Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Sapporon lumiolosuhteet takaavat talvi-ihmiselle loistavat puitteet

Finnair avasi joulukuussa suoran reitin vuoden 1972 olympiakaupunkiin  Hokkaidon Sapporoon.

Hokkaido on pohjoisin Japanin pääsaarista, mutta myös kylmin. Siksi Hokkaidon vesiltä pyydetyn tonnikalan liha on sushikokkien unelma.
Saaren pääpaikka on Sapporo, tuttu olympialaisista, lumi- ja jääveistoksista ja maailmankuulusta nimikko-oluestaan.
Talvimatkailun suurin vetonaula on kuitenkin monimetrinen puuterilumi, joka houkuttelee hiihtäjiä maailman kaikista kolkista Hokkaidolle. Otolliset ilmasto-olosuhteet ja Japaninmeren läheisyys takaavat ainutlaatuiset lumiolosuhteet, joille ei hevillä löydy vertaa. On tavallista, että saarella sataa 10-50 cm lunta päivittäin peräjälkeen puhumattakaan parhaimmillaan/pahimmillaan yli metrin kinoksista yhden yön aikana.

Hokkaidon puuterilumi on kevyttä, sitä on paljon ja se on maailmakuulua. Paras kausi on alkutalvi.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puuterilaskujen paratiisi

Hokkaidon tunnetuin hiihtokeskus on kosmopoliittinen Niseko, joka koostuu oikeammin useasta alueesta, joista suurin osa on hiihtoyhteydessä toisiinsa ja samalla Niseko United -hissilipulla voi liikkua alueelta toiseen. Hiihto kattaa yhden, yläosaltaan paljaan Niseko Annupuri -vuoren sivuja, ja ulottuu nautinnollisina pitkinä laskuina rinteiden ulkopuolisiin lehtipuumetsiin, joissa on kuvattu ne youtuben täyttävät puuterihiihtovideot, joita löytyy satamäärin hakusanoilla ”Powder skiing Japan”. Vastapäätä nouseva Mount Yotei -tulivuori antaa Nisekon hiihdolle upeat kehykset.
Koskemattomille lumille pääsee yleensä vain erillisten porttien kautta, joiden aukioloa kontrolloidaan tarkasti lumi- ja sääolojen mukaan. Samoin kapuaminen aivan huipulle asti kulkee kontrolliportin läpi, joten Alppien vapaaseen liikkumisen tottuneiden on hyvä opetella uuteen järjestelmään. Nisekon rinnehiihto ei vedä vertoja Euroopan parhaille keskuksille, joten matka kannattaa ajoittaa alkutalveen, jolloin on riittävän kylmää kuuluisalle puuterilumelle, jota sataa myös kovalla pakkasella.

Sujuvasti sekaisin

Nisekon kylä Hirafun ala-aseman ympärillä on epämääräinen rykelmä toinen toistaan monimuotoisempia rakennuksia parakeista ultramoderneihin hotelleihin, joissa on omat kylpylät, concierge-palvelut ja ykkösluokan ravintolat. Niissä japanilainen moderni arkkitehtuuri näyttäytyy parhaimmillaan. Toisaalta hinnat ovat taas eurooppalaisittain korkeat tai erittäin korkeat. Kylän ympärille on levittäytynyt lukuisa määrä yksittäisiä majataloja ja resort-tyyppisiä majoitusvaihtoehtoja, joista löytyy helpommin edullisempia vaihtoehtoja. Varsinkin uudehkojen resort-majoituspalveluiden taso on korkea. Shuttlet ja resortien omat pikkubussit ajavat tiheään eikä vuokra-autoa tarvita. Huoneistoissa tai taloissa asuvien on syytä varautua vaatimattomaan supermarkettiin Nisekossa tai matkaan viereiseen Kutchanin kaupunkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Izakayat ovat edullisia, yleensä paikallisten suosiossa olevia ravintoloita kuten Niseko Hirafun Koharya.

 

Makujen kirjo

Japanilainen ruoka on muutakin kuin sushia ja kyselemällä paikallisilta löytyy loistavia ravintolavaihtoehtoja, joista todelliset löydöt ovat paitsi herkullisia, myös halpoja. Suosituimpiin kannattaa tehdä pöytävaraus, vaikka paikan olemus ei välttämättä siitä kielisikään. Rinneravintolakulttuuri on vaatimatonta, lähinnä ruokalatasoa eikä aurinkoterasseja ole lainkaan. Puutetta voi paikata kyläkeskuksen kummallisissa ruokavankkureissa tai pakettiauto-baari -viritelmissä.

Suosittua olutta

Sapporo/Chitose -lentokentältä saapuu monta bussivuoroa päivittäin ja monet majoitusliikkeet järjestävät kuljetuksen ihan majapaikan ovelle asti. Matka kestää kelistä riippuen kolmisen tuntia. Kannattaa huomata, että Sapporon kaupunki sijaitsee noin tunnin päässä lentokentältä, jos matkaan aikoo mahduttaa myös kaupunkivierailun ja unohtumattoman illallisen Sapporo-oluen tehdaskompleksissa. Viime talvena sapporolaiset kunnioittivat Suomea rakentamalla lumesta Helsingin Tuomiokirkon.

Majesteettinen Mount Yotei luo vaikuttavan taustan Nisekon hiihtoon.

 

Useita vaihtoehtoja

Hokkaidon hiihto ei ole pelkästään Niseko, vaan viereinen Rusutsu ja pohjoisosan Kiroro ovat myös vierailun arvoisia, mutta niihinkin pätee, että rinnehiihto on keskinkertaista. Puuterilumella nämäkin keskukset ovat hyvä vaihtoehto, sillä niissä saa arkipäivinä nauttia syvästä lumesta ilman, että parhaat reitit lasketaan tunnissa puhki. Jos oikein tosissaan aikoo koluta Hokkaidon hiihtomahdollisuudet, niin esimerkiksi alppihiihdon maailmancupin Furano ja olympiakisojen Teine ovat ulkomaalaisille vielä aika tuntemattomia.

Onseniin rentoutumaan

Japanin hiihdosta puhuttaessa ei voi sivuuttaa kuumia lähteitä eli onseneita. Nisekon Hiltonilla on toki omansa, mutta aitoon tunnelmaan pääsee suunnistamalla turistikartan avulla taajamien liepeille paikallisten tai hiihtopummien perässä. Peseytymisetikettiä on noudatettava ja muutenkin suhtauduttava riittiin kunnioituksella.
Finnair lentää suoraan Sapporoon ympäri vuoden.
Pääsaaren Honshun hiihtokohteet kuten Hakuban, Myokon, Shigakogenin tai Nozawa Onsenin tavoittaa parhaiten Tokion ja Nagoyan kentiltä.

 

Tatu Lehmuskallio
Syksy 2019
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.