Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Scandic tehostaa ruokahävikin torjuntaa

Scandic alkaa tehostaa ruokahävikin vähentämistä ja sen tavoitteena on vähentää syömäkelpoisen ruoan hävikkiä 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

Ruokahävikin ja biojätteen määrää on Scandic-hotelleissa seurattu ja vähennetty systemaattisesti jo vuosien ajan. Esimerkiksi vuonna 2022 Scandic-ketju vähensi ruokahävikkiä 14 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Vuoden 2023 alusta alkaen kaikissa Scandic-hotelleissa kuudessa maassa siirryttiin digitaaliseen mittaamiseen uusien ruokahävikkivaakojen myötä. Hävikkitiedot siirtyvät vaakajärjestelmästä raportointityökaluun ja tallentuvat pilvipalveluun helposti analysoitavaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Järjestelmän avulla pystymme mittaamaan tarkasti ruokahävikin määrän aamiaiselta ja muista tarjoiluista. Analysoimalla tiedot saamme ruokahävikin läpinäkyväksi ja opimme miksi, mitä ja missä vaiheessa ruokahävikkiä syntyy”, kertoo Scandic-hotellien ravintolaliiketoiminnasta vastaava johtaja Ville Ikonen.

Reaaliaikaisesta raportointityökalusta saatavien tietojen avulla Scandic-hotelleissa pystytään entistäkin paremmin arvioimaan aamiaisen menekkiä.

“Ruokahävikin minimointi vaatii jatkuvaa yhteistyötä osastojen välillä sekä ennakkoon että aamiaisen aikana. Näin tuoreita aamiaistuotteita on tarjolla oikeamääräisesti koko aamiaisen ajan”, Ikonen lisää.

Hotellivieras voi osallistua ruokahävikin torjuntaan

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aamiaisvieraat voivat myös vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen. Scandic-hotellien ravintoloissa on nähtävillä edellispäivän aamiaishävikin määrä. Tämän on havaittu herättävän hotellivieraiden keskuudessa pöytäkeskusteluja ja arveluita, kuinka paljon esimerkiksi yksi kinkkuviipale tai vesimelonin kuoret painavat.

“Huomaamme, että vieraamme ovat heränneet ruokahävikin ympäristövaikutuksiin. Asiakaskäyttäytymisessä on tapahtunut selkeää muutosta ja lautaselle jätetään entistä vähemmän.”

Scandicilla ylijääneistä raaka-aineista valmistetaan uusia maukkaita herkkuja. Edellispäivän hedelmistä ja vihanneksista voidaan esimerkiksi tehdä herkullista smoothieta ja mehuja.

Scandic vähentää ruokahävikkiä myös myymällä ruoanvalmistuksessa ylijäänyttä ruokaa edulliseen hintaan sovellusten avulla. Esimerkiksi Suomessa kaikki Scandic-hotellit ovat mukana ResQ Club -palvelussa, jonka kautta asiakkaan on helppo ostaa aamiaiselta, lounaalta tai muista tarjoiluista ylijäänyttä ruokaa. Pelkästään Suomen Scandic-hotelleissa pelastettiin viime vuonna 53 000 hävikkiannosta ResQ Clubin kautta. Tämä vastaa Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan yli 133 000 kilogrammaa pelastettuja hiilidioksidipäästöjä.

Scandic-hotellien vinkit ruokahävikin torjuntaan:

  1. Hyödynnä teknologiaa ruokahävikin minimoimisessa. Analysoi hävikkitiedot ja kehitä toimintaasi.
  2. Ennakoi ja suunnittele huolella eri ruokalajien menekkiä.
  3. Suunnittele ja seuraa tarjoilujen esillepanoa.
  4. Jatkojalosta ylijääneistä raaka-aineista uusia tuotteita.
  5. Kannusta asiakasta osallistumaan hävikin torjuntaan.

 

Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17.9.2023. Viikon tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta.

 

Lähde: Scandic

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.