Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Silversea Cruises tarjoaa eleganssia, ylellisyyttä ja huippupalvelua

Silversea Cruisesin ultra-luksus risteilyt ovat omiaan täydellistä risteilymatkaa janoaville. Tyylikkäillä aluksilla lomaillaan hienostuneessa ilmapiirissä, missä oma butler toteuttaa pienimmätkin toiveet, ravintolavaihtoehtoja on useita, retket sisältyvät hintaan ja tippejä ei jaeta. Varustamon 10 alusta risteilee kaikilla maailman merillä. Tänä ja ensi vuonna laivastoon saadaan kaksi uutta alusta.

Silversea Cruises perustettiin vuonna 1994 maailman ensimmäisenä all inclusive -risteilyvarustamona, ja siitä tuli virallisesti osa Royal Caribbean Groupia heinäkuussa 2018. ”Osto ei ole vaikuttanut Silversean ultra-luxury -brändiin ja palveluihin mitenkään. Paremminkin olemme saaneet vähän leveämmät hartiat kehittyä”, kertoo Silversea Cruisesin Pohjoismaiden myyntijohtaja Thomas Harrison.

Silver Moon on yksi uusimmista aluksista. Se liittyi laivastoon vuonna 2020.

Laivasto kasvaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Silversealla on nyt laivastossaan 10 alusta, joista osa on expedition-aluksia, jotka tekevät erikoisristeilyjä muun muassa arktisilla vesillä ja Galapagossaarilla.
Tänä kesänä varustamo saa uuden Evolution-luokan aluksen, Silver Novan, joka uuden teknologian avulla pienentää huomattavasti hiilijalanjälkeä. Alus toimii kolmella eri energialähteellä, joihin kuuluvat polttokennojärjestelmä, akkuteknologia ja hybridimoottorit, jotka käyttävät pääpolttoaineena nesteytettyä maakaasua. Satamissa alus liittyy maasähköön.
Silver Nova on varustamon laivoista suurin, siellä on 13 eri hyttiluokkaa ja matkustajia mahtuu 728.
Kesällä 2024 laivastoon liittyy Novan sisaralus Silver Ray.

Silversean risteilyllä annokset osaavat yllättää.

To the curious

Silversean slogan on to the curious. Pienillä aluksilla päästään pieniin, vähemmän ruuhkaisiin satamiin. Vuoden 2023/24 julkaistussa risteilyohjelmassa on yli 900 kohdetta ympäri maailmaa.
Harrisonin mukaan yhtiö tarjoaa ”uteliaille” nyt todella upeita risteilyjä yhtiön expidition-aluksilla muun muassa Antarktiksella ja muilla kylmien vesien alueilla.
Expedition-risteilyillä on aina mukana asiantuntijoita, jotka kertovat alueen historiasta, luonnosta ja eläimistä. Pienillä aluksilla päästään lähelle kohteita ja uskomattomia elämyksiä.
Risteilyille ei tarvitse ottaa omia ”arktisen alueen” vaatteita mukaan, vaan laivoilla on lämpimät ja vedenpitävät asusteet kaikille.

Osassa ravintoloita on mahdollisuus syödä myös ulkona

Ultra-luksusta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Silversea Cruises kuvailee ultra-luksus-risteilyn näin: ”Unohtumattoman matkan tekeminen ei tarkoita vain sitä, että viedään kauneimpiin kohteisiin ja elämyksiin, vaan myös sitä, että se tehdään erinomaisen mukavasti ja tyylikkäästi. Kun matkasi jokainen osa-alue on suunniteltu ylittämään odotuksesi ja hemmottelemaan sinua täydellisen rentoutumisen tilaan, ylellisyys on luonnollinen osa päivääsi.”

Henkilökuntaa on aina paikalla. Heitä on lähes yhtä monta kuin matkustajia.

Kun henkilökuntaa on lähes yhtä paljon kuin matkustajia, palvelu on ylenpalttista, mutta hienostuneen ystävällistä. Sitä hämmentyy, kun henkilökunta tervehtii nimellä ja kun ravintolassa sommelier muistaa, että tehän pidätte Rieslingistä.
Joka hytti-, tai kuten Silversealla sanotaan, sviittikategoriaan kuuluu myös butlerin palvelut. Hän muistaa pari kertaa päivässä tarkistaa onko kaikki hyvin, ja voisiko hän iltapäivällä tuoda sviittiin samppanjaa, kaviaaria ja kanapeita tai kattaa aamiaisen parvekkeelle? Entä voisiko laittaa kylvyn valmiiksi retkipäivän päätteeksi?


Suunnittele etukäteen

Pääsin loppuvuonna kokemaan Silversean risteilyelämyksen ja elämys se todella oli. Ennen risteilyä piti täyttää yhtä jos toista kyselyä; millaisen tyynyn haluan, onko allergioita, vietänkö risteilyn aikana jotain erityistä juhlaa, haluanko minibaariin jotain tiettyjä virvokkeita jne.
Suurin homma oli valita risteilyn hintaan kuuluvat kohderetket, joita oli kymmenkunta per kohde, ja tehdä pöytävaraukset ravintoloihin, joista ei siinä vaiheessa tiennyt mitään. Risteilymatkustajat voivat varata retket ja tehdä pöytävaraukset jo kuukausia ennen risteilyä, ja kun itse tein niitä vain muutamaa viikkoa ennen lähtöä, valinnanvaraa oli jäljellä rajoitetusta.
Suosituimmat ravintolat olivat etukäteen hyvin varattuja, mutta laivalla on myös ravintoloita, joihin pöytävarausta ei tarvitse tehdä
Mutta tuskastuttavalta tuntuva työ ennen risteilyä varmisti, että itse risteilyn aikana ei tarvinnut miettiä enää mitään. MyCruise-applikaatio puhelimessa ja sviitin televisiossa kertoivat minne milloinkin piti lähteä.

Sekä Silver Moonissa että Silver Dawnissa on S.A.L.T.-konsepti. S.A.L.T. Kitchenissä saa aina paikallisia erikoisuuksia ja S.A.L.T. baarissa risteilyalueen spesiaalidrinkkejä.

S.A.L.T. maustaa matkan

Silver Moon -alus liittyi laivastoon lokakuussa 2020 ja Silver Dawn vuonna 2021. Alusten S.A.L.T. (The Sea and Land Taste) -kulinaariohjelman myötä risteilymatkustajat pääsevät tekemään myös makumatkoja ja tutustumaan risteilykohteiden ruokakulttuuriin pintaa syvemmältä.
S.A.L.T. Kitchen – ravintolassa tarjoillaan matkakohteen inspiroimia ruokia, milloin Karibian autenttisia makuja, milloin Toscanan herkkuja sen mukaan, missä alus milloinkin risteilee. S.A.L.T. baarissa drinkit saavat paikallisia vivahteita.
S.A.L.T. Lab on interaktiivinen ruoanlaittolaboratorio, missä matkustajat pääsevät itse tekemään paikallisia ruokia asiantuntevan keittiömestarin opastuksella. Risteilyn aikana järjestetään myös luentoja paikallisen keittiön erikoisuuksista ja keittiömestari valmistaa osallistujien seuratessa kohteelle tyypillisen ruoan, jota päästään sitten maistamaan.
Risteilyn aikana järjestetään myös lisämaksullinen S.A.L.T.-retki paikallisen keittiömestarin luo, jonka aikana osallistujat pääsevät itse tekemään paikallisista tuotteista ruokaa ja nauttimaan sen yhdessä.

Silver Notessa syödään tunnelmallista jazzmusiikkia kuunnellen.

Makumatka maailman ympäri

Kaikissa Silversean aluksissa on useampi ravintola, joissa riittää vaihtoehtoja japanilaisesta sushista, ranskalaiseen gourmeeseen ja italialaiseen pizzeriaan.
Silver Moonissa lisämaksullisia ravintoloita on kaksi, ranskalainen La Dame, johon lisämaksu on 60 euroa hengeltä, ja japanilainen Kaiseki, johon lisämaksu on 40 euroa hengeltä.
Näiden lisäksi ravintoloita oli kuusi, joista kolmeen ei tarvinnut tehdä etukäteisvarausta. Ulkona voi syödä italialaisessa La Terrazzassa ja uima-allaskannella sijaitsevassa The Grillissä, missä ruokailija voi itse valmistaa pihvin tai kalan omaan pöytään tuodun laavakiven päällä.
Silver Notessa illallistettiin tunnelmallisesti jazz-dueton säestäessä.
Ravintoloiden lisäksi aluksella on baareja sekä kahvila, mistä sai italialaista kahvia ja maistuvia leivonnaisia.

Muutamana iltana järjestettiin yöbuffet sekä suklaabuffet, ja kaiken lisäksi omaan sviittiin sai tilattua aterian mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Uima-altaalla on rauhallista ja matkustajat nautiskelevat kirjojen lukemisesta tai kuuntelemisesta.

Sopivasti ohjelmaa

Silversean risteilyt ovat ehdottomasti aikuisille lomailijoille. Lapsille tai nuorille ei ole juurikaan tekemistä, sillä sieltä puuttuivat niin vesiliukumäet, kiipeilyseinät kuin autoradatkin. Uima-altaalla ei soinut musiikki eikä lapsille ollut omaa allasta. Sen sijaan aikuiset nauttivat uima-altaan rauhasta kirjoja lukien ja leväten.
Päivisin käytiin retkillä tai kuuntelemassa mielenkiintoisia luentoja tai S.A.L.T. Labissa kokkauskursseilla. Risteilyisäntä järjesti myös tietokisoja ja elokuvailtoja.


Iltaisin teatterissa oli tunnin mittaisia show-esityksiä, milloin Beatles-musiikkia, milloin ikivihreitä musikaalikappaleita tai Abbaa.

S.A.L.T. Labin kokkauskursseilla opetellaan tekemään reitin varrella olevien kohteiden ruokia.

Ylelliset sviitit

Silversean aluksilla ei puhuta hyteistä vaan sviiteistä. Silver Moonissa on yhdeksän eri sviittiluokkaa, Owner’s Suitesta Vista Suiteen. Kahdessa alimmassa kategoriassa ei ole parvekkeita, mutta pienimmätkin hytit ovat yli 30 neliötä. Kaikissa sviiteissä on ylellinen sisustus ja ajatuksella valitut tekstiilit.
Kylpyhuoneissa on erillisen suihkun lisäksi myös kylpyamme ja Bvlgarin tuotteet; shampoo, hoitoaine, suihkugeeli ja palasaippua. Suihkun jälkeen on nautinnollista kietoutua paksuun, pehmeään pyyhkeeseen tai kylpytakkiin.
Kaikissa hyteissä on vaatehuoneet, joihin mahtuu niin vaatteet kuin matkalaukutkin.
Sviiteistä löytyvät myös minibaari, jonka butler täyttää toivomusten mukaisesti, interaktiivinen TV, hiustenkuivan ja jopa sateenvarjo.
Aluksella on myös maksuton wifi kaikille matkustajille ja se toimii niin sviiteissä kuin laivan yleisissä tiloissakin.

Sviitit ovat tyylillä sisustettu. Kahta alimpaa kategoriaa lukuun ottamatta kaikissa on oma parveke.

Nautinnollinen loma

Ultra-luksus risteily Silversea Cruisesilla on todellinen unelmien loma. Risteilyllä voi keskittyä vain olennaiseen, nauttimiseen. Henkilökunta pitää huolen ihan kaikesta.
Monet tapaamani kanssamatkustajat ovat risteilyllä jo ties monettako kertaa. Moni varaa laivalla jo seuraavan risteilyn.
Juttelin noin 6-kymppisen italialaispariskunnan kanssa, jotka ovat vakiovieraita Silversean risteilyllä. Tällä kertaa he olivat lähteneet Lissabonista ja tekivät pari risteilyä Karibialla perä jälkeen. Yhteensä he risteilivät 35 vuorokautta. Hyvän nettiyhteyden ansiosta mies pystyi hoitamaan työasiansa laivalta ja vaimo nautiskeli päivistä milloin retkillä, milloin spassa tai uima-altaalla.

Art Caféssa nautitaan iltapäivällä espressot ja tiramisut tai teet ja skonssit.

Solo-matkustajat

Silversea Cruises ottaa myös solo-matkustajat mukavasti huomioon. Joka ilta yksin matkustavat kutsutaan yhteiselle drinkille ennen ateriaa. Näin voi vaikka joka illaksi valita uuden illallisseuralaisen, mikäli ei halua syödä yksin. Tietyillä risteilyillä on myös varustamon puolesta herrasmiesisäntiä tanssi- tai illalliskumppaneiksi.
Silversealla yksin matkustavan lisämaksu on 25 % matkan hinnasta.

Ruoka on risteilyllä suuressa roolissa. Päivisin pidetään luentoja ja kokkausesityksiä eri matkan varren kohteiden erikoisuuksista.

Ovelta ovelle -palvelu

Silversea Cruises lanseeraa maaliskuun lopussa uuden door-to-door -hinnan, johon sisältyy risteilyn lisäksi lennot ja kuljetukset kotoa lentokentälle (max 80 km), lentokenttäkuljetukset kohteessa sekä majoitus ennen ja jälkeen risteilyn.
Vaihtoehtona on nk. port-to-port -hinta, johon sisältyy ainoastaan all-inclusive ultra-luksus -risteily.

Etuja alan ammattilaisille

Thomas Harrison muistuttaa, että Silversea maksaa matkatoimistoille aina komission. ”Uskomme myös siihen, että jos on itse kokenut Silversean ultra-luksus -risteilyn, sitä osaa myydäkin paremmin. Siksi meillä on alan ammattilaisille erikoishintoja. Nyt meillä on tutustumishinta upouudelle expedition alukselle, Silver Endeavourille, joka tekee risteilyjä Antarktisella. Normaalisti risteilyt maksavat siellä 17 000 dollarin paikkeilla, mutta alan ammattilaiset pääsevät kokemaan ”once in a lifetime” -kokemuksen noin 3000 dollarilla. Tarjous on voimassa maaliskuun 4. päivään saakka.”

Tässä esimerkki risteilypäivän ohjelmasta meripäivänä:

 

Leena Aalto
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.