Hyppää sisältöön
· Leena

Patohanke uhkaa Mekong-jokea

Laosin Unescon maailmanperintökohteen Luan Prabangin lähelle suunnitellun patohankkeen vastustus saa toivottavasti viranomaiset luopumaan aikeistaan.

Patohankkeen vastainen epävirallinen kansanliike ”Save the Mekong Coalition” on äskettäin antanut julkilausuman, jonka mukaan Mekong-joki on kriisissä.

Julkilausumassa varoitetaan ilmastomuutoksesta ja siitä, että Mekongin pää- ja sivujokien suuret padot muuttavat vesivirrat ja veden korkeudenvaihtelut arvaamattomiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi patojen pelätään tuhoavan tuhansien joenvarsiyhteisöjen toimeentulo ja uhkaavan Mekong-joen alueen matkailua.

Patohanketta vastustavan kansanliikkeen mukaan Laosin hallitus laiminlyö joen kunnosta huolehtimisen. Alueella on ollut pahoja tulvia.

Vesivoimaa varten rakennettavat padot huonontaisivat joen kuntoa ja ihmisten elinoloja. Kansanliikkeen mukaan jo olemassa olevien patojen aiheuttamia ongelmia ei ole selvitetty kyllin tarkkaan. Liike vaatiikin perusteellista ympäristöarviota ja vaihtoehtoisten ratkaisumahdollisuuksien selvittämistä.

Toteutuessaan Luang Prabangin pato yhdessä muiden suurten patojen kanssa muodostaisi laajan tekojärvien sarjan, joka mahdollistaisi Laosille mittavan vesivoimatuotannon ja vesivoiman laajamittaisen viennin Thaimaahan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailun kannalta Mekong-joen pato toteutuessaan lopettaisi mm. jokea pitkin tehtävät retket, jotka ovat olleet linkki Pohjois-Thaimaan ja Laosin matkailukohteiden välillä.

 

Lähde:TTR Weekly

Leena