Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Savonlinnan seudulle odotetaan vilkasta matkailukesää

Savonlinnan Seudun Matkailu ennustaa vahvaa kesää 2023. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset ovat nousseet 20 prosenttia edellisestä normivuodesta 2019 viime kesään. Ja matkailun kokonaiskysyntä kasvoi Savonlinnan seudulla vuodesta 2019 vuoteen 2021 yli 30%.

Tulevan kesän näkymistä lyhyt kyselykierros alueen yrityksiin antaa hyvin positiivisen kuvan. Osa yrittäjistä odottaa tulevasta kesästä parempaa kuin edellisestä ennakkovarausten perusteella. Etenkin kansainvälisten ryhmien varauksia on aikaisempia vuosia huomattavasti enemmän.

Visit Finlandin mukaan matkailukysyntä Euroopan kohdemarkkinoilta Suomeen elpyy tämän vuoden aikana, kun kuluttajat panostavat laadukkaaseen Euroopan sisäiseen matkustamiseen. Bloom Consultingin mukaan Suomeen kohdistuvien matkailuhakujen määrä on lähes tuplaantunut alkuvuodesta ja etenkin alkukesään ja loppukesään kohdentuu entistä enemmän mielenkiintoa.  Seudun matkailun näkökulmasta kansainvälisen kysynnän palautuminen koronaa edeltävälle tasolle  (pl Venäjä) tarkoittaa noin 50 000 rekisteröityä yöpymistä ja kasvua + 48% edelliseen vuoteen verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäiset charter-lennot Keski-Euroopasta tulevat ensi kesänä Savonlinnaan; kesäkuussa Rotterdamista Hollannista ja elokuussa Frankfurtista Saksasta. Tämän kesän chartereiden vaikutus yöpymisvuorokausiin on noin + 16% viime vuoden lukuihin verrattuna ja seuraavan vuoden odotus on 2 400 asiakasta (15 lentoa/per 160 pax), joka tarkoittaa 16 800 yöpymisvuorokautta. Viime vuonna kv yöpymisiä oli 34 000.

Kansainväliseen matkailumarkkinointiin, tuotekehitykseen ja yrittäjien osaamisen kehittämiseen panostetaan alueella lähes miljoona per vuosi. Yhteistyötä tehdään vahvasti niin Etelä-Savon muiden kuntien kuin Etelä-Karjalan, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kanssa. Alueella on myös vahva Visit Finlandin tuki, joka haluaa luoda Suomesta myös kiinnostavan kesämatkailukohteen ja tässä järvialue on ehdoton ykkönen. Savonlinnan seudun matkailuyritysten tavoitteena on myös saavuttaa Visit Finland Sustainable Travel Finland Destinaatio -status tänä syksynä, mikä kertoo vahvasti alueen yrittäjien sitoutumisesta kestävään kehitykseen.

Lähde: Savonlinnan Seudun Matkailu Oy
Kuva: Savonlinnan kaupunki

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.