Hyppää sisältöön
· Leena

Matkailutoimittajat huolissaan matkailutilastoinnista

Suomalaisia matkailutoimittajia edustava yhdistys on huolissaan siitä, että Suomen matkailun tilastointitapa ja toimintaan liittyvä lainsäädäntö on auttamattomasti vanhentunut eikä Matkailutoimitajien Killan puheenjohtaja Reijo Härkösen mukaan anna esimerkiksi majoitustilastoinnissa oikeaa kuvaa todellisesta tilanteesta.

“Tämän vuoksi Matkailutoimittajien Kilta ry esittää asiasta vastaavalle ministeriölle, että lainsäädäntöä korjataan niin, että muutokset ovat mahdollisia ja sen mukaan tilastointi laitetaan isoon remonttiin, jotta ala voisi perustaa omat suunnitelmansa ja investointinsa oikeisiin ja paikkansa pitäviin tietoihin. Samalla, kun kohteet tulevat tilastoinnin piiriin, voidaan myös hälventää uusiin majoitusmuotoihin kohdistuneita epäilyjä harmaan talouden harjoittamisesta”, sanoo Härkönen.

Matkailutoimittajien Killan mukaan nykyiseen majoitustilastointiin huomioidaan pääsääntöisesti vain sellaiset majoituskohteet, missä on yli 20 vuodepaikkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Tilanne on kuitenkin viime vuosina muuttunut ratkaisevasti ja majoittajien piiriin on tullut tuhansia uusia toimijoita, muun muassa airbnb:n, bookingin, tripadvisorin ja vastaavien järjestelmien kautta operoivia yrittäjiä. Myös laajeneva mökkimajoitus toimii nykyisen tilastoinnin ulkopuolella”, Härkönen sanoo.

“Suomen johtavissa matkailukaupungeissa tilanne on vääristynyt merkittävästi. Esimerkiksi Helsingissä on yksistaan Airbnb -majoittajia yli 3 000. Rovaniemellä tilanne on kaupungin asukaslukuun nähden vieläkin merkittävämpi. Kaupungissa on yli 700 airbnbmajoittajaa. Tämä tarkoittaa neljällä vuoteella kerrottuna lähes 3 000 vuodepaikkaa. Kaupungin virallisten vuodepaikkojen määrä on hieman yli 4 000. Samalla kaavalla laskettuna niin Helsingin kuin Rovaniemenkin ”suurin hotelli” on muuta kuin majoitustilastossa mukana olevat majoittajat”, Härkönen kommentoi.

Leena