Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Pako Pompeijista -näyttely

Suomen Merimuseossa Kotkassa aukeaa kuun lopulla mielenkiintoinen näyttely, joka kertoo Pompeijin asukkaiden paosta ja selviytymisestä Vesiviuksen purkautuessa vuonna 79 jaa.

Pako Pompejista -näyttely kertoo Pompejin ja Herculaneumin kaupunkien tuhosta, asukkaiden arjesta ja heidän kohtaloistaan. Samalla se tuo esiin harvemmin kerrotun tarinan uhkarohkeasta merioperaatiosta ja yrityksestä pelastaa kaupunkien asukkaat valtavalta tuholta Vesuviuksen tulivuoren purkautuessa vuonna 79 jaa.

Nähtävillä on kaupunkien viimeiset hetket: noin 160 alkuperäistä esinettä Napolin museoista ja Suomen kansallismuseon omista kokoelmista, tuhkan alle hautautuneiden asukkaiden kipsivaloksia, meriarkeologisia löytöjä, koruja, seinämaalauksia, veistoksia ja arkipäivän käyttötavaroita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näyttely perustuu kansainväliseen näyttelykonseptiin. Viimeksi se on ollut esillä Tanskassa, jossa se osoittautui yleisömenestykseksi. Näyttelyn ovat tuottaneet italialaiset Expona ja Contemporanea Progetti yhdessä Suomen kansallismuseon kanssa, ja se toteutetaan Suomen merimuseon ja Kymenlaakson museon yhteistyönä. Näyttely perustuu Australian kansalliseen merimuseoon suunniteltuun näyttelykonseptiin.

Näyttely on avoinna Merikeskus Vellamossa Kotkassa 31.3.–1.10.2023

Suuri osa tuhkan alle hautautuneesta Pompeijista on kaivettu esiin. Napolin matkaan kannattaa ehdottomasti liittää päivän retki Pompeijiin katsomaan miten loistokas kaupunki oli ennen tulivuorenpurkausta.
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.