Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Norwegianilla vahva Q3

Norwegian raportoi tänään vuoden 2022 kolmannen vuosineljänneksen tuloksensa.

Kolmannen vuosineljänneksen liiketulos (EBIT) oli 1 032 miljoonaa Norjan kruunua (noin 99,8 miljoonaa euroa). Tähän vaikutti myönteisesti yhtiön ennätyksellisen korkea yksikkötuotto, mutta kielteisesti korkea polttoaineen hinta ja vahva Yhdysvaltain dollari tällä vuosineljänneksellä. Tulos ennen veroja (EBT) oli 910 miljoonaa Norjan kruunua (n 88 M€). Jatkuva likviditeettikuri johti siihen, että yhtiö paransi kassavarojaan 8,2 miljardiin Norjan kruunuun.
Norwegianin laivastoon kuului neljänneksen lopussa 69 lentokonetta.

Heinäkuun käyttöaste oli lähes 95 prosenttia, mikä on korkein luku moniin vuosiin samalla kun neljännesvuosittainen yksikkötuotto saavutti historiallisen huippulukeman. Norwegianilla oli kolmannella vuosineljänneksellä yli 6 miljoonaa matkustajaa. Huolimatta ennätyksellisen suuresta ruuhkautumisesta ja toimialan haasteista Euroopan lentoasemilla yhtiö lensi lähes kaikki reittilennot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä Norwegian kuljetti 6,1 miljoonaa matkustajaa, kun vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä yhtiö kuljetti 2,5 miljoonaa matkustajaa ja edellisellä neljänneksellä 5,0 miljoonaa matkustajaa.

Tuotanto (ASK) oli 8,9 miljardia istuinkilometriä ja myytyjen henkilökilometrien määrä (RPK) 7,9 miljardia. Käyttöaste nousi 88,8 prosenttiin viime vuoden vastaavan ajanjakson 73,1 prosentista ja edellisen vuosineljänneksen 81,2 prosentista.

Säännöllisyys eli toteutuneiden lentojen osuus pysyi ennallaan edelliseen vuosineljännekseen verrattuna ja oli vankka 99,4 prosenttia. Euroopan lentoasemien kapasiteettirajoitukset vaikuttivat edelleen voimakkaasti täsmällisyyteen, joka osoitti merkkejä paranemisesta vuosineljänneksen loppua kohti. Aikataulun mukaisesti lähtevien lentojen osuus oli 73,6 prosenttia, kun se edellisen vuoden vastaavana ajanjaksona oli 91,0 prosenttia ja edellisellä vuosineljänneksellä 78,8 prosenttia.

Tulevina talvikuukausina Norwegian hyödyntää joustavia vuokrasopimuksia vähentämällä kapasiteettia noin 25 prosenttia. Kesäksi 2023 Norwegian suunnittelee laivastonsa kasvattamista 85 lentokoneeseen. Hiljattain julkistetussa kesäaikataulussa tarjontaa on laajennettu suosittuihin kaupunki- ja rantakohteisiin eri puolilla Eurooppaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: Norwegian

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.