Rutto leviää Madagaskarilla

Intian valtameressä sijaitsevassa Madagaskarin saarivaltiossa on aina ollut jonkin verran paiseruttoa, koska se leviää jyrsijöiden myötä ja niitä on vaikea hävittää. Matkailijoiden ei kuitenkaan ole tarvinnut olla huolissaan tähän asti, sillä tautia on ollut yleensä maan keskiosan ylänköalueilla, jossa matkailijat eivät liiku.

Mutta nyt rutto on enimmäkseen keuhkoruttoa ja se on levinnyt maaseudulta kaupunkeihin. Keuhkorutto leviää ihmisestä toiseen ysköspisaroiden mukana ja voi aiheuttaa nopeasti kuoleman. Tauti voidaan yleensä parantaa antibiooteilla, kun hoito saadaan aloitettua tarpeeksi ajoissa.

Maailman terveysjärjestö WHO on lähettänyt saarelle 1,2 miljoonaan antibioottiannosta. Koulut, yliopistot ja muut julkiset rakennukset on suljettu. Hallitus on kieltänyt konsertit, urheilutapahtumat ja muut suurtapahtumat.

Suomalaisista matkanjärjestäjistä ainakin Olympia peruutti varokeinona 25.10. päivälle suunnitellun ryhmämatkan Madagaskarille. Suomen Ulkoministeriö on varoittanut matkustajia matkustustiedotteessaan ruton tappavimmasta muodosta.

Soile Kylämies

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X