Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

SMAL pettynyt hallituksen jarrutteluun

Kansainvälisen matkailun parissa toimivien yritysten kuukausien piina jatkuu edelleen. Matkailuyritykset odottivat hallitukselta tänään myönteisiä uutisia rajojen pikaisesta avaamisesta, mutta joutuivat taas pettymään.

Suomen hallituksen korostetun varovainen linja tuokin alan yritysten kriisiytyneeseen tilanteeseen uutta kielteistä painetta. Yhä useamman matkatoimistoyrityksen talous alkaa olla kriittisessä tilassa, kun elinkeinotoimintaa ei saada vieläkään käyntiin. Onkin välttämätöntä, että hallitus kantaa vastuunsa matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien elinkeinotoiminnan estämisestä, ja selvittää pikaisesti keinoja, joilla alan yrityksiä tuetaan.

”Kesäkuun puolivälissä matkustuksen rajoituksia purettiin Baltian maiden, Norjan, Tanskan ja Islannin kanssa, mikä mahdollisti joidenkin matkatoimistoalan yritysten toiminnan käynnistymisen. Suurin osa alan yrityksistä on kuitenkin edelleen sinnitellyt yli sata päivää kestäneessä keväthorroksessa. Hallituksen päätös rajojen asteittaisesta avaamisesta ja sekin vasta viikkojen päästä, edellyttää hallituksen vastuunkantoa päätösten seurauksista matkailuyrityksille”, kiteyttää Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tiukat maahantulorajoitukset ovat kuukausien ajan sulkeneet maamme rajat ulkomaalaisilta matkailijoilta ja Suomen viranomaisten ’vältä tarpeetonta matkustusta ulkomaille’ -linjaukset ovat puolestaan estäneet matkatoimistoalan yritysten matkojen järjestämisen ulkomaille. Koronaepidemian taittuminen monissa EU- ja Schengen-maissa on kuitenkin avannut maiden rajoja eri puolilla Eurooppaa. EU-komission johdolla jäsenmaissa ja eri järjestöissä on rakennettu käytäntöjä, joiden avulla matkustuksesta tehdään entistä turvallisempaa.

”Matkatoimistoala odotti, että hallitus olisi luottanut yritysten vastuulliseen toimintaan enemmän. Matkailun kannalta matkustajien terveys ja turvallisuus ovat kaiken toiminnan lähtökohta. Näistä asioista ei voida tinkiä ja niiden varaan rakentuu myös matkustajien luottamus, jota ilman matkailuyritykset eivät voi toimia”, muistuttaa Mäki-Fränti.

Matkatoimistoala on koronaepidemian yksi pahiten runtelemista toimialoista. Ala kärsii kriisin seurauksista vielä pitkään, etenkin kun matkustusrajoitukset jatkuvat yhä suurimpaan osaan maailman maista.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: SMAL

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.