Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Matkailuala esittää Euroopan komissiolle koordinoituja toimia koronavirusepidemian torjumiseksi

Euroopan Unionin matkanjärjestäjät ja matkatoimistot peräänkuuluttavat oikeinmitoitettuja ja tutkimukseen perustuvia toimia koronavirusepidemian (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi.

Taudin nopea leviäminen on estettävä matkustajien ja matkailualan työntekijöiden terveyden ja hyvinvoinnin nimissä. Erilaisista lähteistä peräisin oleva informaatio aiheuttaa kuitenkin paljon epävarmuutta ihmisten keskuudessa taudin vaikutuksista.

Matkailuala on aina painottanut arvoissaan asiakkaidensa ja työntekijöidensä terveyttä ja turvallisuutta. Siltikin, tuhannet alan ammattilaiset 180 maasta kokivat kovan kolauksen perjantaina 28. helmikuuta 2020, kun matkailualan maailman suurimman messutapahtuman ITB:n järjestäjät peruivat messut Berliinissä vain päiviä ennen avajaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Euroopan matkatoimisto- ja matkanjärjestäjäliitto ECTAAn presidentti Pawel Niewiadomski sanoo, että “tässä vaikeassa hetkessä on olennaista, että tuemme kansainvälisiä ja eurooppalaisia tiedeinstituutioita taudin ehkäisemistyössä ja teemme tiivistä yhteistyötä kaikkien tämän terveysuhan koskettamien yhteisöjen ja maiden kanssa. On yhtä tärkeää muistaa, että terveyssuosituksia laajemmat rajoitukset voivat aiheuttaa tarpeetontakin matkustuksen vähenemistä.”

Matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien perimmäinen tarkoitus on edesauttaa asiakkaidensa työ- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia heidän matkustaessaan kotia kauemmaksi. Koronavirusepidemia koettelee tällä hetkellä matkailualaa.

Niewiadomski lisää: “Asiakkaat varaavat juuri kesän lomamatkojaan, mutta moni saattaa päättää odottaa selkeämpiä turvallisuusohjeita ennen matkakohteensa valitsemista. Tämä tuottaa lisäongelmia matkanjärjestäjille. Asiakkaamme voivat kääntyä pätevien matkanjärjestäjien puoleen saadakseen neuvoja ja luotettavaa tietoa. Matkailualan ammattilaisina meidän fokuksemme on aina asiakkaistamme huolehtimisessa. Matkailuyrityksille onkin tärkeää nyt varmistaa, että asiakkaiden matkasuunnitelmat tulevina kuukausina ja vuosina toteutuvat siitä huolimatta, että osassa maailmaa olosuhteet voivat luoda haasteita matkustukselle.”

Ottaen huomioon koronavirusepidemian globaalin kokoluokan, taudin arvaamattoman käyttäytymisen ja Euroopan sisäisen matkustamisen volyymin, ECTAA kannustaa viranomaisia ja matkailutoimialaa yhteistyöhön, jotta epidemian aiheuttamat vahingot matkailulle saadaan minimoitua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ECTAA jatkaa aktiivista työskentelyä kaikkien matkailualan sidosryhmien kanssa, mutta vaatii samalla Euroopan komissiota perustamaan tautiepidemiaan liittyvän työryhmän yhteistyössä eurooppalaisen matkailualan kanssa. Mukaan on otettava asiantuntijoita eri aloilta, ml. kansalliset terveysviranomaiset ja Maailman terveysjärjestö WHO. Vain näin voidaan saada riittävän kattava lähestymistapa kriisiin, arvioida tulevia käänteitä, suunnitella avustuksia ja huojennuksia pahiten kärsineille yrityksille ja valmistella nopean elpymisen edellytykset.

ECTAA edustaa kansallisia matkailutoimistojen ammattiliittoja kolmessakymmenessä Euroopan maassa, joista 27 on EU:n jäseniä, ja edustaa n. 70 000 yritystä. ECTAA:lla on myös neljä kansainvälistä jäsentä Israelista, Malesiasta, Marokosta ja Tunisiasta. Suomen matkailualan liitto SMAL on ECTAAn jäsen.

Lähde: SMAL

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.