Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Ranskan lennonjohtajien lakko sotkee taas monen eurooppalaisen matkat

Ryanair on taas kehottanut EU:n komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyeniä ryhtymään kiireellisiin toimiin ylilentojen ja EU:n kansalaisten liikkumisvapauden suojelemiseksi Ranskan lennonjohdon lakon aikana, joka pidetään tänään.

Tähän mennessä tänä vuonna on ollut 65 päivää ATC-lakkoja (yli 13 kertaa enemmän kuin vuonna 2022), mikä on pakottanut lentoyhtiöt peruuttamaan tuhansia EU:n ylilentoja Saksasta, Espanjasta, Italiasta, Irlannista ja Britanniasta, kun taas Ranska käyttää vähimmäispalvelulakeja ranskalaisten lentojen suojelemiseksi. Tämä on epäoikeudenmukaista. Ranskan (ja kaikkien muiden EU-maiden) olisi suojattava ylilentoja lennonjohdon lakkojen aikana, kuten Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa tehdään.

Ryanair kehottaa EU:n komission puheenjohtajaa Ursula von der Leyeniä ryhtymään kiireellisiin toimiin ylilentojen ja EU:n kansalaisten liikkumisvapauden suojelemiseksi lennonjohdon lakkojen aikana ja kehottaa matkustajia liittymään EU:n komissiolle osoitettuun kehotukseen allekirjoittamalla Ryanairin Protect Passengers: ”Pidä EU:n taivas avoimena” -vetoomuksen, kuten yli 2 miljoonaa kyllästynyttä matkustajaa on jo tehnyt.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ryanairin tiedottaja sanoi:

On täysin mahdotonta hyväksyä, että tänä vuonna on ollut 65 päivää lennonjohdon lakkoja (13 kertaa enemmän kuin koko vuonna 2022), mikä on aiheuttanut tuhansien lentojen peruuttamisen lyhyellä varoitusajalla ja häirinnyt epäoikeudenmukaisesti EU:n matkustajien matkasuunnitelmia. Vaikka Ursula von der Leyen on toistuvasti kehottanut suojelemaan matkustajia ja ylilentoja näiden ATC-lakkojen aikana, hän ei ole ryhtynyt mihinkään toimiin.

Tämän seurauksena useiden matkustajien lennot perutaan lyhyellä varoitusajalla Ranskan lennonjohdon lakon vuoksi myös tänään, vaikka he eivät edes lennä Ranskaan tai Ranskasta. Tämä johtuu siitä, että Ranska käyttää epäoikeudenmukaisesti vähimmäispalvelulakeja suojellakseen ranskalaisia lentoja ja pakottaakseen samalla peruuttamaan ylilentoja Saksasta, Espanjasta, Italiasta, Irlannista ja Britanniasta. Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että Ranskan lennonjohtoliittojen ammattiliitot käyttävät lakko-oikeuttaan, mutta EU:n komission olisi vaadittava, että Ranskan lennonjohdon lakoista johtuvat peruutukset kohdennetaan ranskalaisille lennoille eikä niille, jotka lentävät Ranskan yli matkalla johonkin muuhun EU:n määränpäähän, joka ei liity Ranskaan.

EU:n matkustajat ovat kyllästyneitä tarpeettomiin lennonjohtolakkojen aikana tapahtuviin lentojen peruuntumisiin, mistä on osoituksena 2 miljoonan EU:n matkustajan allekirjoittama Protect Passengers – Keep EU Skies Open -vetoomus, jossa kehotetaan Ursula von der Leyeniä suojelemaan ylilentoja ja pitämään EU:n ilmatila avoinna lennonjohtolakkojen aikana. Ei ole mitään tekosyytä sille, että EU:n matkustajat, jotka eivät lennä asianomaiseen jäsenvaltioon tai asianomaisesta jäsenvaltiosta, joutuvat kantamaan taakkaa lennonjohtolakoista, jotka eivät liity heihin lainkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: Ryanair

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.