Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Lufthansan matkustamohenkilökunta saa mukavan palkankorotuksen

Lufthansa on päässyt matkustamohenkilökunnan ammattiliiton Unabhängige Flugbegleiter Organisation (UFO) kanssa uuteen palkka- ja työehtosopimukseen.

Uusi sopimus takaa vaiheittaisen palkankorotuksen noin 19 000 saksalaisen lentoyhtiön matkustamohenkilökunnan jäsenelle. Tammikuussa tehtävää kertakorotusta seuraa 2,5 prosentin palkankorotus kesällä, minkä lisäksi aloittelijoiden palkat nousevat ja ylempien toimihenkilöiden palkka korotetaan.

  • Kuukausittaista peruspalkkaa korotetaan 250 eurolla 1. tammikuuta 2023 alkaen.
  • 2,5 %:n palkankorotus 1. heinäkuuta 2023 alkaen.
  • Uusien matkustamomiehistön jäsenten alkupalkka nousee 17 %.
  • 9 %:n palkankorotus ylimmän palkkaluokan miehistön jäsenille.

 

Tämä täydentää osapuolten elokuussa tekemää sopimusta, jossa matkustamohenkilökunnalle myönnettiin viisi kertaluonteista maksua, joiden yhteismäärä oli 1 200 euroa, elinkustannusten nousun korvaamiseksi. UFO:n mukaan viimeisimmät ehdot merkitsevät palkankorotusta, joka on palkkaluokasta riippuen “vähintään 8,89 prosentista 17,47 prosenttiin”.

“Kärsivällinen ja sitkeä asenteemme kuukausia kestäneiden neuvottelujen aikana on tuottanut tulosta. Saimme ensimmäisen vankan palkankorotuksen pandemian aiheuttaman kahden vuoden kriisin jälkeen, ja voimme nyt jatkaa vuoteen 2023, jolloin Lufthansassa ennustetaan noususuhdannetta. Olemme vakuuttuneita siitä, että arvokkaiden työpaikkojen turvaamista Lufthansan matkustamossa voidaan tällä tavoin edelleen edistää”, kommentoi UFO:n työehtosopimusneuvottelukunnan jäsen Stefan Schwerthelm.

Lufthansa on myös luopunut “kausiluonteisesta matkustamomallista” ja lisää noin 2 700 osa-aikaista työntekijää vakituiseen työvoimaansa 1. huhtikuuta 2023 alkaen sekä poistanut työaikarajoitukset.

 

Lähde: Simple Flying

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.