Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Pelastiko Louis Sparren vetoomus vanhan Porvoon?

Sunnuntaina 3. huhtikuuta 1898 suuri joukko porvoolaisia kokoontui lyseon saliin kuulemaan taiteilija Sparren (1863–1964) esitelmää Det Gamla Borgå – Vanha Porvoo.

Borgåbladet (6.4.1898) tiesi kertoa, että Sparren esitelmä oli kiinnostava, eloisa ja rakkaudella pidetty ja sai yleisöltä raikuvat aplodit! Puheesta ja samannimisestä pamfletista tuli maamme rakennussuojelun merkkipaalu, joka oli samalla taiteellinen teko.

Louis Sparren vetoomus Vanhan Porvoon puolesta täyttää 125 vuotta 3.4.2023

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Louis Sparre.

Louis Sparre sai Porvoossa aikaan paljon ja Vanha Porvoo -pamfletti on yksi hänen merkittävimmistä saavutuksistaan. Sparren näkemykset vaikuttivat vuonna 1911 vahvistettuun vanhan Porvoon kaavaan, jonka laati Gustaf Nyström. Historialliset arvot ja alueen vanhanaikaisen leiman säilyttäminen nostettiin uudisrakentamista ohjaavaksi tekijäksi.

Sparre oli jo vuonna 1893, ensi kertaa täällä käydessään, ihastunut kaupungin estetiikkaan ja maalauksellisuuteen. Vanha Porvoo oli taiteilijalle tärkeä aihe, joka esiintyy hänen grafiikassaan.

Vanha Porvoo -pamfletissa Sparre julkaisi yli 30 tussipiirustusta kaduista, aukioista, rakennuksista ja niiden yksityiskohdista. Pamfletti on ainutlaatuinen visuaalinen kokonaisuus kuvituksineen, kirjasintyyppeineen ja punaisine alkukirjaimineen. Se kuuluu suomalaisen kirjataiteen helmiin.

Porvoon museo juhlistaa merkkipäivää julkaisemalla Det Gamla Borgå – Vanha Porvoo -pamfletin tekstistä valituista otteista ja kuvista koostetun videon, jonka äänenä on Porvoon museoyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja, arkkitehti Jukka Kullberg. Videon teksti ja kuvat perustuvat Louis Sparren Det Gamla Borgå -kirjaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Louis Sparren työtä Porvoossa esitellään kesäkuussa avautuvassa näyttelyssä Ilmiömäinen Iris – Fenomenet Iris (9.6.2023–1.4.2024)

YouTube kanava jossa video julkaistaan.

 

Lähde: Porvoon museo

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.