Hyppää sisältöön
· Leena Aalto

Suomalaisten yöpymiset Tallinnassa ylittivät jo pandemiaa edeltävän tason

Suomalaisten yöpymiset Tallinnassa nousivat tammi-elokuussa seitsemän prosenttia pandemiaa edeltävästä, vuoden 2019 tasosta. Kaikista ulkomaalaisten yöpymisistä suomalaisten osuus oli 40 prosenttia.

Suomalaiset ovat Viron keskuspankin keräämän matkapuhelindatatilaston perusteella ehtineet vierailla Virossa tammi-elokuussa lähes miljoona kertaa. Rajakyselyn mukaan enemmistö vastaajista (39 %) oli vieraillut Virossa ennen tätä matkaa jo yli 10 kertaa.

”On mahtavaa huomata, että suomalaiset ovat palanneet Tallinnaan ja yöpymisetkin ylittävät jo pandemiaa edeltävän tason. Massiiviset katu- ja raitiotietyömaat osoittavat, että kaupunki kehittyy nyt vauhdilla ja siellä riittää kokeneellekin vironkävijälle uutta nähtävää ja koettavaa. Rajalla tehdyn kyselyn mukaan suomalaismatkailijoita vetää Tallinnaan erityisesti laadukkaita kulinaarielämyksiä tarjoavat ravintolat, runsas näyttely- ja museotarjonta sekä kaupungin yleinen ilmapiiri. Kansainvälisessä Michelin-oppaassa on jo enemmän ravintoloita Virosta kuin Suomesta, ja uusi maailmanluokan poptaidemuseo PoCo tulee varmasti nousemaan yhdeksi suomalaisten seuraavista lempikohteista”, kertoo Visit Estonian viestintäpäällikkö Jana Kutšinskaja. ”Seuraavaksi meidän tulee houkutella suomalaiset ystävämme takaisin maakuntiin. Euroopan kulttuuripääkaupunki Tartto ja Tarton maakunnat tulevat olemaan vuoden 2024 suurimpia vetonauloja. Myös Itä-Virunmaa ja Narva tarjoavat suomalaisille uutta koettavaa ja nähtävää.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomenlahden matkustajaliikenne vilkasta

Tallinnan matkailun piristyminen on näkynyt myös matkustajaliikenteestä vastaavilla Viking Linella, Tallink Siljalla ja Eckerö Linella.

Kesällä kolmen aluksen voimalla Tallinnaan liikennöineen Viking Linen matkustajamäärät Helsinki-Tallinna-reitillä kasvoivat. Eniten kysyntää oli Tallinnan hotellipaketeilla ja risteilyillä, joiden matkustajamäärä nousi yli neljänneksellä.

“Talvikaudella jatkamme Helsingin ja Tallinnan välistä liikennöintiä XPRS:llä, jonka aikataulut toimivat hyvin päivämatkalle, mutta mahdollistavat myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville mukavan vaihtoehdon Viron matkalleen. Automatkailu Viroon on kasvanut ja uskomme, että matkailijat löytävät pian tiensä myös Pärnuun, Tarttoon ja kauemmaskin”, kertoo Viking Linen kaupallinen johtaja Minna Tuorila.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös uuden MyStar-laivan merille laskeneen Tallinkin kesä on ollut vilkas.

”Tallinkin uuden MyStarin tulo Helsinki−Tallinna-reitille on ollut menestys. Tallinnan matkustus on meilläkin elpynyt kovaa vauhtia ja toivottavasti muu Viro seuraa perässä. Laiva−hotellipakettien myynti on kasvanut hienosti ja myös päivämatkustus Tallinnaan on myös piristynyt selvästi”, sanoo Tallink Siljan Head of Sales Jani Mäkelä.

Eckerö Linen kesä on ollut onnistunut, sillä Viro houkutti kesällä 2023 ennätysmäärän lapsiperheitä ja karavaanareita. Matkustajat myös viipyivät Virossa aikaisempaa kauemmin.

“Lapsiperheitä matkusti laivoillamme Suomesta Viroon ennätysmäärä aikaisempiin kesiin verrattuna. Myös karavaanarit ovat löytäneet Viron hienot mahdollisuudet, sillä myös heitä kuljetimme aikaista enemmän. Erityisesti automatkustajille suunnattu ja kaikin mukavuuksin varusteltu Finbo Cargo -rahtialuksemme oli karavaanareiden suosiossa. Syksyn korkeatasoisen tapahtumatarjonnan ansiosta uskomme Viron matkailun suosion jatkuvan myös syksyllä”, sanoo Eckerö Linen markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi.

 

Lähde: Estonian Tourist Board

Leena Aalto

Ikkunapaikan konkari jo vuodesta 1998. Lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja nykyinen advisor, joka seuraa edelleen tiiviisti matkailualan tapahtumia ja trendejä.