Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Ranska valmistautuu olympiavuoteen 2024

Atout France Nordicsin johtaja Benoît Chollet kävi tiiminsä kanssa esittelemässä viimeisimmät matkauutiset Ranskasta. Miten kestävä kehitys näkyy Pariisin olympialaisissa ja mitä mielenkiintoista Nizza tarjoaa matkailijalle. Vuoden 2024 kesäolympialaiset järjestetään Pariisissa 26.7.-11.8.2024 ja paralympialaiset 28.8.-8.9.2024.


Ranskan suurlähetystössä järjestetyn tilaisuuden avasi Ranskan Suomen-suurlähettiläs Agnès Cukierman. ”Olen iloinen, että koronapandemian aiheuttaman pitkän hiljaisuuden jälkeen voimme avata Helsingin suurlähetystön residenssin ovet jälleen myös matkailulle. Ranska on aina ollut yksi suomalaisten suosikkikohteista ja meillä on paljon uutta annettavaa matkailijoille,” hän totesi.

Pariisissa on järjestetty edellisen kerran kesäolympialaiset vuosina 1900 ja 1924.Vuoden 1900 kisoissa nähtiin ensimmäistä kertaa köydenvetoa, kilpailtiin esteuinnissa, jossa piti ylittää ja alittaa soutuveneitä ja paaluja 200 metrin matkalla sekä ammuttiin puluja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pariisin suunnitelmassa on käyttää 95 % olemassa olevista tai väliaikaisista kisapaikoista, joilla on selkeä perintö ja ne ovat linjassa kaupungin pitkän aikavälin kehityssuunnitelmien kanssa. Kisat virtaavat Seineä pitkin uudesta olympiakylästä, joka sijaitsee vain 15 minuutin päässä Pariisin keskustasta, sellaisiin keskustan maamerkkeihin kuin Eiffel-torni ja Grand Palais.

 

Kaikkien aikojen kestävimmät kisat

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pariisin tavoitteena on järjestää kaikkien aikojen kestävimmät kisat ja kaupunki on kehittänyt kestävän kehityksen strategian, Paris 2024, joka on täysin linjassa WWF Ranskan, Yunus Centren ja UNICEF Francen tukemien YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.
Sen kolme pilaria ovat urheilu yhteiskunnan ytimessä, osallistavampi yhteiskunta ja ympäristön huippuosaaminen.

Merkittävää on, että Pariisi 2024 pyrkii järjestämään kisat, jotka ovat täysin Pariisin ilmastosopimuksen mukaisia, ja näin jättää positiivisen perinnön paikallisella ja kansainvälisellä tasolla ja positiivisen vaikutuksen urheiluun. Päästövähennysstrategian tavoitteena on saavuttaa 55 % pienempi hiilijalanjälki kuin Lontoon olympialaisissa 2012.

Tätä sitoumusta pyritään tukemaan puhtaan liikenteen politiikalla. Tarkoitus on, että 100 % katsojista matkustaa tapahtumapaikoille julkisilla liikennevälineillä, pyörällä tai kävellen.
Pelilippujen haltijoilla on vapaa pääsy Pariisin liikennejärjestelmään ja kisojen ajan on käytössä päästötön bussikalusto.

Ranskan rautatieverkko yhdistää 85 % maan suurimmista kaupungeista Pariisiin alle neljässä tunnissa. Etuna on, että Pariisi sijaitsee Euroopan sydämessä, ja monet pääkaupungit ovat alle kolmen tunnin juna- tai lentomatkan päässä.

Pariisin olympiakylä on kestävän kehityksen näyteikkuna, jossa on vähähiilisiä ja ekologisesti suunniteltuja rakennuksia, joissa käytetään 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa.
Tapahtumapaikoista 95 % on jo rakennettu tai ne ovat väliaikaisia rakenteita, rakentamisen ympäristövaikutukset ovat pieniä. Koska 85 % kilpailupaikoista sijaitsee alle 30 minuutin päässä olympiakylästä, urheilijoiden matka-ajat ovat lyhyitä päästöttömissä ajoneuvoissa. Olympiastadion on vain viiden minuutin päässä olympiakylästä.

 

Nizza on enemmän kuin Nizzan kaupunki

Nizza on Ranskan toiseksi suurin matkailukohde ja kaupungin lentokenttä maan toiseksi vilkkain. Ajomatka lentoasemalta Nizzan keskustaan sujuu kymmenessä minuutissa.

Seudun 51 kaupunkia ja kylää tarjoavat monimuotoisen lomakohteen.  Unescon maailmanperintökohde Nizza on alueen keskus ja pitkään ollut Rivieran tunnetuin lomakohde, nyt Nizza nostaa esiin hieman tuntemattomampia kohteita.

Kaupungissa ja sen ympäristössä on 60 mielenkiintoista kohdetta ja kaikkialle pääsee julkisilla kulkuvälineillä alle kahden euron lipulla! Upeita kohteita ovat muun muassa Eze, Cap d’Ail, Villefranche sul Mer, St-Jean Cap Ferrat, Beaulieu sur mer ja Antibes.

Urheilun ystävä voi käydä yhtenä päivänä surffaamassa ja toisena laskettelemassa. Hiihtokeskuksia on peräti seitsemän.

Côte d’Azur tunnetaan eritoten upeasta ruokakulttuurista, kuinka moni voi ylpeillä 12 Michelin tähden ravintolalla? Silti paikalliset mieluummin hehkuttavat rannikon kalastajakylien konstailemattomista paikallisravintoloista, joiden terasseilla on viipyvä tunnelma.

 

Teppo Viiperi
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.