Hyppää sisältöön
· Leena

Museoiden kävijämäärät kasvaneet 32 prosenttia

Museokortin vaikutuksista tehty akateeminen tutkimus osoittaa, että henkilöt, joilla ei vielä ole Museokorttia, arvioivat tutkimuksen mukaan käyvänsä museoissa vain 1,8 kertaa vuodessa. Sen sijaan Museokortin omistajat arvioivat käyvänsä museossa lähes 13 kertaa vuodessa.

Jokaisella museokäynnillä vastaajat arvioivat käyttävänsä vajaan 10 euroa oheispalveluihin, esimerkiksi museokauppa- ja -kahvilahankintoihin. Kerralla käytettävän rahamäärään suuruuteen Museokortin omistaminen ei juuri vaikuta.

Tutkimusaineiston perusteella näyttää siltä, että Museokortin omistaja käyttää keskimäärin lähes 117 euroa museoiden oheispalveluihin 12 kuukauden jaksolla. Vastaavasti museokortiton henkilö käytti samalla ajanjaksolla keskimäärin noin 23 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Enemmän kuin puolet Museokortin käyttökerroista tapahtuu kahden tai useamman hengen seurueessa. Seurueisiin kuuluu normaalihintaisen pääsylipun ostavia henkilöitä, joten Museokortti kasvattaa myös välillisesti kertalippujen ja oheispalvelujen myyntiä.

 

Museokortti otettiin käyttöön toukokuussa 2015, jonka jälkeen museot ovat rikkoneet kaikkien aikojen kävijäennätykset joka vuosi:
6,6 miljoonaa museokäyntiä 2016
7 miljoonaa museokäyntiä vuonna 2017
7,1 miljoonaa museokäyntiä 2018
Aiemmin 2000-luvulla museokäyntejä tehtiin keskimäärin 5,2 miljoonaa vuodessa.

Museokortteja on markkinoilla noin 265 000, joista voimassa tällä hetkellä noin 185 000.
Vertailukaudella 2014–2018 museoiden yhteenlasketut pääsymaksutulot, eli kertalippu- ja Museokortti-tulot yhteensä ovat kasvaneet 71 prosenttia. Museoiden kävijämäärät ovat kasvaneet 32 prosenttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: Museokortti

Leena