Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Norwegian on päässyt hyvään vauhtiin

Norwegianin liikevoitto (EBIT) oli toisella vuosineljänneksellä 651 miljoonaa Norjan kruunua, eli noin 56 miljoonaa euroa.
Norwegianin laivastossa oli vuosineljänneksen lopussa 81 lentokonetta.

Norwegianilla oli toisella vuosineljänneksellä 5,6 miljoonaa matkustajaa, kun samalla ajanjaksolla vuonna 2022 yhtiöllä oli 5,0 miljoonaa matkustajaa. Vuosineljänneksen käyttöaste nousi 84,4 prosenttiin viime vuoden saman ajanjakson 81,2 prosentista.

Maailmanlaajuinen ilmailualan konsulttiyhtiö Cirium nimesi Norwegianin Euroopan täsmällisimmäksi lentoyhtiöksi toukokuussa. Myös huhti-, kesä- ja heinäkuussa Norwegianin oli eurooppalaisten lentoyhtiöiden kärkikolmikossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Kesäkausi 2023 tulee olemaan yksi parhaista Norwegianin historiassa. Olen iloinen, että tuleva varaustilanne jatkuu vahvana, kun liikematkustajat palaavat ja toiset suunnittelevat syyslomiaan”, sanoo Norwegianin konsernijohtaja Geir Karlsen.n.

Kesäkuussa Norwegian julkisti uuden kumppanuuden Strawberryn, aiemmin Nordic Choice Hotels, kanssa yhteisen kanta-asiakasyhtiön perustamiseksi. Yhtiö tarjoaa yhteisen ekosysteemin kanta-asiakasohjelmille. Kanta-asiakasyhtiö saavutti tänään seuraavan merkkipaalunsa, kun se ilmoitti, että KKR:n omistamasta Avida Finans AB:stä tulee yhtiön ensisijainen rahoituskumppani, joka kehittää seuraavan sukupolven rahoituspalveluja yli 7 miljoonalle jäsenelle. Kun tietyt ehdot ja viranomaishyväksynnät ovat täyttyneet, Norwegian ja Strawberry tulevat omistamaan yhtä paljon uudesta kanta-asiakasyhtiöstä samalla, kun Avida hankkii lähes 2 prosentin omistusosuuden. Norwegian odottaa kirjaavansa tähän liittyvän kertaluonteisen noin 800 miljoonan Norjan kruunun voiton, kun sopimus saadaan päätökseen arviolta neljännellä vuosineljänneksellä vuonna 2023.

Lisäksi Norwegian voitti hiljattain lentosopimuksen yksinoikeudella Norjan puolustusvoimien kanssa. Tämä on niin ikään osoitus yhtiön houkuttelevasta tarjonnasta. Norwegian sai sopimuksen muun muassa sillä perusteella, että yhtiö on toteuttanut konkreettisia toimia päästöjen vähentämiseksi ja yhtiö kykenee vastaamaan puolustusvoimien korkeisiin standardeihin kestävämpien ratkaisujen tarjoamiseksi.

Widerøe ja Norwegian tuovat paremman asiakastarjonnan

Heinäkuussa Norwegian kertoi, että se on tehnyt sopimuksen norjalaisen lentoyhtiön, Widerøen, ostosta 1 125 miljoonalla Norjan kruunulla, jos tietyt kaupan ehdot täyttyvät. Kaupan myötä syntyy entistä parempi asiakastarjonta paremmilla yhteyksillä ja saumattomalla matkustuskokemuksella. Lisäksi kauppa tuo omistajille lisäarvoa, kun toisiaan täydentävät reittiverkostot yhdistyvät ja syntyy merkittäviä toiminnallisia synergiaetuja. Kaupan, jonka toteutumisen edellytyksenä on Norjan kilpailuviranomaisten hyväksyntä, odotetaan toteutuvan vuoden 2023 neljännen vuosineljänneksen loppuun mennessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: Norwegian

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.