Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Puuterilaskijan unelma mutta paljon muutakin

Hokkaidon alueen matkailutoimijat kävivät tuomassa suomalaisille matkailualan ammattilaiseille aimo ainoksen tietoa Hotelli Presidentissä pidetyssä seminaarissa.

Finnairin uudet lennot Japanin pohjoisimman saaren Hokkaidon Sapporoon alkoivat joulukuun puolivälissä. ”Lennoilla on ollut jo ilahduttavan paljon matkustajia – ja myös japanilaiset ovat löytäneet lennon”, kertoo Finnairin Sari Fairchild.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Kuvassa vasemmalta Japan Airlinesin Markku Hasegawa, Hokkaidon Turistitoimiston Hayato Kito sekä Finnairilta Sari Fairchild, Jonne Lehtioksa ja Niko Rosenqvist.

 

Finnair operoi ympärivuotiset lennot joint bisneksenä JALin kanssa kahdesti viikossa. Suomesta lähdetään torstaisin ja sunnuntaisin ja Sapporosta maanantaisin ja perjantaisin.

”Finnair avasi suoran yhteyden Hokkaidon ja Euroopan välillä 17 vuoden tauon jälkeen”, kertoo Hokkaidon vara-kuvernööri Shunsuke Tsuchiya.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hokkaidon varma lumitilanne houkuttelee saarelle etenkin laskijoita. Saarella sataa lunta 110 päivänä vuodessa ja vuorokauden aikana sitä voi sataa jopa puoli metriä, joten uusi puuterilumi odottaa laskijoita aamu aamun jälkeen. Lumesta saa kiittää Siperiasta tulevia jäätäviä tuulia, jotka kohdatessaan lämpimämmän, kostean ilmamassan sataa maahan uutena lumena.

Hokkaidossa on useita hiihtokeskuksia, missä myös maltillisemmat hiihtäjät pääsevät nauttimaan lumivarmoista rinteistä. Hokkaidon Nisekon alue on äänestetty monena vuotena peräkkäin Japanin parhaaksi hiihtoalueeksi. Sinne suuntaa laskettelijoita mm. Briteistä, Sveitsistä, Ranskasta, Saksasta ja Ruotsista.

Ja mikäli vain osa matkaseurueesta laskettelee, Sapporon turistitoimisto suosittelee asumista Sapporon kaupungissa. Laskijat voivat lähteä päiväksi rinteisiin ja muut nauttia kaupungin antimista. Tarjolla on kulttuuria, shoppailua ja erityisen hyvää ruokaa.

Hokkaido on tunnettu ruoastaan. Saarta ympäröivät rikkaat kalavedet, joten tuoretta kalaa ja asiantuntijoiden mukaan maan parasta sushia on runsaasti tarjolla. Edullisimmillaan – parillakymmenellä eurolla – sushia syö ravintoloissa, joissa sushit kiertävät liukuhihnaa pitkin ruokailijoiden ohi. Siitä voi napata haluamansa herkut.
Sushin lisäksi Hokkaidolla kannattaa syödä Ramen-nuudeliannoksia ja huippuhyväksi mainostettua wagyu-naudanlihaa.

Hokkaidossa on lähes joka kuukausi joku ruokafestivaali. Suurimpia on syyskuun Autumn Festival Sapporossa.

Hokkaidossa on kesällä Suomen kesään verrattavat lämpötilat ja viileämmän ilmaston ansiosta vihannekset ja juurekset ovat erityisen maukkaita.

Hokkaido on ympärivuotinen kohde. ”Kesällä ilmastomme on hyvin eurooppalaista, ei liian kuumaa. Sen ansiosta keväästä syksyyn Hokkaidossa voi pyöräillä, vaeltaa, meloa ja tehdä kaikenlaisia aktiviteetteja”, kertoo Tsuchiya.

Hän muistuttaa myös, että Hokkaidossa on yli 30 viinintuottajaa, olutpanimoita, viskitislaamo ja sakea valmistavia tislaamoja. Olut on kuulemma erityisen maukasta.

Hokkaido on tunnettu myös kuumista lähteistä ja monista spa-resorteista. Ulkona olevista onseneista on hyvä katsella yötaivasta, sillä valosaaste on melko vähäistä.

On hyvä muistaa, että mikäli on tatuointeja, ne tulee peittää Onseniin mennessä.

 

Ainut ovat alkuperäiskansa, joita asuu edelleen Hokkaidon saarella. 24.4.2020 aukeaa Sapporon eteläpuolelle, noin 1,5 tunnin ajomatkan päähän uusi museo, missä kerrotaan Ainujen kulttuurista ja historiasta. Ainut olivat erityisen tunnettuja kirjailu- ja puunkaiverrustaidoistaan.


UPOPOY-museo (nimi tarkoittaa yhdessä laulamista) kannattaa ottaa tutustumiskohteeksi, sillä kulttuuri on häviämässä alkuperäiskansa sulautuessa muuhun väestöön.

Uuden lennon myötä Japanissa voi tehdä myös loistavan yhdistelmän Tokio-Sapporo.

Viikon Japan Rail Pass maksaa noin 260 euroa ja esim. JALin lento edullisimmillaan hieman alle sata euroa.

Lisää infoa Hokkaidosta osoitteesse https://en.visit-hokkaido.jp/

Lue lisää laskettelusta Hokkaidosta tästä Tatu Lehmuskallion jutusta.

 

Leena Aalto

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.