Hyppää sisältöön
· Leena

Saarisen TWA-terminaali JFK:lla avattiin hotellina

Varsinkin suomalaisille suuri ylpeyden aihe, Eero Saarisen suunnittelema TWA-lentoyhtiön terminaali, avattiin 1962 ja se suljettiin 2001. Rakennus otettiin nyt uudelleen käyttöön remontin jälkeen hotellina.

Elokuvatuottaja, kohumiljonääri ja TWA-lentoyhtiön omistaja Howard Hughes pyysi Eero Saarista suunnittelemaan yhtiölleen lentoterminaalien ’katedraalin’.
Väitetään, että Saarinen olisi saanut aamiaisella muotoidean greipistä.


Howard Hughes oli ihastunut Lockheed Constellation –tyypisiin pikkukoneisiin ja terminaalista suunniteltiinkin niille sopiva, vaikka suihkukonekausi oli alkanut. Terminaali ei soveltunut koskaan suurille Boeing 707 ja 747 –koneille.
Suihkukonekauden osaamistaan Saarinen pääsi esittelemään suunnitellessaan Washington DC:n Dullesin lentokentän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lahjoituksia henkilökunnalta

TWA Hotel on itse asiassa ainoa hotelli JFKn lentokentällä, joka todella sijaitsee lentokentällä.
Louis Vuitton esitteli uuden hotellin tiloissa Cruise 2020 –kokoelmansa 8.5. ja viikkoa myöhemmin hotelli avattiin yleisölle.
TWA Hotel on sekä arkkitehtoninen maamerkki, että upea, laadukas hotelli.


Hotelliin on kerätty esineitä TWAn aikuisilta lennoilta uniformuista julisteisiin sekä huonekaluja TWAn pääkonttorista. Monet ovat tulleet lahjoituksina TWAn silloiselta henkilökunnalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Konebongareiden paratiisi

Hotellissa on 512 huonetta, jotka sijaitsevat varsinaisen terminaalirakennuksen takana. Terminaalirakennus toimii hotellin lobbyna, josta löytyy Saarisen suunnittelemia huonekaluja.


Ravintoloita on kuusi, mukaan lukien Paris Café, jota luotsaa kuuluisa keittiömestari Jean-Georges Vongerichten. Baareja hotellissa on kahdeksan.


Hotellissa on tietenkin myös Lockheed Constellation –kone, joka on muutettu sisältä cocktailbaariksi, jossa nautitaan vintagejuomia.

Hotellin avajaisiin oli kutsuttu suuri joukko alan ammattilaisia ja lehdistöä. Kuvassa JJ Doran.

TWA hotellista löytyy myös myymälöitä, kokoustilat sekä maailman suurin kuntosali, lähes 1000 neliömetriä. Sali on varustettu huippuluokan, uusinta uutta edustavilla laitteilla.


Kirsikkana kakussa on katolta löytyvä infinity-uima-allas, josta on loistavat näkymät kiitoradalle.

Hotellissa on myös museo.

 

Soile Kylämies
Leena