Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Matkamessut: maailman vastuullisin matkailualan tapahtuma

Matkamessut julkisti kunnianhimoisen tavoitteensa: maailman vastuullisin matkailualan tapahtuma.

”Messukeskuksen teot energian säästämiseksi, uusiutuvan energian lisäämiseksi sekä jätteiden vähentämiseksi ja hyötykäytön lisäämiseksi auttavat Matkamessuja kohti tavoitettamme olla maailman vastuullisin matkailualan tapahtuma. Tavoitteemme on olla kymmenen vuoden päästä 110 % hiilineutraali toimija. Hyötykäytämme jo nyt 99 % jätteistä, ja panostamme tarjoiluissa jatkossakin kasvisruokaan ja hävikkibrunsseihin. Jo nyt messuilla tarjoamastamme ruoasta 85 % on lähellä tuotettua ja kotimaisista aineksista tehtyä ruokaa. Suomessa pääsemme nauttimaan maailman puhtaimmasta hanavedestä, ja kannustammekin muun muassa kansainvälisiä Matkamessujen vieraita pulloveden juomisen sijaan tuomaan oman juomapullon ja täyttämään sitä. Tarvittaessa juomapullon voi myös ostaa messuilta”, kertoo Matkamessujen myyntiryhmäpäällikkö Anna Suominen.

Vastuullisuus näyttävästi esillä Matkamessujen ohjelmassa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kymmenen vuotta sitten ensimmäisen kerran allekirjoitettu Helsinki Declaration -sitoumus uusitaan nyt Matkamessuilla. Ensimmäisen version on allekirjoittanut yli sata matkailualan toimijaa, ja uuden version tarkoituksena on muistuttaa matkailualaa vastuullisen matkailun periaatteista ja kannustaa uusia toimijoita sitoutumaan vastuulliseen toimintaan matkailualalla.

Matkamessuilla järjestetään ensimmäistä kertaa kaikkien messuille osallistuvien toimijoiden vastuullisuuskilpailu, jossa haetaan vastuullisia matkailutuotteita, -palveluita tai toimenpiteitä. Kilpailun finalistit esittäytyvät messukävijöille Matkamessujen ohjelmalavalla. Kilpailun tuomaristo valitsee finalisteista voittajan, joka saa Suomen Messusäätiön myöntämän 3000 euron palkintorahan.

Vuosi sitten suuren suosion saaneet Maata pitkin -matkamessut järjestetään nyt Matkamessujen yhteydessä, ja maata pitkin matkustamisesta on koko messujen ajan lukuisia puheenvuoroja.

Kumppaneille ja asiakkaille entistä vastuullisempi messuosallistuminen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Matkamessuille osallistuu vuosittain lähes 1000 yritystä ympäri maailman, joten panostamme siihen, että osallistuvien yritysten messuosallistuminen olisi mahdollisimman vastuullinen ja ympäristöystävällinen. Sijainti Pasilan juna-aseman vieressä mahdollistaa julkisen liikenteen hyödyntämisen. Kannustamme osallistujia myös pohtimaan etukäteen messuille tuotavien esitteiden ja tuotteiden määriä ja materiaaleja”, Suominen jatkaa.

Myös sosiaalinen vastuu on Matkamessuilla otettu huomioon. Matkamessujen yhteistyö avustusjärjestö Suomen UNICEFin kanssa jatkuu vuonna 2020, ja UNICEF osallistuu Matkamessuille omalla osastollaan, mutta lisäksi myös kouluttaa messuille osallistuvia yrityksiä kohtaamaan asiakkaansa mahdollisimman hyvin. Yhteistyössä Ammattiopisto Liven kanssa toteutettava Huilipalvelu palvelee niin Matkamessuille tulevia yrityksiä kuin liveläisten oppimista työpaikalla.

 

Lähde: Suomen Messut
Kuva: Verna Kovanen 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.