Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Lux Helsinki valaisee taas kaupungin

Lux Helsinki levittäytyy ydinkeskustaan, Hietaniemen hautausmaalle, kulttuurikeskuksiin ja Korkeasaareen. Kokonaisuuteen kuuluu yhteensä 21 teosta, jotka on koettavissa vapaavalintaisessa järjestyksessä keskiviikosta sunnuntaihin 3.–7.1. klo 17–22.

Tuomiokirkko on muodostunut lähes ikoniseksi Lux Helsinki -kohteeksi, jota toivotaan ohjelmistoon joka vuosi. Tällä kertaa Senaatintorille luodaankin ainutlaatuinen 360-kokemus, kun toria ympäröivien rakennusten julkisivut valtaa jopa kolme eri teosta. Noin 20-minuuttinen kokonaisuus pitää sisällään vuorollaan esitettävät Janne Aholan Symmetria-, Katariina Sourin Pohjan kosketus– ja Weltraumgrafikin Helix-teokset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Useampia teoksia nähdään myös Esplanadin puistossa ja Kansalaistorin ympärillä. UPM:n pääkonttori hengittää festivaalin teemaa viedessään yleisön matkalle hyönteisen silmin Societas Luminis -kollektiivin Valo, jota emme näe -teoksessa. Ateneumin julkisivu taas pukeutuu rakastettuun Unikko-kuosiin Marimekon & Ateneumin yhteisteoksessa Unikko at La Louvière. Pitkän linjan valotaiteilija Ekku Peltomäki tuo Lux Helsinkiin uransa viimeisen teoksen. Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoille nousee ajankohtainen Retriitti – Finlandia, osa 2, valoeepos, joka on Finlandia-hymnin lisäksi inspiroitunut talvi- ja jatkosodan sekä rauhan teemoista.

Viime vuosien tapaan Lux Helsinki levittäytyy myös kulttuurikeskuksiin, ja valotaidetta nähdään Kanneltalolla, Vuotalolla, Malmitalolla ja Stoassa. Ohjelmistoa täydentävät ovensa festivaalin aukioloaikoina auki pitävät Lux-galleriat Glo Hotel Art, Galleria Halmetoja ja Galleria Pirkko-Liisa Topelius.

Valotaidetta myös Korkeasaaressa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

30.12.2023–7.1.2024 klo 10–19 järjestettävässä Lux Korkeasaaressa käsitellään luontoa ja lajien uhanalaisuutta valotaiteen keinoin. Tapahtumassa kerätään varoja luonnonvaraisten lumileopardien suojeluun.

Opastuksilla ja mobiilipelireitillä tutustutaan lumileopardin kotiseutujen eläimiin ja pohditaan, miksi talven kylmyyskin on luonnolle tärkeää. Lux Korkeasaareen on erillinen pääsymaksu, ja jokaisesta pääsylipusta sekä vuosikortilla tehdystä vierailusta lahjoitetaan euro lumileopardien suojelutyöhön.

Koko ohjelmaan sekä kaikkiin Lux Helsingin teoksiin ja taiteilijoihin pääsee tutustumaan Lux Helsingin verkkosivuilla.

 

Lähde: Mellakka Helsinki

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.