Napolissa on pakko etsiä täydellistä pizzaa. Margheritaa koristavat Italian lipun värit

Napolissa ollaan pizzan juurilla. Kerrotaan, että täältä se on saanut alkunsa ja täällä ne ovat parhaimmillaan. Viikonloppureissun missiona on siis löytää täydellinen pizza. Takataskussa on napolilaisen tuttavani, Fulvio Carpentierin antama lista parhaista pizzapaikoista. Huomaamme pian, että Napolissa todellakin syödään pizzoja. Suosittuun paikkaan pitää jonottaa 40 minuuttia. Mutta sieltä se paras löytyi.

Sorbillolla on Napolissa ja muualla Italiassa useita pizzerioita.

Napoli on ihastuttava, rosoinen, eloisa ja meluisa suurkaupunki. Se on tunnettu pizzoistaan, ja pizzerioita ja pieniä pizzanpaloja myyviä katukeittiöitä on lähes joka korttelissa. Sanotaan, että napolilaisen pizzan salaisuus on sen täydellisessä pohjassa.

Vuonna 2017 napolilainen pizza pääsi Unescon kulttuuriperintölistalle ja maailman pizzapäivää vietetään 17. tammikuuta.

Täydellisen pizzan tekoon on tarkat ohjeet. Oikea pizzauuni lämmitetään aina puilla.


Tarkat ohjeet

Associazione Verace Pizza Napoletana -yhdistys vaalii napolilaisen pizzan oikeaoppisuutta ja se on julkaissut monisivuiset ohjeet sen tekoon.

Kaikki lähtee pohjasta. Napolilainen pizzataikina on pehmeää ja ilmavaa, ja sitä nostatetaan huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Valmiissa pizzassa on pehmeä pohja ja paksut reunat. Pizza pitää pystyä taittelemaan neljään osaan, jotta sen voi syödä helposti myös käsin.
Pizzapohjaa ei saa kaulita, vaan se muotoillaan käsin.
Pizzan halkaisija saa olla enintään 35 cm ja se on kypsennettävä 430-480 °C:n lämpötilassa 60-90 sekunnin ajan.
Sanomattakin on selvää, että pizzan täytteenä ei saa koskaan olla ananasta.

Napolilaisen Fulvio Carpentierin lista parhaista pizzerioista löytyy jutun alaosasta.


Tuhatvuotinen perinneruoka

Ensimmäisen kerran sana pizza on löydetty vuonna 997 Napolin pohjoispuolella sijaitsevasta Gaetan rannikkokaupungista peräisin olevasta latinankielisestä tekstistä. 1500-luvulle tultaessa pizzasta oli tullut napolilaisten työläisten suosittu katuruoka. Pizzan päällä oli useimmiten juustoa, laardia ja pieniä kaloja. Pizzan pohja oli pehmeää, jotta sen pystyi taittelemaan helposti kadulla syötäväksi.

Tomaatteja alettiin käyttää pizzassa vasta 1700-luvulla. Tomaatteja tuotiin Italiaan Etelä-Amerikasta, ja aluksi niiden pelättiin olevan myrkyllisiä. Pian ne kuitenkin löysivät paikkansa pizzan päältä.

 

Legenda syntyi

Kerrotaan, että maailma suosituin pizza, pizza Margherita sai nimensä siitä, kun napolilainen pizzantekijä Raffaele Esposito valmisti sen Savoijin kuningattaren puolisolle Margheritalle tämän Napolissa vuonna 1889 tekemän vierailun kunniaksi.
Italia oli yhdistynyt vuonna 1861, ja Margheritan tomaattimassan punainen, mozzarellan valkoinen ja basilikanlehtien vihreä väri edustivat Italian lipun punaista, valkoista ja vihreää.
Toisen tarinan mukaan tomaattipohjainen, mozzarellalla ja basilikalla päällystetty pizza oli ollut olemassa jo aiemmin. On kerrottu, että koska mozzarella ja basilika oli usein järjestetty kukkamuotoon, pizzan nimi saattaa tarkoittaa päivänkakkaraa, mikä on italiaksi margherita.
Historian kirjoihin nimensä saanut Esposito työskenteli pizzeria Brandissa, jonka seinältä löytyy vuonna 1989 kiinnitetty muistolaatta: “Täällä syntyi pizza Margherita 100 vuotta sitten”.

Pizzerioiden interiöörit ovat simppeleitä. Pääosassa on pizza. Tässä L’Antica pizzeria Da Michele.

Parhaat pizzeriat

Napolilaiset pizzeriat eivät ole sisustukseltaan kummoisia. Ne ovat kansan ruokaloita, joissa päärooli on pizzalla. Älä siis odota mitään tunnelmallista elämystä. Me söimme pizzat lounaaksi, ja illaksi valitsimme kunnon ravintolan. Pizzalounaan juomineen saa noin kymmenellä eurolla.
Napolilaisen Fulvio Carpentierin suositukset ovat tässä alla:

Port’Alban sitruunapizza on tarinan mukaan Gordon Ramseyn kehittämä.

Antica pizzeria Port’Alba. Vanhalla, viehättävällä kujalla sijaitseva pizzeria, missä suositeltiin keltaista sitruunapizzaa. Napolilaisten mielestä oli lähes pyhäin häväistystä, kun Gordon Ramsey kävi Napolissa ja loihti sitruunapizzan. Se kauhistuttaa napolilaisia mutta on ehdottomasti syömisen arvoinen. Se oli yksi parhaista.

Antica pizzeria Port’Alba sijaitsee hämyisellä kujalla.

Pizzeria Gino Sorbillo. Yksi suosituimmista pizzerioista vanhan kaupungin Via Tribunalilla. Sorbillon erikoisuus on uppopaistettu pizza. Erikoinen pizza, missä täyte on kuoren sisällä. Tämä sai matkakumppaniltani parhaat pisteet.
Sorbillolla on kaupungissa parikin paikkaa, mutta Via Tribunali on alkuperäinen. Sorbillolla on myös katukojuja, muun muassa suositulla Via Toledon ostoskadulla. Sorbillolla on pizzerioita myös Roomassa, Milanossa, Torinossa ja Genovassa sekä New Yorkissa, Miamissa ja Tokiossa.

Sorbillon erikoisuus on uppopaistettu pizza.

L’Antica pizzeria Da Michele. Sanotaan, että alkuperäisiä, oikeita napolilaisia pizzoja on vain kaksi. Margheritan lisäksi Marinara, jossa on tomaattia, oreganoa, valkosipulia ja extra virgin oliiviöljyä. Da Michelellä on listallaan vain nämä kaksi. Molemmat maksavat 5 euroa ja kaikki juomat maksavat 2,50.
Da Michele on suosittu. Jonotimme tänne 40 minuuttia, mutta se kannatti. Täältä löytyi oma suosikkini. Margherita oli kerrassaan suussa sulava: Täydellinen pizza oli löytynyt.

L’Antica pizzeria Da Micheleen pitää valmistautua jonottamaan. Me jonotimme 40 minuuttia. Mutta se kannatti. Täältä löytyi paras Margherita, joka on ylhäällä “pääkuvassa”.

 

Viikonloppumatkan aikana emme ehtineet, emmekä kyenneet syömään enempää. Sunnuntaina oli tarkoitus käydä vielä La Masardonassa, jonka erikoisuuksia ovat myös uppopaistetut pizzat. Suuri osa pizzerioista on kuitenkin sunnuntaisin kiinni.

Seuraavaan kertaan jäi myös suositus Pizzeria Pellone.

Napoliin pääsee tänä kesänä Finnairin suorilla lennoilla maanantaisin ja torstaisin 2.5.–6.10.2022.

 

Leena Aalto, Napoli

Jaa artikkeli:

Haluatko kirjautua ulos?
X