Hyppää sisältöön
· Leena

Ruotsilla kunnianhimoinen tavoite

Ruotsilla on kunnianhimoinen tavoite olla riippumaton fossiilisista polttoaineista vuoteen 2045 mennessä.

Tavoitteen mukaan Ruotsissa otettaisiin käyttöön kasvihuonekaasupäästöjen vähennysvelvoite.

Vähentämistavoite olisi 0,8 % vuonna 2021 ja se nousisi 27 %:iin vuonna 2030.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tavoite saavutettaisiin sekoittamalla uusiutuvaa lentopolttoainetta 1 % (11 000 tonnia) vuodesta 2021 eteenpäin, 5 % (56 000 tonnia) vuodesta 2025 eteenpäin ja lopulta 30 % (340 000 tonnia) vuodesta 2030 eteenpäin.

Tämän ehdotuksen myötä Ruotsista tulee selkeä johtaja lentoliikenteen päästöjen vähentämisessä.

Myös Norja on ilmoittanut velvoittavansa lentopolttoaineen toimittajat lisäämään polttoaineeseen vähintään 0,5 prosenttia biopolttoainetta vuodesta 2020 lähtien.

Markkinoiden kapasiteetti riittää siihen, että Ruotsiin ja Norjaan voidaan toimittaa ennakoitu määrä uusiutuvaa lentopolttoainetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Neste on tuottanut jätteistä ja tähteistä valmistettua Neste MY uusiutuvaa lentopolttoainetta kaupallisessa mittakaavassa ja aikoo kasvattaa tuotantovolyymia tulevia vuosina. Neste on ilmoittanut investoivansa uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteettiin. Tämän myötä uusiutuvan lentopolttoaineen tuotanto nousee vuositasolla jopa miljoonaan tonniin vuonna 2022.

Maailman lentoliikenne aikoo kunnianhimoisesti vähentää kasvihuonekaasupäästöjään siten, että vuodesta 2020 alkaen kasvu on hiilineutraalia.

Vuoteen 2050 mennessä lentoliikenteen hiilidioksidin nettopäästöjä on määrä vähentää 50 prosenttia.

Näihin tavoitteisiin pääsemiseksi ilmailualalla tarvitaan useita ratkaisuja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi. Tällä hetkellä uusiutuva lentopolttoaine on ainoa realistinen vaihtoehto fossiilisille nestepolttoaineille lentoliikenteessä.

 

Lähde: Neste Oyj

Leena