Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Matkailutoimittajien Kilta jakoi Vuoden parhaat-palkinnot

Matkailutoimittajien Kilta jakoi perinteisesti Matkamessuilla vuoden parhaat-palkinnot neljässä eri kategoriassa. Vuodesta 1972 jaetut palkinnot ojensivat toimittajat Susanna Särkkä sekä Juha Roiha.

Vuoden matkailuhenkilö

Heli Mäki-Fränti, joka toimii Suomen matkailualan liiton toimitusjohtajana, valittiin vuoden matkailuhenkilöksi. Perusteluna Kilta nosti esiin, että Mäki-Fränti piti matkailualan puolia covid-19-pandemian aikana. SMAL tekee työtä myös vastuullisen matkustuksen parissa. Mäki-Fränti on myös jo toistamiseen valittu Euroopan matkatoimistoliiton ECTAA:n johtoryhmään seuraavalle kaksivuotiskaudelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Jos olisimme tienneet kolme vuotta sitten, mitä pandemia meille tekee, olisi tieto ollut musertava”, Mäki-Fränti sanoi palkinnon vastaanottaessaan. ”Noin 10 yritystä on poistunut konkurssin tai muun pandemiaan liittyvän asian vuoksi, mitä voidaan pitää kaikesta huolimatta suhteellisen hyvänä lopputuloksena”, hän jatkaa.

Vuoden kotimaan matkakohde

Majatalosta majataloon-hiihtoretki Nurmeksessa on Äksyt Ämmät Oy:n retkipaketti, joka vastaanotti vuoden 2022 kotimaan matkakohde-palkinnon. Puukarin Pysäkistä Majatalo Pihlajapuuhun kulkeva hiihtoreitti pitää sisällään 20-30 kilometrin päivämatkat ja kesällä kierroksen voi taittaa meloen tai pyörällä. Perusteluiksi nostettiin muun muassa retkipaketin lähiruoka, saavutettavuus julkisilla kulkuneuvoilla ja paikallisten toimijoiden käyttäminen alihankkijoina. ”Luontoelämys on meillä lähellä sydäntä”, korosti yrittäjä Kirsi Partanen noutaessaan palkintoa.

Vuoden ulkomaan matkakohde

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Täältä ei löydy aurinkovarjoja rivi rivissä sen enempää kuin turistiruuhkia”, perusteli Kilta La Gomeran valintaa vuoden 2022 ulkomaan matkakohteeksi. Kanarian saaren toiseksi pienin saari on erityisesti vaeltajien suosiossa suurten korkeuserojen vuoksi. Ylängöltä löytyy myös UNESCON:n maailmanperintökohteeksi valittu kansallispuisto. ”Saaremme on pieni, mutta sitäkin ihanampi ja täynnä ihania ihmisiä”, kiitteli Kanariansaarilta palkintoa vastaanottamaan tullut Jonathan Jámez.

Vuoden tunnustuspalkinto

Kun pandemia alkoi kurittaa matkailualaa, alkoi kotkalainen perheyritys Kristina Cruises Oy miettiä uudelleen mitä tarjota asiakkailleen. He saivatkin Killalta vuoden 2022 tunnustuspalkinnon. ”Pakko on paras innoittaja ja asiakkaita täytyy kiittää siitä, että he ovat löytäneet uudet konseptimme”, sanoi toimitusjohtaja Anu Markkanen saadessaan palkinnon. Päätuotteena ovat Euroopan jokiristeilyt ja vuonna 2021 kehitettiin Kristina Rails -yhteismatkat, jossa liikutaan junalla VR:n raideverkostossa.

Vuoden parhaat-matkailupalkinnot jaettiin Matkamessuilla avajaispäivänä. Kuvassa voittajat eli Kristina Cruises Oy:n toimitusjohtaja Anu Markkanen, Äksyt Ämmät Oy:n yrittäjä Kirsi Partanen, SMAL ry:n toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sekä Jonathan Jámez Kanariansaarilta.

 

Katja Lehtinen

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.