Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Sevilla ja Pafos ovat vuoden 2023 European Capitals of Smart Tourism

Pafos (Kypros) ja Sevilla (Espanja) on valittu EU:n vuoden 2023 Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki -kilpailun voittajiksi Brysselissä pidetyn eurooppalaisen tuomariston kokouksen jälkeen.

Kilpailuun osallistui yhteensä 29 kaupunkia 13 maasta, joista 7 kaupunkia, jotka pääsivät jatkoon, kutsuttiin esittelemään ehdokkuutensa Euroopan tuomariston edessä. Pafos ja Sevilla tekivät vaikutuksen eurooppalaiseen tuomaristoon paitsi huomattavilla saavutuksillaan kilpailun kaikissa neljässä kategoriassa myös erinomaisilla toimintaohjelmilla, jotka ne aikovat toteuttaa vuoden 2023 aikana. Ne erottuvat myös kyvyillään toimia roolimalleina muille kaupungeille.

Kaksi Euroopan älykkään matkailun pääkaupunkia saavat kaupunkiensa keskustoihin tarkoitusta varten rakennetun veistoksen, joka on esillä näkyvästi koko sen vuoden ajan, jonka kaupunki viettää Euroopan älykkään matkailun pääkaupunkina. Lisäksi voittajakaupungit saavat myynninedistämistukea ja pääsevät osaksi Euroopan älykkäiden matkailukaupunkien kasvavaa verkostoa. Verkosto helpottaa tiedon jakamista ja parhaiden käytäntöjen vaihtoa järjestämällä työpajoja ja julkaisemalla parhaiden käytäntöjen oppaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Euroopan älykkään matkailun pääkaupungeista tulee osa Euroopan matkailualan elvyttämistä COVIDin jälkeen, johon sisältyy innovatiivisten matkailutoimenpiteiden tukeminen, ja niistä tulee digitaalisen, esteettömän, kestävän ja luovan matkailun roolimalleja Euroopassa ja sen ulkopuolella.

Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki on EU:n aloite, jolla pyritään edistämään älykästä matkailua EU:ssa palkitsemalla kaupunkeja niiden uraauurtavista älykkään matkailun lähestymistavoista esteettömyyden, digitalisaation, kestävyyden sekä kulttuuriperinnön ja luovuuden aloilla. Aloite perustuu Euroopan parlamentin ehdottamasta valmistelutoimesta saatuihin menestyksekkäisiin kokemuksiin, ja sillä pyritään edistämään innovatiivista, kestävää ja osallistavaa matkailun kehittämistä sekä levittämään ja helpottamaan parhaiden käytäntöjen vaihtoa.

 

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.