Hyppää sisältöön
· Riikka Krenn

Matkamessujen ennuste 2024: suomalaisten matkakuume pysyy taloushuolista huolimatta korkealla

Tuoreen ennusteen mukaan viime vuosien matkailuvaje pitää suomalaisten matkakuumeen taloushuolista huolimatta edelleen korkealla. Etelä-Eurooppa pitää pintansa suunnitelmien kärjessä, mutta Viro nousee yksittäisenä maana korkeimmalle sijalle. Kolmasosalla etätyömahdollisuudet pidentävät lomamatkojen kestoa.

Suomalaisista 56 % suunnittelee matkustavansa vuonna 2024 ulkomaankohteisiin, mikä osoittaa edelleen elpymisen merkkejä. Kotimaanmatkojen kysyntä on vuoden takaiseen verrattuna kasvussa, 75 % vastaajista suunnitteli matkustavansa kotimaassa alkaneen vuoden aikana. Ulkomaanmatkoja varattaessa odotetaan matkanjärjestäjältä asiantuntemusta ja palvelua ongelmatilanteissa.

Tutut kohteet kärjessä

Kaupunki- ja rantalomakohteet ovat jälleen vuoden 2024 ulkomaanlomien suunnittelussa korkeimmalla. Matkoja suunnitellaan eniten naapurimaihin Ruotsiin ja Viroon sekä alueellisesti eniten Etelä-Eurooppaan, muun muassa Espanjaan, Kreikkaan, Kroatiaan, Kyprokselle ja Portugaliin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaiset mielivät kovasti myös Kaukoitään, Thaimaan lisäksi Intiaan, Sri Lankaan ja Malesiaan sekä lukuisiin Afrikan maihin.

– Viime vuonna matkailu jatkoi ripeää elpymistä. Huolenaiheena tällä hetkellä on kuluttajien luottamus omaan talouteensa. Edelleen näyttää kuitenkin siltä, että matkoista ei olla valmiita tinkimään ja toimialalla odotetaankin Matkamessujen kohtaamisia innolla, sanoo SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Kotimaanmatkailussa heijastuu mökkimatkailu, mutta autoilu- ja kaupunkimatkailu nähdään yhä enemmän vaihtoehtona myös Suomessa. Luonnossa liikkumiseen keskittyvien matkojen tekeminen on edelleen myös korkealla. Matkailuautolla tai vaunulla lomailun kiinnostus on hieman korkeammalla kuin vuosi sitten.

Etätyötrendi tuli jäädäkseen

Etätyömahdollisuudet ovat pidentäneet lomamatkoja kotimaassa keskimäärin 3,7 päivää ja ulkomailla 4,5 päivää niillä, joilla on siihen työnsä puolesta mahdollisuus. Vastuullisuuteen liittyvissä kriteereissä pidetään tärkeimpänä paikallisen kulttuurin ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä sekä paikallisten palveluiden suosimista, kierrätystä ja tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailun elpyminen jatkui vuonna 2023 Ulkomaanmatkailu Etelä-Eurooppaan säilyi edellisvuoden tasolla, sillä 47 % vastanneista kertoi matkustaneensa sinne viime vuonna. Matkustus muihin Pohjoismaihin pysyi niin ikään viime vuoden tasolla, mutta matkustus Baltiaan nousi jopa 10 prosenttiyksikköä. Myös Kaukoitään tehtiin lentoliikenteen lisäännyttyä enemmän matkoja.

Kaupunkilomat ulkomailla ja kotimaassa, laiva- ja risteilylomat lähialueilla kasvattivat viime vuonna osuuttaan reippaasti. Luonnossa liikkumiseen keskittyvät matkat kiinnostivat edelleen, joskin niitä tehtiin vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Suomalaiset käyttivät kotimaassa rahaa hieman enemmän kuin aikaisemmin, mutta ulkomaan matkoihin rahankäyttö nousi 13 %.

Lähde: Matkamessut

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.