Roima pudotus matkustajamäärissä

Finavian kaikkien lentoasemien kautta matkusti tammi-kesäkuussa 78,9 prosenttia vähemmän matkustajia kuin samaan aikaan vuonna 2020. Matkustajia oli yhteensä 1,1 miljoonaa.

Helsinki-Vantaan matkustajamäärä laski 79,9 % verrattuna vuoden 2020 tammi-kesäkuuhun. Matkustajia oli yhteensä 0,8 miljoonaa, joista 8,4 % oli kansainvälisten lentojen vaihtomatkustajia.

Kansainvälisen lentoasemia edustavan ACI Europen mukaan matkustajamäärät Euroopan lentoasemilla laskivat tammi-kesäkuussa 45 % verrattuna vuoteen 2020 ja 79 % verrattuna vuoteen 2019.

Alueellisten verkostolentoasemien kautta kulki tammi-kesäkuussa 2021 yhteensä 0,3 miljoonaa matkustajaa, mikä on 75,1 % vähemmän kuin viime vuonna. Valtio kilpailutti viiden kotimaan kohteen reittilennot, jonka tuloksena uudet lentoyhtiöt aloittivat toukokuussa 2021 liikennöinnin Helsinki-Vantaalta Joensuuhun, Jyväskylään, Kokkola-Pietarsaareen, Kemi-Tornioon ja Kajaaniin.

Finavian liikevaihto heikkeni edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna merkittävästi. Tammi-kesäkuun 2021 liikevaihto laski 53,4 % ja oli 47,6 miljoonaa euroa.

Finavian maaliskuussa 2020 käynnistämän säästöohjelman tavoitteena on sopeuttaa operatiivisia kustannuksia 200 miljoonalla eurolla ja investointeja 100 miljoonalla eurolla vuoden 2023 loppuun mennessä.

Säästöohjelma eteni tavoiteltua nopeammin, ja operatiivisista kustannuksista oli säästetty katsauskauden loppuun mennessä 136 miljoonaa euroa. Investoinneista oli säästetty 35 miljoonaa euroa.

 

Finavian yhteensä yli miljardin euron investointi Helsinki-Vantaan lentoaseman kehittämiseen eteni tammi-kesäkuussa 2021 suunniteltua nopeammalla aikataulullaRakenteilla olivat terminaali 2:n uusi pääsisäänkäynti ja uudet tulo- ja lähtöhallit sekä eri liikennemuodot yhdistävä matkakeskus. Porttialue 37-39:n laajennuksen rakentaminen jatkui. Laajennus tuo lisää kapasiteettia ja joustavuutta sekä Schengen- että non-Schengen-lentoihin. Rakentamisesta huolimatta Finavia pystyi pitämään asiakaskokemuksen hyvällä tasolla.

Finavia aloitti Helsinki-Vantaan lentoliikennealueella kunnostustyöt, joiden aikana uusitaan rullausteiden ja asematason päällysteitä, lentokoneiden seisontapaikkoja ja hulevesiviemäriverkostoa. Lentoaseman liikenteen sujuvuuteen ja ympäristönsuojeluun tehty seitsemän miljoonan euron investointi valmistuu syksyllä 2021.

Finavia investoi Maarianhaminan lentoaseman kiitotien kunnostukseen viisi miljoonaa euroa ja aloitti kiitotien päällystystyöt Joensuun lentoasemalla.

 

Lähde: Finavia Oyj

 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X