Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Mitä miettivät lomautetut matkailualan ammattilaiset?

Arviot matkailuteollisuuden tulevaisuudesta ovat musertavia; World Travel & Tourism Councilin (WTTC) mukaan korona on vienyt matkailuteollisuudesta työpaikat maailmanlaajuisesti jo ainakin 193 miljoonalta ihmiseltä. IATAn arvioiden mukaan lentoliikenne palaa entiselleen vasta vuonna 2024.
Mailin puheenjohtaja Janne Arposen mukaan Mailin noin tuhannesta jäsenestä lähes kaikki on kriisin aikana lomautettu. ”Irtisanomisiakin on, mutta ei onneksi vielä paljoa. Tosin nyt monet yritykset ovat aloittaneet YT:t.”

Hurjia lukuja

Suomen matkailualan liiton jäsenistölleen elokuun lopulla tekemän kyselyn mukaan matkanjärjestäjien kesä-syyskuun myynti on 5,6 % viime vuoden vastaavan ajankohdan myynnistä. Talvikauden myyntitilanne on tällä hetkellä vajaa 40 % viime talven vastaavan ajankohta myynnistä.
Valtaosa matkanjärjestäjistä, noin 80 %, on joutunut lomauttamaan työntekijöitään vähintään kolmeksi kuukaudeksi ja lomautukset jatkuvat edelleen. Irtisanomisia on tehnyt 18 % vastanneista yrityksistä.
”Jos kaupan alku siirtyy joulukuulle, lähes 60 % joutuu irtisanomaan lisää henkilöstöään tai miettimään yrityksen hakemista selvitystilaan”, toteaa SMALin puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen


Epätoivoa, mutta myös toiveikkuutta

Ikkunapaikka teki elokuun lopulla kyselyn lukijoilleen siitä, miten korona on vaikuttanut heidän elämäänsä. Se on karua luettavaa:

”Työpaikkani on suuri liikematkatoimisto. Olen ollut tänä vuonna lomautettuna jo 12 viikkoa ja hiljattain minut lomautettiin toistaiseksi. Se tuntui lähes irtisanomiselta, itkin kun sain paperin. Mutta elämä jatkuu ja ihmiset tulevat aina matkustamaan. Työmatkustajat tulevat myös aina tarvitsemaan henkilökohtaista palvelua koska kaikkea ei pysty varaamaan itsevaraustyökalujen kautta. Uskon, että koronakriisi kutistaa alaamme ja vähentää työmatkustusta pysyvästi mutta ei lopeta sitä kokonaan. Odotan tulevaisuutta kauhulla, jännityksellä ja toivoakseni saan vielä tulevaisuudessakin palata ammattiini.”

”En vielä ole varsinaisesti matkailualan ammattilainen, olen alan opiskelija, mutta korona on vaikuttanut niin, että harjoittelupaikan saaminen on vaikeutunut. Se tietenkin vaikuttaa valmistumiseen, koska ilman harkkapaikkaa ei voi valmistua. Eli korona siirtää valmistumista hamaan tulevaisuuteen. Uskon, että korona tulee vaikuttamaan seuraavan vuoden ajan ainakin matkailuun, koska korona on onnistuttu markkinoimaan isona, pelottavana mörkönä. Eli syytän aika paljon mediaa myös tästä tilanteesta, jossa ollaan. Media tuuttaa jatkuvalla syötöllä tartuntamääristä, jotka sitten muokkaavat ihmisten mielipiteitä, ja hallitusten päätöksiä, ja sitä kautta ollaan hurjassa kierteessä. Toivon, että vuoden kuluessa tähän osattaisiin suhtautua kuten mihin tahansa tautiin, ja elämä ja matkailu sitä kautta palaa normaaliksi. Ihmisten tarve matkailla ja kokea uutta ei ole kadonnut mihinkään, uskon, että matkailu nousee lopulta yllättävänkin nopeasti.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Lomautus alkoi 1.4. Töiden uudelleen alkamisen epävarmuus ja tulotason lasku ilman omaa syytä on aiheuttanut suorastaan masennusta. Tuntuu, että 30 vuoden ura on ollut turhaa ja pelottaa, että kotikin menee alta.”

”Olen ollut kevään ja kesän osittain lomautettuna. Kohta varmasti 100% hamaan tulevaisuuteen saakka. Olen realistina hakenut uutta työtä, koska sanomattakin selvää on, että matkailuala ui syvissä vuosia. Jospa sitten joskus taas alalle..tosin eihän sitä tässä nuorru eli ehkä matkailuala on tulevaisuudessa osa elämääni kuluttajana eikä tuottajana. Uskon, että vapaa-ajan matkustaminen toipuu nopeammin kuin liikematkustus. Kyllä tästäkin selvitään!”

”Pitkään 35-vuotiseen uraani on mahtunut monenmoista katastrofia. Mutta tämä on pahin. Aiemmin olen ollut koko urani aikana yhteensä 2 viikkoa lomautettuna mutta koronan takia takana on jo 12 viikkoa ja uusin tilanne on, että tästä eteenpäin olen lomautettu toistaiseksi. Huoli on tietysti toimeentulosta suuri mutta vielä suuremmin sydän itkee verta kun on epävarmaa pääsenkö enää koskaan tekemään rakastamaani työtä matka-asiantuntijana.”

”Lomautus alkoi 2.4. ja nyt alkoi kolmannet yt:t. Jo tässä vaiheessa lomautusten on ilmoitettu jatkuvan huhtikuun 2021 alkuun. Voi olla, että nämä kolmannet yt:t tuovat irtisanomiset. Tapahtumia ja kokouksia ei juurikaan järjestetä, joten aika epätoivoiselta tuntuu. Tulevaisuus näyttää todella synkältä, vaikka tähän asti on pieni toivon kipinä ollutkin. Jos edes 2021 syksyllä päästäisiin järjestämään tapahtumia. Uudet tavat tehdä töitä ja pitää palavereja kehittyvät tuona aikana hurjasti. Toivottavasti kuitenkin jää tarve tavata työtovereita, asiakkaita ja kollegoja kasvotusten!”

”Järkytys on ollut huomata yleisellä tasolla, ettei matkatoimistoala nauti arvostusta. Ainakin median välityksellä kesän aikana on tullut kuva, että niin päättäjät kuin kansalaiset eivät haluaisi myöntää tukia matkatoimistoille/matkajärjestäjille, joilla ulkomaille suuntautuvaa myyntiä. Koko ala koetaan niin pieneksi, ettei kotimaisille toimijoille ja alan jatkuvuudelle tunnu olevan edes tarvetta.”

”Lomautuksella ollut kuudetta kuukautta. Olen opiskellut osan ajasta ja niin teen jatkossakin.”

”Olen ollut osittain lomautettu huhtikuun alusta alkaen eikä loppua ole näköpiirissä. Onpa ollut aikaa puuhata ja lomailla kunnolla, mutta rajansa lomailullakin. Aion kouluttautua toiselle alalle.”

”Olen ollut alalla yli 20 vuotta eri tehtävissä ja näin katastrofaalista tilannetta ei ole koskaan ollut. Olen ollut osittain lomautettuna maaliskuun jälkeen ja kuukauden kuluttua työt loppuvat kokonaan. Saa nähdä löytyykö enää oman alan töitä, lisäkouluttautuminen on käynyt mielessä, mutta en usko että sekään edesauttaa töiden löytymistä.”

”Olen ollut lomautettuna huhtikuun alusta alkaen ja töihin paluusta ei ole tietoa. Työskentelen tiskillä ja korona on iskenyt ja lamauttanut kaupan lähes kokonaan. Olisi kiva palata vielä entiseen duuniin, mutta pahalta näyttää. Tulevaisuus siis avoinna ja kyllä se päivittäin mietityttää. Parempia aikoja odotellessa. Onneksi työkavereiden kanssa voi jutella ja saa näin vertaistukea tässä tilanteessa.”

”Olen tehnyt etätöitä maaliskuusta alkaen, kollegoita näen etäpalavereissa ja tietenkin soitellaan. Tiedon jakaminen on vaikeampaa, kun ei nähdä normaalisti toimistolla. Pääasiassa mielestäni etätyöt ovat kuitenkin sujuneet oikein hyvin, kun työvälineet ja yhteydet toimivat. Paljon on itsestä kiinni, että muistaa pitää itsestään huolta (ergonomia, tauot yms). Olen kuitenkin onnellisessa asemassa siinä, että työt ovat säilyneet ja toimeentulo turvattu. Kevät oli vaikeaa aikaa monille, myös meillä, kun lapset olivat kotona ja samaan aikaan vanhemmat tekevät (tai yrittävät tehdä) töitä. Syksyn mittaan pelottaa kaikki yskäisyt ja valuvat nenät, ja koronatestissä joutuu käymään sekä aikuiset että erityisesi lapset (jotta saavat jatkaa hoidossa). Kyllä tässä varmaan jokainen toivoo, että tauti laantuisi ja yksi keino siihen on se, että matkailua vähennetään tai ainakin koronakontrolli lentokentillä olisi parempi ja ihmiset noudattaisivat paremmin karanteeniohjeita. Korona on nyt tullut maailmaan pysyvästi, mutta toivon mukaan sitä vastaan saadaan kehitettyä toimiva rokote.”

”Olen matkatoimistoyrittäjä perheyrityksessä, ja korona on vaikuttanut meihin todella. Työntekijät on lomautettu, itse pidän toimistoa auki kolmena päivänä viikossa, neljä tuntia päivässä. Olemme erikoistuneet pariin tiettyyn maahan, ja toiseen näistä rajat on ollut suljettu maaliskuusta lähtien, toisen maan kevään matkat peruttiin, mutta kesäkuussa näytti, että syksyn matkat voidaan toteuttaa. No, nyt olemme joutuneet perumaan kaikki syksyn matkat. Kotimaan matkailua olemme yrittäneet viritellä, mutta ei ihmiset lähde kotimaahan ryhmämatkalle. Talvi tulee olemaan hiljainen ja tiukka. Uskomme kuitenkin pääsevämme sen yli, toivottavasti ensi vuonna tilanne olisi jo parempi. Valtion toimintaan olen ollut pettynyt. Matkatoimistoille pitäisi antaa erikoistukea tähän tilanteeseen. Ravintola-ala sai hirveästi huomiota ja erikoistukea, mutta matkatoimistot ei mitään. Ei tällaisessa tilanteessa pitäisi joutua keksimään kehityskohteita ja tekaista raportteja. Jos matkatoimistojen toiminta estetään määräyksillä, niin silloin pitäisi tukea, että matkatoimistot pysyisivät hengissä tämän vaikean ajan.”

”Freelance- matkanjohtaja/-oppaalta työt loppuivat kuin seinään helmikuun lopussa. Kaikki loppuvuoden 2020 keikat peruuntuivat. Koska ei ollut kirjallisia sopimuksia keikoista, ei “hätäapurahaa” voinut hakea koronarahastoista. Mitään tietoa ei ole, milloin taas matkat alkaisivat. Tässä roikutaan löysässä hirressä, kohta kiristyneessä, kun kaikki säästöt on syöty. Tulevaisuus ei järin ruusuiselta näytä. Freelancer on aina välistäputoaja. Hyvinä aikoina kysyntää on runsaasti, pahan päivän sattuessa putoaa tyhjään. Meitä freelancereita on paljon, kaikilla nyt sama ahdinko. Ehkä joskus tunnelin päässä näkyy valoa.”

”Lomautus alkoi 30.3. Pieni pätkä töitä välillä, mutta lomautus jatkuu. Vahvasti näyttää siltä, että paluuta entiseen työhön ei ole, mutta pitää yrittää jotain uutta työtä hankkia. Ikä alkaa olla rasite, mutta onneksi pientä valonpilkahdusta nähtävissä, koska olen saamassa työvoimakoulutuksen kautta – jos ei koko jalkaa, niin ehkä ainakin yhden varpaan – toisen alan yrityksen oven väliin. Voimia toivon kaikille matkailu- ja matkatoimistoalan ihmisille!!!”

”6.4. alkoi lomautus. Sen jälkeen olen ollut 14 päivää töissä ja 4 viikkoa kesälomalla. Lomalta töihin palatessa, sain kuulla, että lomautus jatkuu kokoaikaisena 31.3.2021 asti. Vielä ei ole tarvinnut ruokajonoon mennä ja iso kiitos liitolle, joka on käsitellyt ja maksanut päivärahat nopeasti ja tehokkaasti. Koitetaan kaikki pysyä positiivisena!!!”

”Tulevaisuus on tuntematon, aivan kuin 1939. Paljon ikävää on jo koettu, siksi haluaisin keskittyä positiiviseen. – alalla on puhallettu yhteen hiileen parhaan mukaan – on tarjottu olkapäätä ja henkistä tukea, kun rahallista ei ole ollut jakaa Kyllä tästä vielä noustaan, mustelmilla ja ruhjeilla, kuin fillarilla metsään lentäneenä. Iltojen pimetessä kaadetaan lasiin georgialaista hyvää punaviiniä, maistellessa sitä muistelen vierailua viinitilalla. On aika ottaa Teams-puhelu matkailun ystävälle ja parantaa maailmaa virtuaalisesti, kun yhdessä ei voida nähdä.”

 

Kuten näistä muutamista esimerkeistä huomaa, matkailualan ammattilaiset ovat sinnikästä porukkaa. Monessa liemessä keitetyt huippuammattilaiset jaksavat uskoa, että parempia päiviä on vielä tulossa.

Ja kuten viimeisessä kirjoituksessa, moni sanoi kaatavansa lasiin hyvää viiniä ja muistelevansa niitä upeita matkoja, joita olemme tehneet. Ja vaikka  nyt näyttää pahalta, niin usko on kova, että kyllä niitä reissuja vielä tulee!

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.