Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Matkailun tulo- ja työllisyysvaikutusta Suomessa kerätään nyt systemaattisesti

Viime vuosein varrella matkailun lukuja on alettu keräämään systemaattisesti ja samoilla mittareilla eri puolilla Suomea. Helsingin kaupungin erityissuunnittelija Jukka Punamäen mukaan 54 matkailualuetta lähtenyt mukaan yhteistyöhön.

TAKin Pasi Nurkan mukaan matkailun tulo- ja työllisyysvaikutusta on tutkittu vuodesta 2018 lähtien.
Vuonna 2022 Suomeen saapui 4,1 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa, joista 61 % saapui Suomeen lentäen. Ruotsista ja Virosta kummastakin saapui Suomeen yli 550 000 matkustajaa. He jättivät Suomeen 1,7 miljardia euroa.
Suurin osa, eli 72 % vieraili matkansa aikana Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa 15 % ja Lapissa noin 13 %.

Alla olevasta kaaviosta näkee matkailun vaikutuksista alueittain. Suurimmat matkailualueet matkailutulolla mitattuna ovat Vantaa, Helsinki ja Tampere. Vantaan matkailutuloa selittää erityisesti Helsinki-Vantaan lentoasema, joka tuotti kaupungin matkailutulosta lähes 90 prosenttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Matkailun vaikutukset kunnittain (Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy).

 

Nina Vesterinen, Helsingin matkailupäällikkö
Helsinki ei ole vielä siellä missä pitäisi, muut pohjoismaiset pääkaupungit ovat elpyneet pandemian jälkeen nopeammin kuin Helsinki. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset ovat kasvaneet Helsingissä 17 % ja ulkomaalaisten 29 %.
Suurin osa ulkomaalaisista matkustajista tulee Suomeen USAsta, Saksasta, Ruotsista, Britanniasta ja Ranskasta.
Viime vuonna Helsinkiin saatiin matkailutuloja 1,2 miljardia euroa.
Vesterinen muistutti, että Orpon hallitusohjelmassa sanotaan, että hallitus vahvistaa matkailun kasvun edellytyksiä, mutta sille ei ole varattu yhtään rahaa. Hän toivookin, että nykyisten lukujen valossa ymmärrettäisiin matkailun merkitys ja nähtäisiin, että siihen satsaamisella on positiivisia vaikutuksia kansantalouteen.
Ennen pandemiaa matkailuviennin osuus Suomen kaikista vientituloista oli 5,4 prosenttia Suomen kaikista vientituloista.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Visit Tampereen toimitusjohtaja, Jari Ahjoharju

Viime vuosi oli Tampereen historian paras vuosi. Kaupungissa kirjattiin 1,3 miljoonaa yöpymistä ja tänä vuonna on oltu 20 % kasvuvauhdissa.
Ahjoharjun mukaan Tampere on aina kiinnostanut kotimaisia matkailijoita, ja pandemian aikana ja sen jälkeen matkailu piristyi entisestään. Nyt tehdään töitä, jotta myös kansainvälisten matkailijoiden määrän saadaan kaupungissa nostettua.
TAK:n tekemän tutkimuksen mukaan Pirkanmaan välitön matkailutulo vuonna 2022 oli 815 miljoonaa euroa, josta Tampereen osuus oli lähes 70 prosenttia, eli 550 miljoonaa. Tavoitteena on nostaa se 600 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä.

 

Oulun matkailun toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari
Oulussa matkailu on noin 80-90 prosenttisesti kotimaan matkailun varassa. Matkailun välitön matkailutulo on 251 miljoonaa.
Kivisaari harmitteli lentoyhteyksien valinnanvaran vähäisyyttä, kun aiemmin kaupunkiin lentänyt Norwegian lopetti Oulun lennot. Nyt Helsingistä Ouluun pääsee ainoastaan Finnairilla.
Kansainvälisyyttä on kuitenkin tulossa, kun Lufthansa aloittaa talvella lennot Münchenistä suoraan Ouluun.

 

Mats Lindfors, Ruka-Kuusamon Matkailun toimitusjohtaja

Kuusamo on aina ollut vetovoimainen matkakohde. Matkailun merkitys Kuusamossa on erittäin suuri. Lähes 25 % kunnan asukkaista on työllistetty matkailun parissa.
Matkailun osuus kaikkien toimialojen liikevaihdosta on yli 15 %, ja välitön matkailutulo on yli 150 miljoonaa.
Myös Kuusamossa kirjattiin viime vuonna ennätysmäärä majoitusvuorokausia.

 

Kuva: Laura Vanzo, Visit Tampere

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.