Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Pikkujoulusesongista tulossa hyvä

 MaRan jäsenkyselyn mukaan henkilöstöpula vähentää matkailu- ja ravintola-alan yritysten pikkujoulusesongin liikevaihtoa 36 prosentilla yrityksistä, ruokaravintoloilla peräti 44 prosentilla.

Toimialan yritykset arvioivat, että tulevasta pikkujoulukaudesta on tulossa lähes yhtä hyvä kuin koronapandemiaa edeltävä pikkujoulukausi vuonna 2019. Muutoin syksy on ollut jonkin verran heikompi kuin syksy 2019.

Poikkeuksena ovat hotellit ja kylpylät. Niistä 60 prosentilla liikevaihto on pysynyt samana tai noussut syksyyn 2019 verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Etätyö ja -opiskelu ovat nakertaneet ikävästi henkilöstö- ja opiskelijaravintoloiden palvelujen kysyntää syksyllä. MaRan kyselyssä lähes 70 prosentilla alan yrityksistä liikevaihto oli pienempi kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019.

Työvoimapula vaikeuttaa merkittävästi matkailu- ja ravintola-alan yritysten normaalia liiketoimintaa, kasvusta puhumattakaan. Tilanne on huolestuttava, sillä alan yrittäjät investoivat vaikeasta liiketoimintaympäristöstä huolimatta merkittävästi uusiin hotelleihin, kylpylöihin, ravintoloihin ja muuhun matkailuinfrastruktuuriin.

Lähde: MaRa

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.