SMAL aloitti iltapäivämatineat

SMAL on aloittanut jäsenilleen tarkoitetut ajankohtaisasioihin pureutuvat iltapäivämatinea kerran kuukaudessa perjantaisin.

Viime perjantain ensimmäisessä matineassa SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti ja puheenjohtaja Anne-Marjut Väänänen kertoivat lounasvierailustaan pääministeri Sanna Marinin luona sekä kävivät läpi mm. TEMin viime viikolla julkaistua toimialaraporttia. Varatoimitusjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson kertoi puolestaan kuluttajariitalautakunnan päätöksistä koronan vuoksi peruutettujen matkojen korvauksista.

Heli Mäki-Fränti nosti TEMin raportista joitain avainlukuja:

  • vuonna 2019 matkailualat muodostavat Suomen bkt:stä 2,7 %
  • toimialan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 21 miljardia euroa
  • Suomessa oli noin 29 000 matkailuyritystä
  • ne työllistivät suoraan 119  000 henkilöä.

Mäki-Fränti esitteli myös SMALin tekemien kyselyjen perusteella koottuja tilastoja.

Vuoden 2020 huhti-joulukuussa matkatoimistoalan yritysten myynti putosi 92,5 prosenttia edellisvuoden vastaavan ajankohdan myynnistä.

BSP myynti laski vuonna 2020 Suomessa 87,30 % ja tammikuussa 2021 jopa 96,52 prosenttia.

Mäki-Fränti kertoi myös alan saamista tuista Business Finlandin kehitysrahastosta, ELY-keskuksista  sekä kustannustuesta. Näistä voit lukea myös tästä.

Matineassa puhuttiin myös lakiasioista ja vakuuksista. Ennen koronapandemiaa KKV:lla oli hallussaan 225 miljoonaa euroa vakuuksia ja nyt summa on 65 miljoonaa euroa.

Ainoastaan neljä yritystä hakeutui viime vuonna konkurssiin.

 

 

Anne-Marjut Väänänen kertoi pääministeritapaamisen menneen kaikin puolin antoisasti ja rennosti.

”Tapaamisessa keskusteltiin hyvässä hengessä kansainvälisen matkustuksen avaamisen edellytyksistä. Pääministeri oli erittäin ystävällinen ja perehtynyt lähettämäämme kirjeeseen ja tilanteeseemme. Tämä tapaaminen kantoi heti hedelmää Marinin kommentoidessa viikonloppuna matkailun mahdollisesta avautumisesta kesäksi.”

Keskusteluissa Väänänen ja Mäki-Fränti nostivat esille SMALin taholta kolme pääasiaa matkailun avautumisen tiekarttaa laadittaessa:
– Päättäjiltä positiivinen signaali matkojen varaamisesta
– yhtenäiset ja selkeät käytännöt EU-/ETA- ja Schengen-tasolla s
– suomalaisten perusoikeuden eli vapaan liikkuvuuden turvaaminen; suomalaisten pitää päästä kotimaahan ilman negatiivisen testituloksen esittämistä liikennevälineeseen noustessaan – testaus vasta rajalla.

Pääministeri Marin puolestaan vetosi matkailutoimialaan, että jokainen toimija osaltaan vaikuttaisi annettujen suositusten noudattamisesta liiketoimintansa puitteissa. Varsinkin maskien käyttö, turvavälit ja hyvä käsihygienia ovat tärkeitä tiloissa, joihin kokoontuu suurempi joukko matkustajia. Tämä helpottaisi hallituksen ja viranomaisten työtä.

 

Seuraava Perjantai-matinea järjestetään 19.3. klo 13.00 alkaen

 

 

Jaa artikkeli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Tilaa uutiskirjeemme

Liittymällä Ikkunapaikan postituslistalle, saat uutiskirjeen lehtien ilmestymisen välillä, noin 8 kertaa vuodessa.

Haluatko kirjautua ulos?
X