Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Ranskan lennonjohtajien lakko sotkee perjantaina taas monen matkustajan matkat

Ryanair ärähtää taas: EU:n tehtävä jotain Ranskan lennonjohdon lakon vaikutuksille

Ryanair vaatii Ursula von der Leyeniä suojelemaan EU:n ylilentoja Ranskan lennonjohtajien lakon aikana perjantaina. 13.10.

Lentomatkustajat kärsivät tarpeettomasti perjantaina 13. lokakuuta, vaikka he eivät edes lennä Ranskaan tai Ranskasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Tänä vuonna Ranskan lennonjohdolla on ollut lakkoja jo 64 päivänä, mutta EU-komissio ei ole vieläkään tehnyt mitään”, ärähtää Ryanair aivan syystäkin.

Tähän mennessä lakkopäiviä on ollut jo 64, mikä on 12 enemmän kuin viime vuonna. Lakot pakottavat lentoyhtiöt peruuttamaan tuhansia EU:n ylilentoja Saksasta, Espanjasta, Italiasta, Irlannista ja muualta Euroopasta, kun taas Ranskan lait suojelevat ranskalaisten omia lentoja.
Ryanairin, ja monet muutkin lentoyhtiöt pitävät tätä epäoikeudenmukaisena. Ranskan (ja kaikkien muiden EU-maiden) olisi suojattava ylilennot lennonjohtolakkojen aikana, ja peruutettava lennot ainoastaan kyseiseen valtioon tai kyseisestä valtiosta. Näin tehdään muun muassa Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa.

Ryanair toimitti viime kuussa yli 1,8 miljoonan henkilön allekirjoittaman Protect Overflights: ”Pidä EU:n taivas avoimena” -vetoomuksen EU:n komissiolle. Vetoomuksessa vaaditaan EU-komissiota suojelemaan ylilentoja ja EU:n kansalaisten liikkumisvapautta toistuvien lennonjohtolakkojen aikana. Tästä huolimatta Ursula von der Leyen ei ole vieläkään ryhtynyt toimiin suojellakseen EU:n matkustajia viime hetken peruutuksilta Ranskan lennonjohdon lakkojen vuoksi, vaikka he eivät edes lennä Ranskaan tai Ranskasta

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yli 1,8 miljoonan EU:n matkustajan allekirjoittamassa vetoomuksessa vaaditaan:

– kunnioitettavan lennonjohtajien liittojen lakko-oikeuksia

– suojaamaan 100 prosenttia lennoista, jotka suuntautuvat lakon kohteena olevien maiden yli

– vähintään 21 päivän ennakkoilmoitus lakoista.

– vähintään 72 tunnin ennakkoilmoitus lakkoihin osallistuvista lennonjohdoista

 

”Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että Ranskan lennonjohtoliittojen ammattiliitot käyttävät lakko-oikeuttaan, mutta EU:n komission olisi vaadittava, että Ranskan kansallisista lakoista johtuvat peruutukset kohdennetaan ranskalaisille lennoille eikä niille, jotka lentävät Ranskan yli matkalla johonkin muuhun EU:n määränpäähän, joka ei liity Ranskaan”, Ryanairilta sanotaan.

 

Lähde: Ryanair

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.