Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Maailma Jörn Donnerin linssin läpi

Jörn Donner matkusti jo 1950- ja 1960-luvuilla ympäri maailmaa ja otti matkoillaan lukemattomia valokuvia. Kuvat löytyivät vasta Donnerin kuoleman jälkeen, ja nyt niistä postuumisti kuratoitu ainutlaatuinen kokoelma on nähtävillä Hakasalmen huvilassa 31.3.–3.9.2023.

Näyttelyn Jörn Donner – Matkalla 1951–68 avajaispäivänä on ilmaisperjantain mukaisesti vapaa pääsy.

Jörn Donner (1933–2020) tunnettiin muun muassa palkittuna elokuvaohjaajana ja -tuottajana, kirjailijana ja kansanedustajana. Toukokuussa vuonna 2020 Donnerin sukutalosta Pohjoisranta 12:sta löytyi mittava valokuva-arkisto, johon suuri yleisö pääsee nyt ensimmäistä kertaa tutustumaan postuumisti kuratoituna kokonaisuutena. Taidokkaasti valikoitujen ja taiteellisesti korkealaatuisten valokuvien äärellä voi tarkastella maailmaa Donnerin linssin läpi 1950- ja 60-lukujen maisemissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Näin laajan aineiston läpikäynnin jälkeen muodostui kuva ihmisestä valokuvien takana. Kuva ei vastannut järkälemäisen kulttuuripersoonan henkilökuvaa, vaan jotakin aivan muuta. Donner ei ole keskipisteenä vaan liikkuu huomaamattomasti, tarkastelee maailmaa uteliaana ja tekee teräviä ja herkkyyttä vaativia huomioita”, arkiston läpikäynyt, kuvat pääosin valinnut ja kuratoinut Hannamari Shakya kertoo.

Copyright Maija Astikainen /Helsingin kaupunginmuseo

Shakya kuvailee Donnerin olleen valokuvaajana kiehtova poikkeus. ”Ehkä hän ei ollut omasta mielestään valokuvaaja vaan pikemminkin ihminen, joka voi käyttää kameraa ajattelunsa ja havaintojensa välineenä. Donnerin kuvissa avautuu epätäydellinen maailma – siinä on ylivalottuneita kaupunkeja ja tärähtäneitä maisemia. Kaikki kuvanottohetkellä tapahtuneet valotusvirheet, filmeihin jääneet naarmut sekä pusseihin ja vanhoihin kirjekuoriin päätyneet ja aikojen saatossa yhteen liimautuneet negatiivit luovat kuvalle sen ajalliset kerrostumat.”

Reportterimatkoiltaan 1950- ja 1960-luvuilla Donner kirjoitti myös kirjoja, kuten läpimurtoteoksensa Berliini-raportin (1958) ja Maailmankirjan (1968), ja kirjoitti kirjeitä ystävilleen ja yhteistyökumppaneilleen. Näyttelyssä nähdäänkin muutamia Donnerin kirjeitä ja matkamuistoja. ”Olen ostanut Leica M3:n, jossa on Summarit-objektiivi 1:1,5. – – Olen pirun ihastunut kameraan ja kiitollinen neuvostasi, että minun pitäisi ostaa se”, Donner kirjoittaa K-G Roosille Berliinistä tammikuussa 1959 lähetetyssä kirjeessä.

Pääkuvassa ylhäällä Jörn Donner Varkaudessa 1963.
(Tuntematon kuvaaja / Copyright Donner Productions Oy). 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttelyn lisäksi Donner Productions Oy ja Otava julkaisevat valokuvakirjan Jörn Donner – Matkalla – På resa – Travelling 1951–1968 (Tuula Kousa – Anders Carpelan – Hannamari Shakya). Kirja on myytävänä Hakasalmen huvilan museokaupassa.

Jörn Donner – Matkalla 1951–68
31.3.–3.9.2023
Hakasalmen huvila
Mannerheimintie 13b

Avoinna: ti klo 11–19, ke–su klo 11–17, ma suljettu
7.–10.4. pääsiäisenä suljettu
Pääsymaksu 14/10 €, alle 18-vuotiaille ja Museokortilla vapaa pääsy

Hakasalmen huvilan ilmaispäivä
Joka kuukauden viimeinen perjantai klo 11–17

 

 

Lähde:  Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.