Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Ranskan lennonjohtajien lakot sotkevat taas Euroopan lentoliikennettä

Ryanair on tänään (5. kesäkuuta) kehottanut Ursula von der Leyenin johtamaa EU:n komissiota ryhtymään kiireellisiin toimiin ylilentojen ja EU:n kansalaisten liikkumisvapauden suojelemiseksi Ranskan lennonjohdon lakon aikana, joka on käynnissä taas tänään 5. kesäkuuta ja huomenna 6. kesäkuuta.

Vuoden 2023 viimeisten viiden kuukauden aikana on ollut 58 päivää lennonjohtolakkoja (yli 11 kertaa enemmän kuin vuonna 2022). Nämä toistuvat ATC-lakot ovat pakottaneet lentoyhtiöt peruuttamaan suhteettomasti tuhansia EU:n ylilentoja muun muassa Saksasta, Espanjasta, Italiasta, Iso-Britanniasta ja Irlannista. Ranska käyttää kuitenkin minimipalvelulakeja suojellakseen kotimaan- ja lyhyen matkan lentojaan ja peruuttaa sen sijaan ylilentoja.

Ranskan (ja kaikkien muiden EU:n jäsenvaltioiden) olisi käytettävä minimipalvelulakeja myös ylilentojen suojaamiseksi lennonjohdon lakkojen aikana, kuten Kreikassa, Italiassa ja Espanjassa tehdään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ryanair toimitti viime viikolla ”Protect Overflights: Pidä EU:n taivas avoimena” -vetoomuksen EU:n komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin toimistolle. Vetoomuksessa kerättiin yli 1,1 miljoonaa allekirjoitusta, joissa vaaditaan, että EU:n komission tulee suojella ylilentoja ja EU:n kansalaisten liikkumisvapautta toistuvien lennonjohtolakkojen aikana. Tästä huolimatta EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ei ole tehnyt mitään näiden matkustajien suojelemiseksi. Satoja EU:n ylilentoja perutaan jälleen Ranskan lennonjohdon lakon vuoksi tänään ja huomenna.

On täysin tuomittavaa, että lennonjohdon lakot voivat johtaa tuhansien EU:n matkustajien lentojen peruuttamiseen. Jos lennonjohtoliittojen ammattiliitot vaativat lakkoilua, mikä on niiden oikeus, niiden pitäisi peruuttaa lennot kyseiseen valtioon tai kyseisestä valtiosta ja suojella ylilentoja, ei peruuttaa EU:n ylilentoja muista maista.

EU:n komission on nyt ryhdyttävä kiireellisiin toimiin ja vaadittava, että kaikki valtiot suojelevat ylilentoja lennonjohdon lakkojen aikana.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Ryanair

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.