Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Seurasaareen siirretään uusi rakennus 40 vuoden tauon jälkeen

Seurasaaren ulkomuseo Helsingissä saa rakennuskokoelmaansa kesämökin, joka avautuu yleisölle vuonna 2026. Avoimen haun kautta löydetty, Hyvinkään Vähä-Kiljavalla sijaitseva mökki on valmistunut 1953, ja sen on suunnitellut arkkitehti Erkki Koiso-Kanttila perheelleen.

Kesämökkikokonaisuus tulee esittelemään suomalaista mökkeilykulttuuria ja vapaa-ajan viettoa. Myöhemmin mökin pihapiiriä on tarkoitus täydentää saunalla ja piharakennuksella.

44 ehdokkaan joukosta valittu mökki sijaitsee Suomen arkkitehtiliiton 1930-luvulla lahjoitusmaalle perustamalla mökkialueella Vähä-Kiljavalla. Mökin on suunnitellut perheelleen arkkitehti Erkki Koiso-Kanttila, jonka suvulla mökki on ollut kesäkäytössä tähän asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

“Viime vuosina olemme viettäneet siellä kahdesta kolmeen viikkoa kesäisin”, kertoo mökin Seurasaaren ulkomuseoon lahjoittava Jouni Koiso-Kanttila, ja jatkaa: ”Perheellämme on vahva tunneside mökkiin. Olen ollut 5-vuotias, kun sitä pystytettiin, ja olemme viettäneet kaikki kesät mökillä. Olimme erinomaisen tyytyväisiä tässä tilanteessa, että mökki ei ainoastaan säily, vaan pääsee ulkomuseoon arvokkaaseen seuraan. Ja voimme vierailla siellä museokävijöinä vaikka joka kesä.”

“Ajalliset kerrostumat, hienot detaljit ja kodikas tunnelma tekevät kokonaisuudesta erittäin hyvin tarkoituksiimme sopivan”, Seurasaaren ulkomuseon intendentti Mikko Teräsvirta kuvailee valittua kesämökkiä.

Mökissä on sisätilaa 41 neliötä, mihin sisältyvät olohuone, keittiökomero ja makuusoppi. Mökissä on 13-neliöinen mökin levyinen kuisti. Mökin mukavuustasoa on ajan myötä parannettu.

”Ajalliset kerrostumat, hienot detaljit ja kodikas tunnelma tekevät kokonaisuudesta erittäin hyvin tarkoituksiimme sopivan. Mökki soveltuu tilaratkaisujensa puolesta museokäyttöön erinomaisesti, ja se edustaa hyvin 1950-luvulla rakennettua, melko yksinkertaista kesäasuntoa”, Seurasaaren ulkomuseon intendentti Mikko Teräsvirta Suomen kansallismuseosta sanoo.

Suomen kansallismuseoon kuuluva Seurasaaren ulkomuseo on perustettu vuonna 1909. Museo esittelee suomalaista rakennusperintöä ja asumisen tapaa 1600-luvulta 1900-luvulle kaikkiaan liki 90 eri puolilta Suomea tuodun rakennuksen kautta. Edellinen rakennuskokonaisuus siirrettiin Seurasaareen 40 vuotta sitten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Lähde: Suomen kansallismuseo

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.