Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Ravintola Palace taas ykkönen

Keittiöpäällikkö Eero Vottosen johtama ravintola Palace äänestettiin jo kolmannen kerran peräkkäin voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä. Seuraavina ovat helsinkiläiset BasBas, Savoy, Alexanderplats ja Grön.

Vuoden ravintolahenkilö eli ”Ammattilaisten ammattilainen” on Michelin-tähtikokki ja ravintoloitsija Tommi Tuominen. Hän on helsinkiläinen keittiöpäällikkö ja ravintoloitsija Tommi Tuominen, joka on Suomen ainoa kahdella eri ravintolalla, Demolla ja Finnjävelillä, Michelin-tähden kokannut taituri.

Koronamatkailu kotimaassa näkyy listalla. Ravintoloista 31 on Helsingistä ja 19 muualta maasta. Vuosi sitten pääkaupungin ulkopuolisia ravintoloita oli vain 14. Viime vuoden tapaan kuusi ravintolaa on Turusta ja kolme Tampereelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Peräti kuusi Helsingin uutta ja innovatiivista ravintolaa nousi suoraan kärjen tuntumaan. Boulevard Bar & Seafood (16.), Bona Fide (17.), Mat Distrikt (18.), Luovuus kukkii kaaoksesta (22.), Brasa (24.) ja Ego (26) pudottivat listalta monta tuttua ja pitkään mukana ollutta ravintolaa.

“Määrällisesti suurin ilmiö listalla ovat bistro-brasserie-tyyppiset oman rahan ravintolat, joissa on matala kynnys, sesongin mukaiset raaka-aineet, käsityönä valmistettu ranskalais-pohjoismainen ruoka aasialaisvivahtein sekä oivaltava juomalista”, Viiden Tähden päätoimittaja Eeropekka Rislakki summaa.

“Tyyli syntyy rahanpuutteesta, jolloin sisustuksen estetiikka muuttuu konseptoiduksi niukkuudeksi ja rouheudeksi: kalusteet ja astiastot ovat kierrätettyjä, seinien rappaus lohkeilee tahallaan, vähäinen valaistus muuttuu tunnelmaksi jne. Mutta
palvelu on lämmintä ja välitöntä ja ruoka kiinnostavaa ja hyvää”, Rislakki kiteyttää.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022

1 Palace, Helsinki
2 BasBas, Helsinki
3 Savoy, Helsinki
4 Alexanderplats Brasserie & Pub, Helsinki
5 Grön, Helsinki
6 Bardot, Helsinki
7 Vinkkeli, Helsinki
8 Kaskis, Turku
9 Finnjävel Salonki & Sali, Helsinki
10 Olo, Helsinki

11 Kuurna, Helsinki
12 Inari, Helsinki
13 Muru, Helsinki
14 Demo, Helsinki
15 Nolla, Helsinki
16 Boulevard Bar & Seafood, Helsinki
17 Bona Fide, Helsinki
18 Mami, Turku
19 Mat Distrikt, Helsinki
20 Ora, Helsinki

21 C, Tampere
22 Luovuus kukkii kaaoksesta, Helsinki
23 Smör, Turku
24 Brasa, Helsinki
25 Nokka, Helsinki
26 Ego, Helsinki
27 Aanaar, Inari
28 Kakolanruusu, Turku
29 Kajo, Tampere

30 Wino, Helsinki
31 Wellamo, Helsinki
32 Ravinteli Huber, Tampere
33 Bistro O Mat Tapiola, Espoo
34 Fiasco?, Helsinki
35 Kosmos, Helsinki
36 Pastis, Helsinki
37 The Bull & The Firm, Helsinki
38 Ostroferia, Oulu
39 Hejm, Vaasa
40 Gastro Cafe Kallio, Helsinki

41 SicaPelle, Porvoo
42 Emo, Helsinki
43 Sky Kitchen & View, Rovaniemi
44 Hotelli Punkaharju, Savonlinna
45 Tapio, Posio
46 Tintå, Turku
47 Vår, Porvoo
48 Bistro O Mat Kirkkonummi
49 Latitude 25, Helsinki
50 NOOA, Turku

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2004-2022

2022 Palace, Helsinki
2021 Palace, Helsinki
2020 Palace, Helsinki
2019 Grön, Helsinki
2018 Grön, Helsinki
2012 Olo, Helsinki
2011 Farang, Helsinki
2010 Chez Dominique, Helsinki
2009 Chez Dominique, Helsinki
2008 Chez Dominique, Helsinki
2007 Chez Dominique, Helsinki
2006 Chez Dominique, Helsinki
2005 Chez Dominique, Helsinki
2004 Chez Dominique, Helsinki

 

Lisäksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -listalla nousivat esille eri sarjat.

Paras Ruoka: Palace, Helsinki (kumppanina Frex-perunat ja -kananmunat)
Paras Tulokas: Boulevard Bar & Seafood, Helsinki (Quandoo Finland)
Paras Innovatiivinen ravintola: Nolla, Helsinki (Wihurin Metro-tukku)
Paras Palvelu: BasBas, Helsinki
Paras Tunnelma: BasBas, Helsinki
Paras Klassikko: Savoy
Paras Viinilista: Muru, Helsinki
Paras Olutlista: Nolla, Helsinki
Ammattilaisten ammattilainen: Henri Alén (Messukeskus)

Äänestykseen osallistui lähes 400 ravintola- ja ruoka-alojen ammattilaista ja vaikuttajaa eri puolilta maata. Listan tulokset julkistettiin Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa keskiviikkona.
Vuosittaisen listan ja äänestyksen toteuttaa horeca-alojen media Viisi Tähteä. Pääkumppani on Helsingin Messukeskus. Muita yhteistyökumppaneita ovat FREX-perunat ja -kananmunat (Skabam Oy), Quandoo Finland ja Wihurin Metro-tukku.

 

Lähde: Viisi Tähteä
Kuva: Andres Teiss

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.