Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Mäntän Klubin Iris Mäkinen MaRan hallituksen puheenjohtajaksi

Mäntän Klubi Oy:n toimitusjohtaja Iris Mäkinen on valittu Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n hallituksen puheenjohtajaksi. MaRan varapuheenjohtajiksi valittiin Mika Tuhkanen Panimoravintola Beer Hunter’s Oy:stä ja Tomi Lantto Antell-konsernista. MaRan liittokokous valitsi vuoden 2024 hallituksen 31.10. Jyväskylässä.

MaRan marraskuun alussa väistyvä puheenjohtaja Aki Käyhkö kiitteli puheenvuorossaan pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman elinkeino- ja yrittäjämyönteisiä linjauksia, mutta harmitteli kahta matkailu- ja ravintola-alalle negatiivista kirjausta: muun muassa majoituksesta ja tapahtumien pääsylipuista perittävän arvonlisäveron nostamista 10 prosentista 14 prosenttiin ja kuukausitulorajan asettamista 1 600 euroon ETA-maiden ulkopuolelta tuleville.

– Arvonlisäveron nostamiselle on vaikea löytää perusteluja. Monet toimialoista, joita nostaminen koskee, kärsivät koronarajoituksista vakavasti ja osaan niistä venäläisten turistien puuttuminen sekä kiinalaisten ja japanilaisten väheneminen iskevät kipeästi. Lisäksi ne ovat vientialoja. Näyttää siltä, että tämäkään hallitus ei arvosta palveluvientiä, vaikka sen jättämä arvonlisä on suurempi kuin tavaraviennin, Käyhkö moittii.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käyhkö muistutti puheenvuorossaan, että Suomi tarvitsee kipeästi ulkomailta tänne töitä tekemään tulevia riippumatta siitä, mistä maasta he tulevat.

– Elinkeinoelämä ei tule toimeen ilman heitä. Kansankunnan elinvoiman säilyttäminen edellyttää, että monet heistä jäävät Suomeen pysyvästi ja perustavat perheen täällä.

Tutkija Pekka Lith on selvittänyt MaRan pyynnöstä, että alle 1 600 euron tienaavan osa-aikatyöntekijän verojalanjälki vuodessa on noin 10 100 euroa. Verojalanjäljessä otetaan huomioon työntekijän maksaman ansiotuloveron lisäksi muun muassa hänen työnsä perusteella kertyvät arvonlisä- ja valmisteverot.

– Tämä muuttaa olennaisesti kuvaa, joka on syntynyt, kun huomioon on otettu tulopuolella vain ansiotuloverot, mutta menopuolella kaikki yhteiskunnan tuet. Suomesta ei voi lähettää ulospäin viestiä, etteivät töihin Suomeen tulevat ole tervetulleita. Maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuva hallitusohjelma on vastuuton, Käyhkö arvioi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Työvoiman saatavuuden turvaaminen on yksi alamme keskeisimmistä haasteista. Tarvitsemme pätevää ja motivoitunutta henkilöstöä alallemme. Lisäksi haluamme nostaa matkailu- ja ravintola-alan yhteiskunnallista arvostusta. Tiedämme, miten tärkeä osa mara-ala on suomalaisessa yhteiskunnassa, ja haluamme sen näkyvän myös päätöksenteossa, MaRan marraskuun alussa aloittava puheenjohtaja Iris Mäkinen täydentää.


MaRan hallitus 2024:

MaRan liittokokous valitsi hallitukseen kaikkiaan 28 jäsentä sekä heille henkilökohtaiset varajäsenet.

Iris Mäkinen, Mäntän Klubi Oy, Mänttä, puheenjohtaja
Tomi Lantto, Antell-konserni, Oulu, varapuheenjohtaja
Mika Tuhkanen, Panimoravintola Beer Hunter’s Oy, Pori, varapuheenjohtaja

Mikael Backman, Restel Oy, Helsinki
Kimmo Bergman, Minttiravintolat Oy, Vantaa
Bianca Brink, Sodexo Oy, Helsinki
Tero Eskola, Kuopion ja Lohjan Kylpylät Oy, Kuopio
Ari Heikkinen, Suomen Olo-ravintolat Oy, Kajaani
Juha Helminen, SOK, Helsinki
Pasi Jääskeläinen, Kettu ja Kana Oy, Heinola
Jyri Kettunen, Tulikuuma Kumpu Oy, Mikkeli
Juha Kivelä, Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Joensuu
Rami Korhonen, Lapland Safaris Group Oy, Rovaniemi
Jaana Kuivalainen, Sahanlahti Resort Oy, Puumala
Susanna Kurvinen, J&S Kurvinen Ky, Kouvola
Tomi Lohikoski, Muumimaailma Oy
Turo Nolvi, Turun Jokilaivat Oy, Turku
Osku Pajamäki, Congress Paasitorni, Helsinki
Annukka Paksuniemi, Hullu Poro Oy, Kittilä
Matti Parviainen, Rukakeskus Oy, Kuusamo
Pekka Paurola, 1bar Oy, Oulu
Henriikka Puolanne, HOK-Elanto Liiketoiminta Oy, Helsinki
Ari Pärnänen, Yöpuu Yhtiö Oy, Jyväskylä
Hannu Rahnasto, Compass  Group FS Suomi Oy, Helsinki
Heikki Salmela, Burger-In Oy, Turku
Jarno Suominen, NoHo Partners Oyj, Helsinki
Laura Tarkka, Scandic Hotels Oy, Helsinki
Jani Unkeri, Onnen Juurella Oy, Seinäjoki                        

 

Lähde: MaRa

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.