Hyppää sisältöön
Pamirin vuoristo
· Ikkunapaikka

Matka Pamirille vie majesteettisiin vuoristomaisemiin ja ennenkokemattomien kulttuurien pariin

Pamirin vuoristoalue tarjoaa ainutlaatuisen matkakokemuksen niin seikkailijoille kuin kulttuurista kiinnostuneillekin. 

Pamirin alue on kokeneiden vuoristoretkeilijöiden paratiisi. Vähemmän uskaliaat voivat ajaa koko alueen läpi autolla, jopa 4,6 kilometrin korkeudessa hetkellisesti käyden.

Pamir Highway

Suurin osa Pamirin vuoristosta sijaitsee Tadžikistanissa, jonne suomalaiset pääsevät kätevästi ilman viisumia. Pamirin vuoristoon vaaditaan erillinen GBAO-lupa, jonka Pamirin matkoja järjestävät tahot kuitenkin hoitavat puolestasi. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Pamir Highway”, virallisemmin M41, on maailman toiseksi korkein kansainvälinen vuoristotie ja se kulkee Dushanbesta aina Kirgisian pohjoisosaan. Korkeammalle yltää vain Karakoram Highway, joka yhdistää Kiinan ja Pakistanin. Pamirin vuoristotien rakensivat venäläiset, jotka halusivat yhdistää alueen paremmin hallitsemaansa Kirgisiaan vahvistaakseen asemaansa suureksi peliksi kutsutussa Britannia vastaan käydyssä strategisessa kisassa alueiden hallinnasta. 

Pamirin vuoristo
Pamirin nähtävyydet painottuvat luontoon, vuoristomaisemiin ja historiallisiin nähtäyvyyksiin. Tämä kohde ei sovi kiireiselle, mutta palkitsee sen, joka näkee vaivan.

Pamirin vuoristossa retkeily

Vuoristoissa retkeilystä kiinnostuneet saavat eniten irti Pamirista. Alueella on lukematon määrä vuoristokyliä, joihin ei johda tietä ja perille pääsee vain jalkaisin, joskin osan tavaroista voi välillä kuljettaa aaseilla.

Elämä Pamirin syrjäisissä kylissä on edelleen hyvin samankaltaista kuin satoja tai jopa tuhansia vuosia sitten ja niissä eletään pitkälti omavaraistaloudessa, mutta lisätuloja tuovat eläinten myynnistä saatavat tuotot sekä nykyisin myös turistit, joita paikalliset majoittavat kodeissaan. Syrjäisten vuoristokylien ihmiset ovat erittäin ystävällisiä ja on kiehtovaa seurata heidän päivittäistä elämänrytmiään.

Pamirin kulttuuri

Suurin osa Pamirin asukkaista on pamirilaisia, joiden uskonto on ismailisuus. Ismailisuus on shiiamuslimien erittäin maltillinen haara, jonka hengellinen johtaja on Aga Khan. Pamirilta löytyykin paljon pieniä moskeijoita ja pyhäkköjä, jotka ovat yksinkertaisuudessaan ja rauhallisuudessaan arkkitehtonisia ihmeitä. Alueelta löytyy myös edelleen paljon zoroastrianismin, eli tulenpalvonnan kulttuuriin liittyviä pyhäköitä, joka oli koko Keski-Aasian valtauskontona tuhansia vuosia sitten. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pamirilaisten lisäksi alueella asuu myös kirgiisejä, jotka kasvattavat karjaansa, erityisesti jakkihärkiä, vuoriston korkeimmilla alueilla kuten Murghabissa. Kirgiisit ovat nomadeja, jotka viettävät kesät vihreillä laitumilla asuen jurtissaan. Wakhanin laaksossa lähellä Afganistania asuu myös wakheja, joiden kulttuuri on kehittynyt alueella vuosisatojen tai jopa vuosituhansien aikana. 

Pamirin pääkaupungissa Khorogissa arvostetaan suomalaisia, koska alueen sotilasalueen komentajana toimi 1800-luvun lopussa eräs Kaarlo Kivekäs, joka kehitti alueen elinoloja sekä puolusti aluetta menestyksekkäästi afgaaneja vastaan. Alueella muistellaan Neuvostoliittoa edelleen lämmöllä, koska alueelle investointiin valtavasti ja edut olivat muita alueita paremmat. Kivekkään muistoksi suunnitellaan patsasta ja löytyypä kaupungista hänen mukaansa nimetty hotellikin.

Pamirin vuoristo
Pamirilla voi retkeillä useilla eri mittaisilla ja eri vaikeustasojen reiteillä. Helpoimmat reitit ovat noin kymmenen kilometrin pituisia ja kestävät vain päivän. Vaativimmat reitit kohoavat 4–5 kilometrin korkeuteen ja voivat kestää jopa viikkoja.

Pamirin nähtävyydet

Pamirin vuoristo ja sen luonto ovat jo itsessään syy nähdä Pamir. Edellä mainittujen lisäksi alueelta löytyy myös historiallisia linnoituksia, luolamaalauksia, petroglyyfejä, kuumia lähteitä ja muita historiallisia nähtävyyksiä. Wakhanin laaksossa pääsee myös muutaman kymmenen metrin päähän Afganistania ja satojen kilometrien matkalla on mahdollista seurata talibaanihallinnon alaista erilaista elämäntapaa rajajoen toisella puolella sijaitsevissa kylissä.

Pamirilla on useita toinen toistaan kauniimpia vuoristojärviä sekä mahdollisuus nähdä vuorikauriita, lampaita, erilaisia vuoristolintuja ja jopa lumileopardeja. Viimeiseksi mainittujen näkeminen luonnossa on kuitenkin erittäin harvinaista. Lumileopardeja voi nähdä helpommin Murghabissa, jossa sijaitsee erityinen tarha nälkiintyneiden tai loukkaantuneiden eläinten parantamiseksi ja luontoon palauttamiseksi.

Pamirille matkustaminen

Pamirille matkustaa helpoiten Tadžikistanin pääkaupungista Dushanbesta tai Kirgisian pääkaupungista Biškekistä. Suomesta edellä mainittuihin kohteisiin pääsee helpoiten Istanbulin kautta.

Biškekistä matka Pamirille kestää maita pitkin noin kaksi päivää, mutta on myös mahdollista lentää Oshiin, eteläiseen Kirgisiaan, josta on muutaman tunnin ajomatka Pamirin alueen rajalle. Pamirille matkustamiseen ja sen läpi ajamiseen sekä mahdolliseen vuoristoretkeilyyn on hyvä varata 10–14 päivää.

Teksti ja kuvat: Anssi Karppinen / Central Asia Guide

Artikkeli on ilmestynyt Ikkunapaikassa 6 / 2024

Ikkunapaikka
Ikkunapaikka

Uutisvinkit ja palaute Ikkunapaikan toimitukselle: [email protected].