Hyppää sisältöön
· Leena

Maailman vehreimmät kaupungit

Vuonna 2010 perustettu hollantilainen TravelBird, ja joka 2014 tuli myös Suomen markkinoille, on julkaissut listan maailman vehreimmistä kaupunkikohteista.

Muun muassa visuaalisesta ulkoasustaan tunnettu TravelBird on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista online-matkailuyrityksiä.

Kestävän kehityksen ja ympäristötietoisuuden kasvaessa sekä tullessa yhä tärkeämmäksi nyky-yhteiskunnassa, on tärkeää puhua kestävän matkailun puolesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

TravelBirdin vehreimpien kaupunkien vertailututkimus, jossa on listattuna kaupungit, jotka näkevät suurta vaivaa ympäristöystävällisten tapojen ylläpitämiseksi, on tervetullut niin kuluttajille kuin myös matkailuteollisuuden palveluntarjoajille.

Tutkimukseen otettiin mukaan suurimmat OECD-maat ja valitsemalla niistä 50 kaupunkia, jotka ovat merkittäviä kaupunkilomakohteita.

Sen jälkeen selvitettiin kaupunkien viheralueet, jotka jaettiin kolmeen eri kategoriaan: luonnolliseen, rakennettuun ja elintarviketuotannossa käytettävään.

Jokaisessa kategoriassa otettiin huomioon erilaiset vehreät aluetyypit, joita ovat muun muassa metsät, julkiset puutarhat, puistot, golfkentät, hedelmä- ja viinitarhat sekä maatilat, ja niiden lukumäärä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkien viheralueilla on vaikutusta matkailijan kokemuksiin, ja siihen millaisen kokonaiskuvan hän kohteesta saa. Niinpä tilastoon otettiin vielä mukaan kuinka monta neliömetriä on esimerkiksi puistoa jokaista asukasta kohden.

Se antaa osaltaan hyvän kuvan siitä, kuinka paljon vihertilaa myös matkailija voi kaupungissa vieraillessaan hyödyntää.

Eniten viherneliömetrejä asukasta kohden löytyy Reykjavikista (410.84 m2).

Islannin pääkaupungin jälkeen tulevat Auckland, Bratislava, Göteborg, Sydney, Praha, Rooma, Bern, Hampuri ja Riika.

Helsinki sijoittuu tilastossa sijalle 13 (105.70 m2). Tukholma on sijalla 25 (70.05 m2), Oslo sijalla 30 (39.05 m2) ja Kööpenhamina sijalla 36 (31.91 m2).

 

Timo Kauppinen
Leena