Hyppää sisältöön
Skeppsholmsbro
· Riikka Krenn

Ruotsalaiset käyttävät kesälomaansa kaksi kertaa enemmän rahaa kuin suomalaiset

Tuoreen raportin mukaan ruotsalaisten kesälomabudjetti on viime vuotta korkeampi. Suomessa lomaillaan tänä kesänä pienemmällä budjetilla.

Ruotsalaisten arvio omasta kesälomabudjetistaan on noin 2 000 euroa (23 000 Ruotsin kruunua), kun suomalaisten lomabudjetti on hieman yli 1 000 euroa.

Ruotsissa käytetään lomaan tuplasti enemmän

Ruotsalaisten kesälomabudjetti on kasvanut, kun taas suomalaisten laskenut viime vuodesta, selviää Nordean tuoreesta kahden maan kesälomabudjettien vertailusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruotsalaiset suunnittelevat käyttävänsä kesälomaansa kaksi kertaa enemmän rahaa kuin suomalaiset, selviää molemmissa maissa tehdyistä perinteisistä kesälomabudjetti-kyselytutkimuksista. Ruotsalaisten arvio omasta kesälomabudjetistaan on noin 2 000 euroa (23 000 Ruotsin kruunua), kun suomalaisten lomabudjetti on 1032 euroa.

Verrattuna viime vuoteen ruotsalaisten kesälomabudjetti on kasvanut 4 prosentilla, kun taas suomalaisten laskenut 17 prosenttia.

”Ruotsalaiset tuntuvat selvästi satsaavan kesälomaansa, vaikka korkojen ja yleisen hintatason nousu on sielläkin syönyt kuluttajien ostovoimaa. Ruotsissa kuluttajien luottamus on palautunut selvästi nopeammin kuin Suomessa, mikä näkyy myös kesäloman rahankäyttöaikeissa. Ruotsalaiset myös lyhentävät asuntolainojaan hitaammin kuin suomalaiset, jolloin rahaa muuhun elämiseen jää enemmän etenkin ruuhkavuosina”, sanoo Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Heikentynyt ostovoima hankaloittaa kesäloman rahoittamista

Kesäloma rahoitetaan sekä Suomessa että Ruotsissa pääosin palkkatuloilla tai säästöillä. Suomessa ja Ruotsissa työntekijöiden keskipalkat ovat hyvin lähellä toisiaan. Molemmissa maissa vain muutama prosentti rahoittaa kesäloman vieton luotolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Elinkustannusten nousu on hankaloittanut kesäloman rahoittamista molemmissa maissa, mutta Suomessa selvästi enemmän”, sanoo Kostiainen.

Nordean selvityksen mukaan Suomessa yli puolet (58 %) kertoo, että heikentynyt ostovoima vähentää kesälomaan käytettävissä olevaa rahamäärää hieman tai merkittävästi. Ruotsissa vastaava luku on alle puolet vastaajista (41%).

Ruotsalaiset aikovat matkustaa kesällä ulkomaille suomalaisia enemmän. Ruotsalaisista 34 prosenttia (viime vuonna 28 %) suunnittelee ulkomaanmatkaa, kun suomalaista 25 prosenttia (viime vuonna 23 %) on suuntaamassa kotimaan ulkopuolelle.

Lähde: Nordea
Kuva: Istockphoto

Ikkunapaikan päätoimittaja Riikka Krenn
Riikka Krenn

Riikka Krenn on Ikkunapaikan päätoimittaja, joka seuraa matkailualan tapahtumia tarkalla silmällä ja uteliaalla mielellä.