Matkailutoimialoille jaettiin kehittämistukia 120 miljoonaa

VTV on tarkastellut Business Finlandin ja ELY-keskusten myöntämiä kehittämistukia matkailutoimialojen yrityksille koronakriisin alkuvaiheessa keväällä 2020. Matkailutoimialat eli majoitus-, ravitsemis- ja muut matkailupalvelualat ovat kärsineet merkittävästi koronaepidemian aikana.

Tarkastetuille matkailutoimialoille myönnettiin tukea yhteensä lähes 120 miljoonaa euroa, josta Business Finlandin osuus oli noin 84 miljoonaa euroa ja ELY-keskusten noin 35 miljoonaa euroa.

Tuesta suurin osa eli 40 prosenttia kohdistui ravintolayrityksille. Tukea hakeneiden ja saaneiden yritysten toimialat vaihtelivat alueellisesti. Lapissa tukea saivat majoitustoimiala ja matkanjärjestäjät, Uudellamaalla eniten tukea saivat ravintolat.

VTV:n mukaan tukien myöntämisessä oli alueellisia eroja. Business Finland esimerkiksi hylkäsi suurimman osan Päijät-Hämeen yritysten kehittämisrahoitushakemuksista ja noin neljäsosan Lapin yritysten hakemuksista.

”Yleisesti hylkäysperustelut olivat kriteerien mukaiset eli rahoitusta ei voinut käyttää esimerkiksi yrityksen investointeihin, jakelukanavan rakentamiseen eikä operatiiviseen toimintaan, eikä rahoitusta saanut, jos yritys oli vaikeuksissa jo ennen koronaa”, VTV:n johtava tuloksellisuustarkastaja Osmo Halonen kertoo.

Aluekehittämispäätöksessä korostettujen teemojen eli digitalisaation tai kestävän kehityksen maininta hakemuksessa paransi hakemuksen läpimenoa vaikka teemat eivät olleet ehtoina tuen saamiselle.

 

Lähde: Valtiontalouden tarkastusvirasto
Kuva: Helsinki Marketing, Eetu Ahonen

 

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X