Hyppää sisältöön
Viking XPRS:lle lisävuoroja perjantaisin ja sunnuntaisin
· Leena

SMALin uusi puheenjohtaja on Anne-Marjut Väänänen

SMALin viimeviikkoinen syyskokous oli historiallinen, sillä puheenjohtajakisassa oli kaksi ehdokasta ja paikasta äänestettiin ensi kertaa liiton historiassa. Äänestyksen voitti 15 äänellä FCM Travel Solutionsin Suomen maajohtaja Anne-Marjut Väänänen. Ääniä annettiin yhteensä 315, joista Väänänen keräsi 164.

Toisena ehdokkaana oli Kon-Tiki Toursin yrittäjä-toimitusjohtaja Timo Saranpää.

Edellisen kerran henkilövaalit on järjestetty 80-90 -lukujen taitteessa, kun yhdistys oli vielä nimeltään SMY, Suomen Matkatoimistoyhdistys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Väänänen näkee SMALin tärkeimpinä tehtävinä jäsenten edunvalvonnan, neuvonnan ja koulutuksen. Tulevalla kaksivuotiskaudellaan hän haluaa nostaa pöydälle pitkään puheissa olleen liiton mahdollisen nimenmuutoksen Suomen matkailualan liitoksi. Väänänen haluaa keskustelua myös eri jäsenkategorioista ja korostaa yhteistyötä ja viestinnän merkitystä.

Alla Anna-Marjutin “CV”:

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Sääntömääräisen kokouksen puheenjohtajana toimi Tallink Siljan Marco Palmu ja sihteerinä liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Uusi hallitus

Uudessa hallituksessa istuvat Event Travelin Pasi Latva, HRG:n Lasse Kauppi, Futuristin Petri Novitsky sekä kokouksessa valitut Aurinkomatkojen Timo Kousa, Kon-Tiki Toursin Timo Saranpää ja Matkapoikien Ari Penttilä. Varajäseniä ovat OK-Matkojen Peter Forsström, Matka-Miettisen Olli Miettinen, STS Alppimatkojen Harri Kaijanto ja Kouvolan Matkatoimiston Heidi Laukas.

Liitto voimissaan

SMALin jäsenmäärä on viimeisten kuuden vuoden aikana kasvanut 157 jäsenestä 178 jäseneen. Toimipaikkojen määrä on sen sijaan laskenut 253:sta 222 toimipaikkaan.
Liiton talous on kunnossa ja syyskokouksessa hyväksytty ensi vuoden talousarviokin oli budjetoitu plussalle.

 

Uusia kunniajäseniä

Perinteiseen tapaan liitto kutsuu ansiokkaita, työelämästä pois jääviä henkilöitä kunniajäsenikseen. Nyt kunniajäsenten joukkoon siirtyvät Markku Peltonen Abiristeilyistä, Sinikka Laukas Kouvolan Matkatoimistosta sekä helmikuun alussa eläkkeellä jäävä Finnairin Rolf Backman. Uusia kunniajäseniä onnittelee kuvassa liiton puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen.

29 000 matkailualan yritystä

Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen kertoi kokousväelle omassa puheenvuorossaan Suomen matkailusta. Matkailu parissa työskentelee maailmalaajuisesti jo 10 % työelämässä olevista. Suomessakin luku on 140 000 henkilöä.  Suomessa 29 000 yritystä toimii tavalla tai toisella matkailuteollisuudessa.

”Matkailun vaikutus suomen kansantalouteen on reilusti 20 miljardia euroa. Matkailuteollisuus tuottaa Suomen bruttokansatuotteesta noin 2,5 %. Matkailun arvon tuotanto on suurempi kuin metsä-, kala- ja maatalousteollisuuden tai elintarvike- ja juomateollisuuden”, muistuttaa Virkkunen. ”Se ei ole mitään nappikauppaa.”
Virkkusen mukaan Suomesta matkustetaan ulospäin enemmän kuin mitä Suomeen tulee matkailijoita. Suomeen suuntautuva matkustus kasvoi kuitenkin 21 kuukautta peräjälkeen, kunne viime kesänä kasvuputki katkesi.

Ministeriterveiset

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen kävi myös tervehtimässä kokousvieraita. ”Lainsäädäntöä tulee tehdä niin, että helpotetaan yritysten toimintaa. Haluamme toimivaa dialogia yrittäjien kanssa”, Virolainen sanoi.

Hän muistutti niistä elämyksistä, jotka me otamme itsestään selvyyksinä, mutta ulkomaalaisille ne ovat ennen kokemattomia. ”Meillä on ollut kotona vaihto-oppilaita ympäri maailmaa ja heihin tekee aina vaikutuksen mm. turvallisuus ja joka miehen oikeudet.”

Tulevaisuudennäkymiä

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun yliopettaja Jarmo Ritalahti kertoi kyselystään ”Matkatoimistojen asiakkaiden näkemyksiä kestävästä kehityksestä ja vastuullisesta liiketoiminnasta”

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran asiantuntija Milma Arola kertoi näkymistä työelämän tulevaisuuteen.

Esittelyssä oli Suomen Matkailualan Seniorit ry, jonka toiminnasta kertoi Guy Catani.

Päivän päätteeki liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti ja Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa kukittivat kuusi vuotta ansiokkaasti liiton puheenjohtajana toimineen Kirsi-Marja Salosen Matkatoimisto Hetasta.

Kirsi-Marja vertasi päättynyttä työtään jääkiekkovalmentajan työhön. ”Puheenjohtaja on kuin valmentaja, samat ohjenuorat toimivat kummassakin hommassa; kunnioita johdettaviasi, ole rehellinen ja oikeudenmukainen, usko ja luota, ja siedä erilaisuutta”.

Kokousväki kiitti väistyvää puheenjohtajaa pitkin aplodein.

Leena