Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

SMALin uusi juristi: Tarja Luoma

Suomen matkailualan liiton henkilökunta uudistuu, kun pitkäaikainen juristi Päivi Laatikainen-Mattsson jää eläkkeelle kevään aikana. Hänen seuraajansa, Tarja Luoma, on jo aloittanut työnsä liiton toimistolla. Eli hypännyt vauhdilla kiitävään junaan.  Korona-aikana liiton työvauhti on nimittäin ollut entistäkin hurjempaa. Ikkunapaikka onnistui saamaan Tarjan haastateltavaksi ja tässä kerromme, millaisen jatkajan Päivi Laatikainen-Mattsson saa työlleen.

Tarja Luoma aloitti työnsä SMALin juristina huhtikuun alussa. Ingressissä lainattiin SMALin toimitusjohtajan Heli Mäki-Fräntin sanoja:” Tarja hyppäsi kovalla vauhdilla kiitävään junaan. Korona-aikana liiton toimistolla työvauhti on ollut entistäkin hurjempi. SMALiin tulee tällä hetkellä liukuhihnalta lausuntopyyntöjä ministeriöiltä, eduskunnan valiokunnilta ja eri viranomaisilta. Ja vaikka matkailussa eletään edelleen hiljaisia aikoja, niin jäsenyrityksiltä tulee avunpyyntöjä, miten selvitä tukalassa taloudellisessa tilanteessa vaihtuvien ohjeiden ja tukipykälien viidakossa.”

Tarja Luoma jatkaa SMALin juristin tehtävissä Päivi Laatikainen-Mattssonin jäädessä eläkkeelle.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vankka kansainvälinen kokemus

Tarja Luoma on kotoisin Mikkelistä. Ylioppilaaksi päästyään, hän lähti Pariisiin Au Pairiksi ja opiskelemaan ranskan kieltä. Opiskelu ei jäänyt pelkäksi kielenopiskeluksi, sillä hän suoritti Ranskassa myös juristin tutkintonsa sekä erikoistumistutkinnon kansainvälisen kauppaoikeuden alalla. Siellä alkoi karttua myös alan työkokemusta eri asianajotoimistoissa.
Ranskan-vuosia kertyi kaikkiaan kuusitoista. Myös perheen kaksi lasta syntyivät siellä.
Suomeen palattuaan Tarja suoritti Helsingin yliopistossa rinnastamistutkinnot suomalaisen oikeustieteen maisterin tutkinnon kanssa. Lisäksi hän suoritti Suomen Asianajajaliiton asianajajatutkinnon.
Ennen SMALiin tuloaan hän ehti toimia kymmenen vuotta itsenäisenä juristiyrittäjänä omassa asianajotoimistossaan. ”Ottaen huomioon taustani ja Ranskan tuntemukseni, työskentelin paljon Suomen ja Ranskan rajat ylittävien lakiasioiden parissa, mm. työoikeuden, sopimusoikeuden, vero-oikeuden ja perintöoikeuden saroilla”, kertoo Tarja Luoma.

Paljon hakijoita

SMALin juristin paikkaan tuli kaikkiaan kolmekymmentä hakemusta. Heli Mäki-Fränti kehuu hakijoiden tasoa. ”Olimme tyytyväisiä sekä hakijoiden määrään että laatuun”. Tarja Luoman vahvuuksia olivat mm. vankka sopimus- ja EU-oikeuden tuntemus. ”Hän on ennen työssään aloittamista myös perehtynyt matkatoimistoalan keskeiseen lainsäädäntöön ja viranomaisten matkailualalle antamiin ohjeistuksiin.”
Tarja puolestaan kertoo, että häntä innosti liiton juristin moninainen ja kiintoisa toimenkuva. Se koostuu muun muassa jäsenyritysten juridisesta neuvonnasta, koulutuksesta ja yhteistyöstä eri viranomaisten ja muiden sidosryhmien kanssa sekä Suomen että EU-tasolla. Toki matkailuala itsessään on mielenkiintoinen ja kiehtova. Tarjan omia suosikkikohteita ovat Ranskan lisäksi Italia, etenkin Toscanan ja Emilia Romagnan -alueet. ”Ranskassa ja Italiassa minua viehättävät erityisesti runsas kulttuuritarjonta sekä ruoka- ja viiniperinteet.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Työt alkoivat heti

Huhtikuu on Tarjalla mennyt nopeasti hänen ottaessaan haltuun matkailualan lainsäädäntöä ja arvonlisäverotusta sekä muita SMALin toimintaan kuuluvia hallinnollisia menettelyjä.  Jo toisena työpäivänään hän osallistui SMALin hallituksen kokoukseen ja sai tehtäväkseen kokouspöytäkirjan laatimisen. Heli Mäki-Fränti kuvaa sitä osuvasti sanoilla: ” se, jos mikä, on syvään päähän hyppäämistä”.
Tarja on myös ehtinyt jo neuvoa jäseniä sopimusasioissa ja kouluttamaan matkapalveluyhdistelmiin liittyvissä asioissa. Muutaman päivän varoituksella hän piti jo luennon englanniksi pakettimatkadirektiiviin liittyvistä asioista erään matkailualan oppilaitoksen kansainvälisille opiskelijoille.
Vauhdikkaasta alusta huolimatta Tarja vaikuttaa tyytyväiseltä. ”Ensimmäisen SMALissa vietetyn kuukauden jälkeen voin ilokseni sanoa, että minut on otettu hyvin vastaan kollegoideni, hallituksen jäsenten ja myös muiden tapaamieni ihmisten taholta. Pyrin jatkamaan eläkkeelle jäävän juristi Päivi Laatikainen-Mattssonin ansiokasta työtä ja toivon hyviä ja hyödyllisiä yhteistyöhetkiä SMALin jäsenten kanssa tulevaisuudessa”, toteaa Tarja Luoma.

Raskas viime vuosi

Päivi Laatikainen-Mattsson ehti olla SMALissa lähes kaksikymmentä vuotta. Niihin on sisältynyt laajaa edunvalvontatyötä eri tahoihin päin. Näistä ehdottomasti raskain on ollut koronapandemiaan liittyvä taistelu alan puolesta. Päivi on osallistunut lukuisiin lainsäädäntöhankkeisiin ja ehtoneuvotteluihin.
Liiton juristin tärkeimpänä tehtävänä Päivi pitää jäsenkunnan päivittäistä neuvontatyötä alan toimijoiden kouluttamisen ohella. Esimerkiksi viimeiseen matkapakettilainsäädännön muutokseen liittyviä sekä SMALin omia että ulkopuolisten tilaamia koulutustilaisuuksia järjestettiin useita kymmeniä ympäri Suomen.

Edunvalvontaa ja kriisejä

Päivin työvuosiin on toki mahtunut myös monenlaisia globaaleja kriisejä, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi matkailuun. ”Syyskuun yhdestoista, tuhkapilvet, terroriteot, tautiepidemiat SARSista lintuinfluenssaan. Pysäyttävin kokemus työurallani oli kuitenkin Kaakkois-Aasian tsunami. Matkanjärjestäjien ahdinkoa lisäsivät taloudellisten menetysten lisäksi luonnonkatastrofin uhrit. Heidän kotiutuksensa, matkojen keskeytymiset ja hyvitykset oli hoidettava mahdollisimman hienovaraisella tavalla.”
Vuoden 2010 tuhkakriisi koetteli matkailualaa raskaalla kädellä. Päivin mielestä se ei ollut kuitenkaan mitään verrattuna tämän hetken koronapandemiaan. ”Minua surettaa, että lähden eläkkeelle ennen kuin koronakriisi on saatu kokonaan selätettyä. Uskon ja toivon, että pahin on kuitenkin ohitettu. Vaikka työni on monilta osin liittynyt näihin eri kriiseihin ja muidenkin ongelmatilanteiden ratkaisuihin, jää alalla viettämistäni vuosista päällimmäiseksi mieleeni kiitollisuus. Olen työskennellyt toimialalla, joka tuo ihmisten elämään hyviä asioita. Olen saanut työskennellä mielenkiintoisten, ihanien ja lämpimien ihmisten kanssa. Heistä on monista tullut vuosien mittaan hyviä ystäviäni”, pohtii Päivi Laatikainen-Mattsson.
Eläkepäiviään Päivi viettää Tuusulassa, jonne hän muutti alkuvuodesta.  ”Kaksi sisartani asuu Keravalla ja lapseni Helsingissä ja Vantaalla. Tuusulassa olen heitä kaikkia lähellä ja toivottavasti voin viettää aikaa entistä enemmän myös viiden lapsenlapseni kanssa”.

 

Antti Haukkamaa
Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.