Hyppää sisältöön
· Leena

Louvre Abu Dhabi –museo Saadiyatin saarella avattiin

Louvre Abu Dhabi-museo on Pariisin Louvren nk. satelliittimuseo. Museon rakentaminen aloitettiin jo lähes kymmenen vuotta sitten. Museon rakennuttaja, Abu Dhabin hallitsija, sheikki  Khalifa ibn Zayid ibn Sultan Al Nahyan on maksanut Louvrelle jo pelkästään luvasta saada käyttää nimeä 30 vuotta 520 miljoonaa US-dollaria sekä lisäksi on sovittu, että Abu Dhabi maksaa 747 miljoonaa US-dollaria Pariisin Louvren taideteosten lainaamisista, erikoisnäyttelyistä ja hallintoneuvoista.

Ranskalainen arkkitehti Jean Nouvel on suunnitellut museon, joka koostuu 23 galleriasta. Ideana on medina eli arabialainen vanhakaupunki, joka on valtavan hopeisen kupolin alla. Kupoli kuvaa perinteistä kattorakennelmaa, palmunlehviä. 8000 erilaista tähteä kupolissa päästää valoa sisätiloihin.

Kokoelmissa on 300 lainattua teosta kuten Vincent van Goghin omakuva ja Leonardo da Vincin ’Naisen muotokuva / La Belle Ferronnière’. Emiraatin omistamia teoksia on 235 kuten Edouard Manetin ’The Gypsy’ sekä Piet Mondrianin ja Osman Hamdi Beyn teoksia. Piet Mondrianin maalaus kuului aiemmin Yves Saint Laurentille ja Pierre Bergelle, Christiellä Louvre Abu Dhabi maksoi teoksesta 21 miljoonaa euroa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Universaaliseksi museoksi kutsutun Louvre Abu Dhabin näyttelyt on rakennettu kronologisesti siten, että eri aikakausilta on esimerkkejä kaikista maanosista ja on pyritty välttämään maantieteellisiä jakoja.

Saadiyatin saarelle on tarkoitus tulla museokeskittymä: Louvren lisäksi Frank Gehryn suunnittelema Guggenheim, Zaha Hadidin esittävän taiteen museo, Tadao Andon merimuseo sekä Norman Fosterin suunnittelema Arabiemiraattien historian ja sheikki Zayed bin Sultan Al Nahyanin museo. Näiden valmistumisajankohdista ei ole tietoa.

 

Soile Kylämies
Leena