Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Qatar Airways ja Airbus pääsivät vihdoin sopimukseen

Qatar Airways ja Airbus ovat päässeet sovintoratkaisuun Airbus A350:n maalin kupruamista koskevassa kiistassa, joka on jatkunut lähes kaksi vuotta.

Qatar Airwaysin tiedotteen mukaan yhtiöt ovat päässeet molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun A350:n maalipinnan irtoamisesta ja A350-koneiden lentokieltoa koskevassa oikeusriidassa. Korjaushanke on nyt käynnissä, ja molemmat osapuolet odottavat, että lentokoneet saadaan turvallisesti takaisin ilmaan.

Sovinnon yksityiskohdat ovat luottamuksellisia, ja osapuolet lopettavat nyt oikeudelliset vaateensa. Sovintosopimus ei merkitse kummankaan osapuolen vastuun tunnustamista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sopimuksen ansiosta Qatar Airways ja Airbus voivat edetä eteenpäin ja työskennellä yhdessä kumppaneina.

Tammikuussa 2021 Qatar Airways haastoi Airbusin oikeuteen ja vaati siltä yli 600 miljoonan euron vahingonkorvauksia lentokoneiden maalien huonosta laadusta ja irtoamisesta. Jonkin ajan kuluttua Airbus perui Qatar Airwaysin 50 Airbus A321neon tilauksen.

Tämän jälkeen Qatar Airways kääntyi Boeingin puoleen, ja tilasi siltä 50 737 MAX -lentokonetta sekä 777X-rahtialuksen.

Tästä ärtyyntyneenä Airbus poisti myös Qatarin Airwaysin tekemät Airbus A350 -tilaukset tilauskirjoistaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nyt kiista on sovittu ja kaikki tilaukset palautetaan. Airbus lisää tilauskantaansa 50 A321neon ja 23 Airbus A350 -konetta, ja toimitukset lentoyhtiölle alkavat jälleen pian.

Qatarin laivastossa on tällä hetkellä 53 A350-konetta, joista 19 on isompaa -1000-konetta ja 34 -900-mallia. QCAA:n mukaan 22 näistä koneista on tällä hetkellä lentokiellossa maalipinnan vaurioiden vuoksi.

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.