Matkatoimistot ja matkanjärjestäjät kotiuttaneet yli 20 000 suomalaista

Maaliskuun puolivälin jälkeen matkatoimistot ja matkanjärjestäjät ovat avustaneet tai järjestäneet kotiinkuljetuksen lähes 20 000 suomalaiselle vapaa-ajan- tai työmatkalla olleelle suomalaiselle.

Suomen matkailualan liiton (SMAL) jäsenistölleen tekemän selvityksen perusteella, matkatoimistot ja matkanjärjestäjät ovat huolehtineet yli 20 000 työ- tai vapaa-ajanmatkalla olleen suomalaisen turvallisesta paluusta koti-Suomeen.

”Sen jälkeen, kun ulkoministeriö julkaisi 14. maaliskuuta ’älä matkusta ulkomaille’ -tiedotteen ja hallitus sulki maan rajat sekä kehotti suomalaisia palaamaan kotimaahan, matkatoimistoalan yrityksissä on paiskittu töitä ilman tuloa. Matkatoimistoille ja matkanjärjestäjille on ollut kuitenkin ehdottoman tärkeää, että omat asiakkaat on saatu turvallisesti kotiin maailman kaikista kolkista”, kiittelee SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Matkatoimistojen ohella myös ulkoministeriö on ilmoittanut kotiuttaneensa noin 3 000 omatoimisilla matkajärjestelyillä maailmalla ollutta suomalaista. SMAL on tehnyt yhteistyötä niin Suomen ulkoministeriön kuin Euroopan matkatoimistoliiton ECTAAn ja muiden eurooppalaisten matkatoimistoliittojen kanssa, jotta suomalaismatkatoimistojen kaukaisimmissakin kohteissa olleille asiakkaille on saatu järjestettyä kuljetus kotiin.

”Suurin osa erityisjärjestelyillä kotiutetuista suomalaisista oli matkalla suosituissa talvikauden matkakohteissa, kuten Espanjassa ja hiihtokohteissa Itävallassa ja muualla Alpeilla. Yllättävän paljon suomalaisia oli kuitenkin myös Etelä-, Keski- ja Pohjois-Amerikassa, Afrikassa, Aasiassa ja Oseanian alueella. Uusien matkajärjestelyjen rakentaminen on välillä ollut melkoista palapeliä”, kiteyttää Mäki-Fränti.

Sekä työmatkustuksen parissa toimivat matkatoimistot että vapaa-ajanmatkoja tuottavat matkanjärjestäjät, mukaan lukien Suomeen ryhmiä tuovat incoming-toimistot, odottavat malttamattomina viranomaisten määräämien rajoitusten purkua ja rajojen avautumista matkustukselle. Vaikka koronapandemia on aiheuttanut monelle toimialalle haasteita, ei matkatoimistoalan yritysten kohtaamaa elinkeinotoiminnan totaalista täysstoppia ole juuri muille langennut. Matkatoimistoala onkin esittänyt hallitukselle sekä tilapäistä muutosta EU-pohjaiseen matkapakettilainsäädäntöön että taloudellisia tukitoimia, joilla alan yritysten olisi mahdollista selvitä kriisin yli.

 

 

 

 

 

Lähde: SMAL

Jaa artikkeli:

Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X