvan lakkoon.

Britit ovat lakkoajankohdasta erityisen huolestuneita muun muassa siksi, että se osuu juuri kuninkaan kruunajaisten aikaan 6. toukokuuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suunnitellun ulosmarssin syynä ovat epäonnistuneet neuvottelut henkilöstön palkoista. Unite on aiemmin antanut kärkkäitä lausuntoja siitä, että lentoaseman työntekijät eivät ole tyytyväisiä palkkarakenteeseensa. Liiton pääsihteerin Sharon Grahamin mukaan ”lentokentän toimitusjohtaja pitää hyväksyttävänä kasvattaa omia tulojaan samalla, kun hän kieltää omilta työntekijöiltään kunnollisen palkankorotuksen. Tämä kiista jatkuu kunnes on aikaansaatu kunnollinen sopimus. Muuten voitte olla varmoja, että lakot jatkuvat koko kesän ajan.”

Lentoaseman johto on kertonut, että se on tarjonnut turvallisuushenkilöstölle 10 prosentin palkankorotusta tammikuun 1. päivästä alkaen sekä yli 1 150 punnan kertakorvausta. Ammattiliitto on kuitenkin kieltäytynyt siitä ja sanonut, että “pieni kertaluonteinen kertakorvaus” ei riitä helpottamaan työntekijöiden taloudellisia paineita.

Lentoaseman tiedottaja vakuuttaa matkustajille, että lakosta huolimatta kenttä tulee toimimaan mahdollisimman normaalisti: “Pidimme Heathrow’n toimivana työtaistelun 10 ensimmäisen päivän aikana, ja matkustajat voivat luottaa siihen, että teemme niin tälläkin kertaa. Emme anna Uniten häiritä Iso-Britanniaan saapuvien vierailijoiden matkaa maamme kannalta näin tärkeänä aikana.”

Mielenosoittajat työskentelevät Heathrow’n terminaalissa 5, joka on British Airwaysin käyttämä terminaali. Muut terminaalit eivät kärsi ulosmarssista. Finnair operoi Lontoossa terminaalista 3.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lakkopäivinä lentokentältä on suunniteltu lähtevän yhteensä 5 148 lentoa, joista 2 621 on British Airwaysin lentoja. Lentoyhtiö pitää todennäköisesti kaukoliikenteensä käynnissä, mutta lakko saattaa vaikuttaa joihinkin sen kotimaan ja Euroopan lentoihin.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.