Hyppää sisältöön
· Leena

SMALin kevätkokousmatka Sveitsiin

Suomen Matkatoimistoalan liiton (SMAL) perinteinen kevätretki ulkomaille tehtiin tänä vuonna Sveitsiin. Lyhyen lentomatkan ja suotuisien lentoaikataulujen ansiosta pitkään viikonloppuun jäi perjantain kokouspäivän ympärille paljon aikaa tutustua niin kokouskohteeseen Zürichiin kuin Engelbergiin ja Luzerniinkin.

Sveitsin turistitoimiston sekä Zürichin ja Engelbergin turistitoimistojen järjestelyt toimivat sveitsiläisellä tarkkuudella ja bonuksena matkassa oli kirkkaalta taivaalta paistanut aurinko ja kesäinen 26-asteen lämpötila.

Tässä kuvallinen matkapäiväkirja huikeasta matkasta:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokouslaiset saapuivat Zürichiin kahdessa osassa, Finnairin aamu- ja iltalennoilla. Aamulla saapuneet ehtivät päivällä kiertokävelylle ja jopa risteilyllekin ennen illan avajaisillallista.

Zürichin kävelykierroksella käytiin vanhan linnoituksen paikalla, mistä on kauniit näköalat yli kaupungin. Kuvassa vasemmalta Pekka Antila Aurinkomatkat, Lasse Kauppi HRG, Olli Miettinen Matka-Miettinen, Maria Mroue Suomen Messut, Paco Halonen Viada, Lauri Laakso Matkapojat, Rea Sandström Suomen Messut, Minna Heikkinen Minnagent, edessä Nana Halonen Viada, Pirjo Miettinen Matka-Miettinen, Marjo Halen Nummelan matkatoimisto, Lotta ja Petri Pohjonen HTE-Tours sekä Ari Penttilä Matkapojat.

Sveitsissä riittää, että ostat yhden vesipullon. Sen jälkeen voit täyttää sen erilaisista vesipisteistä, kuten tässä tekee Suomen Messujen Rea Sandström.
Lounas tällä aurinkoisella terassilla maksoi parikymmentä Sveitsin frangia, olut 7,50 ja lasillinen viiniä 8 frangia. Frangi on noin 90 senttiä.

Perjantai oli kevätkokouspäivä.Ohjelmassa oli katsaus menneeseen vuoteen. Se oli täynnä jos jonkilaisia muutoksia; uusi tietosuojalaki, uusi matkapakettidirektiivi, laki tulotietojärjestelmästä jne. Yleiset valmismatkaehdot ovat työn alla juuri nyt ja monet IATA-asiat askarruttavat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Tiukan asiaosuuden jälkeen brittikirjailija Diccon Bewes nauratti yleisöä kertomalla sveitsiläisten ominaispiirteistä ja tavoista, joista monet tuntuivat hyvin meihin suomalaisiinkin istuvilta.
Finnairin Mikko Turtiainen visioi puheenvuorossaan millaista on matkustaminen tulevaisuudessa, Suomen Messujen Maria Mrouen esitys keskittyi myös tulevaisuuteen ja Sveitsissä asuva suomalaisopas Mari Lanz ja Engenbergissä asuva Tuomas Hietala Alplandista esittäytyivät ja kertoivat omista yrityksistään.

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, miten huolettomasti annamme omia tietojamme sosiaalisessa mediassa.  Suomen Messujen Maria Mrouen esittämä you tube-video konkretisoi asiaa hauskasti. Katso tästä.

SMALin puheenjohtaha kiittää Sveitsin matkailutoimiston Alexander Hungeria hienoista järjestelyistä. Keittiössä viihtyvä Alex sai keväisen heleitä keittiötekstiilejä.

 

Muutamana vuonna työohjelmassa olleissa pyöreän pöydän keskusteluissa pohdittiin tällä kertaa SMALin tulevaisuutta. Onko tarvetta tai aihetta laajentua vai keskitytäänkö olemaan matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien edunvalvoja? Mitä uhkia ja mahdollisuuksia SMALilla on jne?

 

SMALin kevätkokouksen ensikertalaisia on vuosittain kymmenkunta. Tänä vuonna heitä olivat Sanna Toivonen Destination Lapland, Sari Fairchild Finnair, Marjo Halen Nummelan matkatoimisto, Kimmo Rasimus Apollomatkat, Ari Huuskonen Olympia, Jacita Bengts Lufthansa, Tiina Saari Primera Holidays, Jenni Kemppainen SMAL, Kirsi Myllymäki-Mattila Scandic Hotels ja Pekka Antila Aurinkomatkat.

Ensi kertaa mukana olivat myös Juha ja Heidi Jokela, jotka ovat juuri ostaneet Polar Meetings Oy:n.

Kokouspäivän päätteeksi tunnin mittaisen workshopin aikana tutustutaan jäsenyritysten toimintaan ja järjestetään tietenkin arpajaiset.

Vasemmalta Erika Laine Amadeus, Marjo Halen Nummelan matkatoimisto, Kai Paroma CWT Finland ja Pekka Mäkinen Icelandair.
Pia Dinan esittelee Qatarin reittiverkkoa Sveitsissä asuvalle suomalaisoppaalle Mia Lanzille.
SMALin Päivi Laatikainen-Mattsson ja Jenny Pihlström-Odrobinski ihailivat mahtavia näkymiä hotellin yläkerroksista.

 

Arpajaiset! Erika Laine Amadeuksesta kuvaa, kun vuorossa on Minnagentin Minna Heikkinen.
Illalliselle lähdettiin kaupungin keskustaan, vanhaan siniseen kiltataloon. Sen edessä on ihmelähde, jonka toisesta suuttimesta tulee vettä ja toisessa se on muuttunut viiniksi.
Kimmo Kannas Björk & Boström Finlandista seuraa saako Abriristeilyjen Markku Peltonen viinin osumaan lasiin.
Päivän virallinen osuus on ohi, iloitsevat SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti ja puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen Matkatoimisto Hetasta. Kirsi-Marjan kuusivuotinen kausi loppuu syksyllä, jolloin on sääntöjen mukaisesti valittava uusi puheenjohtaja.

 

Lauantaina lähdettiin aamujunalla Engelbergiin. Ryhmällä oli käytössään Swiss Travel Pass, jolla voi matkustaa kaikissa junissa, busseissa ja ratikoissa, käydä risteilyillä ja museoissa sekä saa alennuksia monista gondolihisseistä. 4 päivän passi maksaa 1.luokassa 429 ja 2.luokassa 270 frangia.

 

Engelbergissä asuttiin juna-aseman viereisessä Bellevue-hotellissa.
Vastaanottokomitea soitti vähän isompia kelloja…
25 asteen helteestä lähdettiin ylös vuorille.
Jenny Pihlström-Odrobinski SMALista ja Jacita Bengts Lufthansalta valmiina matkaan.
Hiihto-opas ja Anne-Marjut Väänänen FCM Travel Solutions matkalla rinteeseen.

 

Ennen aktiviteettejä nautittiin lounas aurinkoisella terassilla.

Jenni esittelee monen suosikkijuomaksi nousutta Rivellaan, missä on 35% maitoheraa.
Ylhäällä porukka jakautui eri aktiviteetteihin. Osa lähti laskettelemaan, osa lumikenkäilemään osa huipulle ja osa alas laaksoon. Saila ja Kalle Koskinen Comgatelta sekä Kai Paroma CWT:ltä suunnittelemassa rinnevalintaa.
Valmiina valloittamaan Titlis. Vasemmalta Anne-Marjut Väänänen FCM Travel, Petri Lahdensalo Travel Specialist Group, Rea Sandström Suomen Messut, Paula Punkari Amadeus, Saila Koskinen Comgate, Pekka Antila Aurinkomatkat ja Kalle Koskinen Comgate.

 

Hienon laskun päätteeksi kylmä juoma on kohdallaan. Hiihto-oppaan seurassa Kai Paroma CWT Finland, Rea Sandström Suomen Messut, Meri Mäntysaari Matkantekijät ja Pekka Antila Aurinkomatkat.
Engelbergin kylässä asuu noin 4400 asukasta. Kylän keskellä näkyvät nostokurjet kuuluvat uuden viiden tähden hotellin rakennustöihin.
Osa porukasta vietti iltapäivän mm. luostarissa ja hevoskärryajelulla.
Lupsakkaa menoa Engelbergissä. Takana istuvat kunniajäsenet Raimo Pulkkinen ja Matti Pirnes ja perällä Anne-Marget Hellén Turku Touring sekä Aija Laukkanen SUOMA ry.

 

Paluumatkalla Zürichin lentokentälle lähdettiin myös junalla. Osa porukasta pysähtyi päiväksi Luzerniin.
Luzernin päänähtävyys on vuonna 1333 rakennettu puusilta, Kapellbrücke. Se paloi osittain vuonna 1993, mutta on rakennettu jälleen uudelleen.
Swiss Travel Passilla voi lähteä Luzernissa vaikka parin tunnin risteilylle huikeisiin maisemiin.

 

Ja lopuksi maistui terassilla Aperol Spritz!

 

 

Leena Aalto

Leena